CEMA: Ευκολότερα δάνεια για αγροτικά μηχανήματα – Πώς οι αγρότες αποκτούν χρηματοδότηση με λιγότερη γραφειοκρατία

Οι ηγέτες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τον κατασκευαστικό, τον γεωργικό και τον νομικό τομέα συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις δυνατότητες και τα οφέλη του Πρωτοκόλλου MAC (Mining, Agriculture, and Construction), το οποίο στοχεύει να αναδιαμορφώσει τη χρηματοδότηση εξοπλισμού υψηλής αξίας στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Η εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από την Επιτροπή Ευρωπαϊκού Κατασκευαστικού Εξοπλισμού (CECE), την Ένωση Ευρωπαϊων Αγροτικών Μηχανημάτων (CEMA) και το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ενοποίηση του Ιδιωτικού Δικαίου (UNIDROIT), ανέδειξε το πώς το πρωτόκολλο μπορεί να ενισχύσει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, να μειώσει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους και να στηρίξει τις επενδύσεις σε μηχανήματα αιχμής.
Ένα νέο διεθνές πλαίσιο που ενισχύει τη χρηματοδότηση

Το Πρωτόκολλο MAC αποτελεί μέρος της Σύμβασης του Cape Town και δημιουργεί ένα ενιαίο διεθνές νομικό πλαίσιο για την εγγραφή και την ασφάλεια των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας επί κινητού εξοπλισμού υψηλής αξίας, διευκολύνοντας έτσι την πρόσβαση σε πιστώσεις με χαμηλότερο ρίσκο για τους χρηματοδότες. Όπως επεσήμανε ο Jose Antonio Nieto, πρόεδρος της CECE, «το πρωτόκολλο αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού, ενισχύοντας τη νομική ασφάλεια και βελτιώνοντας τις χρηματοδοτικές δυνατότητες των επιχειρήσεων όλων των μεγεθών, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η εφαρμογή του πρωτοκόλλου αναμένεται να προσφέρει επιπλέον $90 δισεκατομμύρια σε χρηματοδότηση MAC εξοπλισμού μέσα σε 10 χρόνια, με ετήσιο αντίκτυπο στο παγκόσμιο ΑΕΠ της τάξης των $30 δισεκατομμυρίων.
Ευκαιρίες για τον αγροτικό τομέα

Η γεωργική βιομηχανία αναμένεται να είναι από τις μεγαλύτερες ωφελούμενες. Ο Jelte Wiersma, Γενικός Γραμματέας της CEMA, τόνισε ότι οι αγρότες χρειάζονται σύγχρονα μηχανήματα για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της βιωσιμότητας. Ωστόσο, το κόστος εκσυγχρονισμού και οι δυσκολίες πρόσβασης στη χρηματοδότηση αποτελούν σημαντικά εμπόδια. «Το Πρωτόκολλο MAC θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση μηχανημάτων αιχμής, ενισχύοντας έτσι τη βιωσιμότητα της γεωργικής παραγωγής και την απόδοση των επενδύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η CEMA παρουσίασε δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η διευρυμένη χρήση γεωργικών τεχνολογιών ακριβείας μπορεί να αυξήσει την ετήσια αγροτική παραγωγή έως και 6%, επιτρέποντας πιο αποδοτική και περιβαλλοντικά βιώσιμη διαχείριση των καλλιεργειών.
Διεθνής νομική συνεργασία και επόμενα βήματα

Ο Ignacio Tirado, Γενικός Γραμματέας του UNIDROIT, επεσήμανε τον κρίσιμο ρόλο της διεθνούς συνεργασίας για την επιτυχία του πρωτοκόλλου, τονίζοντας πως η εφαρμογή του θα μειώσει δραστικά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί όταν παρέχουν δάνεια για εξοπλισμό υψηλής αξίας.

Σύμφωνα με τον Tirado, το νέο διεθνές μητρώο του Πρωτοκόλλου MAC θα παρέχει 24/7 ηλεκτρονική καταγραφή και διαφάνεια στις συναλλαγές, επιτρέποντας ταχύτερες διαδικασίες χρηματοδότησης και μειώνοντας το κόστος των δανείων.
Στήριξη από τη βιομηχανία και κάλεσμα για επικύρωση

Η CECE, η CEMA και η UNIDROIT απηύθυναν έκκληση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επισπεύσουν την επικύρωση του Πρωτοκόλλου MAC, αναγνωρίζοντας τη δυναμική του να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα βασικών βιομηχανικών τομέων.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως η πλήρης εφαρμογή του πρωτοκόλλου θα οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών κατασκευαστικού και γεωργικού εξοπλισμού, βελτίωση των όρων χρηματοδότησης και ενίσχυση της καινοτομίας, επιτρέποντας σε επιχειρήσεις και αγρότες να επενδύσουν πιο άνετα σε τεχνολογίες αιχμής.

Ignacio Tirado - UNIDROIT - Παρουσίαση
Joachim Schmid - CECE - Παρουσίαση
Jelte Wiersma - CEMA - Παρουσίαση
Patrizia de Luca - Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Παρουσίαση
William Brydie-Watson - UNIDROIT - Παρουσίαση

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις