Μειωμένη κατανάλωση ψαριού, αυξημένη έμφαση στην τιμή και αυξανόμενη ζήτηση για πιο λεπτομερείς ετικέτες καταγράφει η τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό των Ευρωπαίων που καταναλώνουν ψάρια ή προϊόντα υδατοκαλλιέργειας στο σπίτι τουλάχιστον μία φορά τον μήνα μειώθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες από το 2021, φτάνοντας στο 58%. Παράλληλα, το ποσοστό όσων αγοράζουν ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μειώθηκε στο 23% (-4 μονάδες), ενώ το ποσοστό εκείνων που δεν τρώνε ποτέ ψάρι αυξήθηκε στο 15% (+4 μονάδες).
Οι καταναλωτικές προτεραιότητες έχουν αλλάξει αισθητά. Η τιμή αποτελεί πλέον τον κυριότερο παράγοντα επιλογής ψαριού, ξεπερνώντας την εμφάνιση του προϊόντος. Η τάση αυτή αντανακλάται στην αύξηση των πωλήσεων κατεψυγμένων και κονσερβοποιημένων προϊόντων εις βάρος των φρέσκων.
Παράλληλα, το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τον περιβαλλοντικό και ηθικό αντίκτυπο της αλιείας παραμένει περιορισμένο. Μόλις το 17% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι αυτός είναι ο βασικός παράγοντας επιλογής.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενίσχυση της προτίμησης στα προϊόντα που αλιεύονται σε άγρια κατάσταση έναντι αυτών που προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες, τάση που έχει αυξηθεί από το 2021.
Ένα ακόμα στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι η αυξανόμενη απαίτηση για πιο λεπτομερείς πληροφορίες στις ετικέτες των προϊόντων θαλασσινών. Στη Γαλλία, την Ισπανία και το Βέλγιο, σύμφωνα με έκθεση ΜΚΟ, οι ετικέτες των μεταποιημένων προϊόντων συχνά στερούνται βασικών πληροφοριών, οδηγώντας σε εκκλήσεις για αυστηρότερους κανόνες επισήμανσης.
Το 63% των καταναλωτών της ΕΕ θεωρεί ότι η ημερομηνία «ανάλωση μέχρι» ή «ανάλωση πριν» είναι η πιο κρίσιμη πληροφορία στις ετικέτες. Παράλληλα, το 36% ζητά περισσότερα στοιχεία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων που αγοράζει.
Στο πλαίσιο της στήριξης του τομέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα καθεστώς ενίσχυσης ύψους 122 εκατ. ευρώ για τη Δανία. Το πρόγραμμα, που θα διαρκέσει έως το 2029, στοχεύει στη μείωση των εκπομπών CO2 από τον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, ενισχύοντας τη μετάβαση σε πιο βιώσιμες πρακτικές.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις