Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μετριάστηκε το Φεβρουάριο, όταν ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) διαμορφώθηκε στο 2,4% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω του χαμηλότερου ενεργειακού κόστους και παρά τις υψηλότερες τιμές των τροφίμων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Μεταξύ των κύριων συνιστωσών του πληθωρισμού, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,2%, έναντι αύξησης 1,9% τον Ιανουάριο. Από την άλλη πλευρά, το κόστος των νωπών τροφίμων αυξήθηκε κατά 3,1%, σε σύγκριση με 1,4% τον Ιανουάριο, το οποίο αποτελεί επίσης την υψηλότερη αύξησή του από τον Ιανουάριο του 2024.
Οι υπηρεσίες, εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν κατά 3,7%, σε σύγκριση με 3,9% τον προηγούμενο μήνα, που αποτελεί τη χαμηλότερη αύξηση από τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Επιπλέον, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αυξήθηκαν κατά 2,7%, σε σύγκριση με 2,3% τον Ιανουάριο, και το κόστος των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκε κατά 0,6%, σε σύγκριση με 0,5% τον προηγούμενο μήνα.
Ανά χώρα, τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Εσθονία (5%), την Κροατία (4,7%) και το Βέλγιο (4,4%). Αντιθέτως, η Γαλλία (0,9%), η Ιρλανδία (1,3%) και η Φινλανδία (1,5%) κατέγραψαν τις μικρότερες αυξήσεις τιμών τον Φεβρουάριο.
Εξαιρώντας από τον υπολογισμό τις τιμές της ενέργειας, των νωπών τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, ο πυρήνας του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ μετριάστηκε επίσης κατά ένα δέκατο της εκατοστιαίας μονάδας στο 2,6%, τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιανουάριο του 2022.