Αίτημα για την αναγνώριση της Σαρδέλας και της Γάμπαρης Αμβρακικού ως ΠΟΠ προϊόντα

Ομάδες παραγωγών κατέθεσαν αίτημα στις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την εγγραφή της Σαρδέλας και της Γάμπαρης Αμβρακικού στο μητρώο των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην προστασία και προβολή δύο εμβληματικών αλιευμάτων της περιοχής, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της τοπικής κουλτούρας και οικονομίας.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Γεωπονίας Άρτας, με χρηματοδότηση από τη Νομαρχία Πρέβεζας, η σαρδέλα και η γάμπαρη του Αμβρακικού Κόλπου διακρίνονται για την υψηλή τους θρεπτική αξία, περιέχοντας δεκάδες πρωτεΐνες και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν το επιχείρημα για την αναγνώρισή τους ως προϊόντα με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, συνδεδεμένα με την περιοχή προέλευσής τους.

Σε περίπτωση που το αίτημα γίνει δεκτό, η αναγνώριση των δύο προϊόντων ως ΠΟΠ αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών στην παράκτια ζώνη του Αμβρακικού Κόλπου αποτελούν βασικούς στόχους της προσπάθειας, που φιλοδοξεί να αναδείξει τη μοναδικότητα των αλιευμάτων και να προσελκύσει το ενδιαφέρον της αγοράς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις