Σύστημα για τον εντοπισμό κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών

Αξιωματούχοι από την Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) και τη Λιθουανία υπέγραψαν στις 20 Ιανουαρίου ένα επικαιροποιημένο Μνημόνιο Κατανόησης (MOU) για την έναρξη του μοναδικού συστήματος επαλήθευσης σιτηρών (GVS), το οποίο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση και την πρόληψη της παράνομης εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών από τα κατεχόμενα εδάφη.

Από την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία κατηγορείται ότι κλέβει σιτηρά από τις κατεχόμενες περιοχές της χώρας και τα πουλάει στην αναπτυσσόμενη μαύρη αγορά. Η Wall Street Journal ανέφερε τον Σεπτέμβριο του 2024 ότι η Ρωσία είχε πουλήσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια κλεμμένα σιτηρά.

Ο Vitalii Koval, Υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας, ο οποίος υπέγραψε το Μνημόνιο Συνεννόησης στη Διάσκεψη των Υπουργών Γεωργίας του Βερολίνου, σε κυβερνητικό δελτίο Τύπου χαρακτήρισε την έναρξη λειτουργίας του συστήματος GVS για την καταπολέμηση της παράνομης εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών από τα κατεχόμενα εδάφη «το πρώτο βήμα σε υπουργικό επίπεδο για την εφαρμογή της στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ της Ουκρανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα αποτελέσει τη βάση της συνεργασίας μας για τα επόμενα εκατό χρόνια. Η πιλοτική εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας θα πραγματοποιηθεί στη Λιθουανία - στο λιμάνι της Κλαϊπέντα, το οποίο θα καταστεί βασικός κόμβος για την επαλήθευση της προέλευσης των ουκρανικών γεωργικών προϊόντων».

Ο Koval δήλωσε ότι το GVS θα εντοπίσει τα κλεμμένα σιτηρά και θα σταματήσει την παράνομη μεταφορά τους. Περιλαμβάνει επίσης μια καινοτόμο βάση δεδομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο, στην οποία προηγμένες τεχνολογίες για τον προσδιορισμό του τόπου καλλιέργειας θα βοηθήσουν στην προστασία των συμφερόντων των Ουκρανών γεωργών και στη διαφάνεια της αγοράς.

«Αυτή η συνεργασία αποτελεί παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Λιθουανία συνεργάζονται για τη δημιουργία νέων προτύπων ασφάλειας και δικαιοσύνης στον γεωργικό τομέα, τα οποία θα επηρεάσουν το μέλλον της επισιτιστικής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις