Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, το μέλι βαμβακιού διακρίνεται για την υψηλή συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου (H₂O₂), στοιχείο που ενισχύει τις βακτηριοστατικές του ιδιότητες. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό έχει αυξήσει τη ζήτηση του μελιού από τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς χρησιμοποιείται σε επιθέματα τραυμάτων.
Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι το προϊόν αυτό θα μπορούσε να προωθηθεί στη διεθνή αγορά με αξία άνω των 200 ευρώ ανά κιλό, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ γεωργών, κρατικών φορέων και μελισσοκόμων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ελληνικό μέλι πεύκου, το οποίο παράγεται κυρίως στο Αιγαίο, με τη συνεισφορά του ενδημικού εντόμου Marchalina hellenica. Ο κ. Κουρέτας επεσήμανε πως το μέλι πεύκου είναι μοναδικό παγκοσμίως και θα μπορούσε να αποκτήσει υψηλή εμπορική αξία, παρόμοια με το διάσημο μέλι Manuka της Νέας Ζηλανδίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι το μέλι της Ελασσόνας έχει αξιολογηθεί ως ένα από τα κορυφαία διεθνώς.
Εκτός από το μέλι, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε τη σημασία άλλων μελισσοκομικών προϊόντων όπως:
• Η γύρη και ο βασιλικός πολτός, που χαρακτηρίζονται ως «λειτουργικά τρόφιμα» και η αξία τους αυξάνεται συνεχώς.
• Η πρόπολη και το δηλητήριο της μέλισσας, τα οποία έχουν φαρμακευτικές και καλλυντικές εφαρμογές.
• Η παραγωγή υδρόμελου («κρασί» από μέλι), μουντοβίνας («τσίπουρο» από μέλι) και μελιού σε μπύρες ή άλλα αλκοολούχα ποτά, που κερδίζουν έδαφος στην αγορά.
• Η αξιοποίηση του κεριού για την παραγωγή κηροπλαστικών προϊόντων και κεραλοιφών.
Ο κ. Κουρέτας επισήμανε επίσης την έλλειψη ανάπτυξης του μελισσοκομικού τουρισμού στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, όπου ο τομέας αυτός ανθεί. Πρότεινε τη δημιουργία οργανωμένων επισκέψεων σε μελισσοκομεία, μουσεία μελιού και σχετικές εκδηλώσεις, ώστε να προσελκυστεί τουριστικό ενδιαφέρον.
Τέλος, ο Περιφερειάρχης κάλεσε τους επιχειρηματίες του κλάδου να αξιοποιήσουν τα νέα προγράμματα επιχειρηματικότητας που ανοίγουν μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Θεσσαλίας, προκειμένου να επιδοτηθούν καινοτόμες ιδέες που θα δώσουν ώθηση στον μελισσοκομικό τομέα της περιοχής.