Οι χειμερινές καλλιέργειες βρίσκονται σε ικανοποιητική έως καλή κατάσταση στα περισσότερα μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έκθεση του ευρωπαϊκού οργανισμού MARS.
Τον Ιανουάριο, έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν τη βορειοδυτική Γαλλία. Παρόλο που η βροχόπτωση δεν ήταν ασυνήθιστη αν εξεταστεί συνολικά για την περίοδο αναφοράς, αυτό, σε συνδυασμό με τα ήδη υψηλά επίπεδα εδαφικής υγρασίας και τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, δημιούργησε δυσμενείς συνθήκες για την ανάπτυξη των καλλιεργειών.
Σαφή ελλείμματα βροχόπτωσης παρατηρούνται σε πολλά μέρη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Οι χειμερινές καλλιέργειες στη δυτική Ρουμανία και τη Βουλγαρία υποφέρουν από έλλειψη υγρασίας από την αρχή της περιόδου, γεγονός που θα οδηγήσει σε πιθανή επανασπορά την άνοιξη. Ανησυχία προκαλεί επίσης η χαμηλή ή ανύπαρκτη χιονοκάλυψη στις περιοχές αυτές. Η έλλειψη χιονιού εκθέτει τις χειμερινές καλλιέργειες σε αυξημένο κίνδυνο να παγώσουν σε περίπτωση έντονου ψύχους.
Ποσότητα βροχόπτωσης από 21 έως 31 Ιανουαρίου, σε % του μακροπρόθεσμου κανόνα
Ποσότητα βροχόπτωσης από 1 έως 15 Φεβρουαρίου, σε % του μακροχρόνιου κανόνα