Σε μια από τις δυσκολότερες φάσεις της βρίσκεται η αγορά ελαιολάδου στην Κρήτη, με τις συναλλαγές να είναι σχεδόν στάσιμες και τις τιμές να παραμένουν καθηλωμένες μεταξύ 4,10 και 4,30 ευρώ το κιλό. Η αβεβαιότητα κυριαρχεί, καθώς μέσα στους τελευταίους δύο μήνες πέντε δημοπρασίες έχουν κηρυχθεί άγονες, ενώ συνεταιρισμοί και ιδιωτικά ελαιουργεία δεν φαίνεται να προτίθενται να προκηρύξουν νέους διαγωνισμούς για την πώληση ελαιολάδου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου, μόλις το 25%-30% της φετινής παραγωγής έχει διατεθεί στην αγορά, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί μεγάλα αποθέματα. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για το μέλλον.
Στελέχη της αγοράς που μίλησαν στο Agrocapital αποδίδουν την καθίζηση στις προσδοκίες για πολύ υψηλότερες τιμές, που οδήγησαν πολλούς παραγωγούς να κρατήσουν το λάδι τους, ελπίζοντας σε τιμές των 8 και 9 ευρώ το κιλό.
Ωστόσο, η αγορά δεν επιβεβαίωσε αυτές τις εκτιμήσεις, αφήνοντας τους παραγωγούς με απούλητα αποθέματα και τις τιμές καθηλωμένες. Παράλληλα, καταγγέλλεται ότι κάποιοι έδιναν τον Δεκέμβριο προσφορές παραπλανητικά υψηλότερες, χωρίς να προχωρήσουν σε αγορές, επιτείνοντας την αβεβαιότητα.
Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι μόλις το 25-30% της παραγωγής έχει διατεθεί μέχρι σήμερα, όταν τα προηγούμενα χρόνια αυτό το ποσοστό έφτασε έως και το 55%.
Παρά το γεγονός ότι η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετική σε ποιότητα και ικανοποιητική σε ποσότητα, η λειψυδρία προκάλεσε απώλειες περίπου 30%, επιτείνοντας τα προβλήματα.
Δημοπρασίες χωρίς αποτέλεσμα
Από τις αρχές του έτους πραγματοποιήθηκαν τέσσερις δημοπρασίες από συνεταιρισμούς της Κρήτης, εκ των οποίων μόλις μία κατέληξε σε πώληση.
Στις 6 Φεβρουαρίου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σελίνου διέθεσε 27 τόνους ελαιολάδου υψηλής οξύτητας (5,4 οξέα) στην τιμή των 3 ευρώ το κιλό. Οι υπόλοιπες δημοπρασίες είτε κρίθηκαν ασύμφορες είτε δεν ολοκληρώθηκαν λόγω χαμηλών προσφορών, όπως στην περίπτωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαλλών (4,90 ευρώ), του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς (5,4 ευρώ) και της Εμπάρου (4,71 ευρώ).
Ο φόβος της πτώσης και η στάση των παραγωγών
Η αβεβαιότητα στην αγορά εντείνεται από τις αδασμολόγητες εισαγωγές τουρκικών ελαιολάδων στην Ε.Ε., που διαμορφώνουν ένα θολό τοπίο. Παράλληλα, παραγωγοί στα χωριά της Κρήτης δηλώνουν ότι δεν θα πουλήσουν κάτω από τα 6 ευρώ το κιλό, αν και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί μελλοντική άνοδο των τιμών.
Σύμφωνα με τα στελέχη του επικοινώνησε το Agrocapital επισήμαναν ότι η τρέχουσα τιμή των 4,10-4,30 ευρώ ανά κιλό μόλις που καλύπτει το κόστος παραγωγής, ειδικά μετά τη μείωση της επιδότησης.
Με τις τιμές σε στασιμότητα και τις αγορές επιφυλακτικές, η αγορά ελαιολάδου στην Κρήτη φαίνεται να βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, χωρίς σαφείς ενδείξεις για το μέλλον.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις