Σημαντική αύξηση κατέγραψε η παραγωγή πρόβειου και γίδινου γάλακτος στο νομό Λέσβου το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο «ΕΛΓΟ Δήμητρα» στις 16 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με stonisi.gr η παραγωγή πρόβειου γάλακτος ανήλθε στους 50.708 τόνους, με 2.619 κτηνοτρόφους να παραδίδουν γάλα. Η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 1,41 ευρώ ανά κιλό, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 2020, όταν η παραγωγή ήταν 41.641 τόνοι, οι κτηνοτρόφοι 2.410 και η μέση τιμή μόλις 0,80 ευρώ ανά κιλό.
Αντίστοιχα, η παραγωγή γίδινου γάλακτος το 2024 έφτασε τους 4.152 τόνους, με 594 κτηνοτρόφους να παραδίδουν γάλα και μέση τιμή 0,85 ευρώ ανά κιλό. Το 2020, η παραγωγή ήταν 3.404 τόνοι, οι κτηνοτρόφοι 565 και η τιμή 0,46 ευρώ.
Συνολικά, την τελευταία πενταετία, καταγράφηκε αύξηση του όγκου παραγωγής σε πρόβειο και γίδινο γάλα κατά 21,77% και 21,97% αντίστοιχα, καθώς και αύξηση του αριθμού των κτηνοτρόφων και των τιμών παραγωγού.
Το πρόβειο γάλα της Λέσβου αντιστοιχεί πλέον στο 6,97% της πανελλαδικής παραγωγής, ενώ το γίδινο στο 3,43%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «ΕΛΓΟ Δήμητρα», το Βόρειο Αιγαίο – και συγκεκριμένα ο νομός Λέσβου – βρίσκεται στην 5η θέση πανελλαδικά στην παραγωγή πρόβειου γάλακτος, με προοπτική ανόδου τα επόμενα χρόνια, ειδικά λόγω της αύξησης της παραγωγής στη Λήμνο.
Αντίθετα, η παραγωγή γίδινου γάλακτος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι τοπικές μεταποιητικές επιχειρήσεις δεν έχουν επενδύσει στην αξιοποίησή του. Σήμερα, το μεγαλύτερο ποσοστό του χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων που βασίζονται στο πρόβειο γάλα.
Η ανάπτυξη ανεξάρτητων προϊόντων από γίδινο γάλα, όπως τυροκομικά και γαλακτοκομικά, θα μπορούσε να τονώσει την παραγωγή. Επιπλέον, η τυποποίηση και διάθεσή του στις τοπικές αγορές θα συνέβαλε στη μείωση των εισαγωγών αγελαδινού γάλακτος από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις