Η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με την Ουκρανία και τις χώρες της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη) θα μπορούσε να αποτελέσει στρατηγικό βήμα για την ΕΕ σε περίπτωση εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Christoph Hansen.
Όπως αναφέρει το Euronews σύμφωνα με τον ίδιο, η ενίσχυση της συνεργασίας με την Ουκρανία και τους εταίρους της Λατινικής Αμερικής θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές των ΗΠΑ, ιδίως για τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες.
Παρά τις ανησυχίες των Ευρωπαίων αγροτών για τον ανταγωνισμό, ο Επίτροπος τονίζει ότι οι συμφωνίες αυτές θα καταστήσουν τον γεωργικό τομέα της ΕΕ πιο ανταγωνιστικό.
Το πρώτο βήμα θα είναι η σύναψη νέας εμπορικής συμφωνίας με την Ουκρανία, η οποία θα αντικαταστήσει το ισχύον καθεστώς αυτόνομων εμπορικών μέτρων (ΑΤΜ), με το οποίο καταργήθηκαν προσωρινά όλοι οι δασμοί και οι ποσοστώσεις στις ουκρανικές γεωργικές εξαγωγές μετά τη ρωσική εισβολή το 2022.
Το ισχύον καθεστώς ισχύει έως τον Ιούνιο του 2025 και πρόκειται να αντικατασταθεί από μια πλήρη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Παρά τις αντιδράσεις ορισμένων χωρών, ιδίως της Γαλλίας και της Πολωνίας, ο Κριστοφ Χάνσεν είναι βέβαιος ότι η προσέγγιση της ΕΕ με την Ουκρανία θα γίνει ακόμη και πριν από την επίσημη διεύρυνση του μπλοκ.
Εκτός από την Ουκρανία, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας με τη Mercosur, η οποία θα επέτρεπε τη διαφοροποίηση των εμπορικών δεσμών και θα μείωνε τους κινδύνους σε περίπτωση επιδείνωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Σημειώνει επίσης ότι η συμφωνία θα επέτρεπε στην ΕΕ να επεκτείνει τις εξαγωγές στρατηγικών γεωργικών προϊόντων, όπως το κρασί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα οινοπνευματώδη ποτά. Ταυτόχρονα, υπάρχουν κίνδυνοι για ευαίσθητους τομείς όπως τα πουλερικά, η ζάχαρη και το βόειο κρέας. Στη συμφωνία θα ενσωματωθούν διασφαλίσεις για την προστασία τους.
Η ΕΕ σχεδιάζει, λοιπόν, να χρησιμοποιήσει τις εμπορικές συμφωνίες με την Ουκρανία και τη Mercosur για να ξεπεράσει τις οικονομικές προκλήσεις, να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά και να διασφαλίσει τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού γεωργικού τομέα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις