Η Κίνα προετοιμάζεται για νέο ρεκόρ συγκομιδής σιταριού

Η Κίνα αναμένει άλλη μια εξαιρετική συγκομιδή σιταριού φέτος, χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της COFCO International, ενώ η αύξηση των εγχώριων αποθεμάτων είναι πιθανό να μειώσει την ανάγκη για εισαγωγές.

Το χειμερινό σιτάρι της Κίνας, το οποίο συνήθως φυτεύεται τον Οκτώβριο και συγκομίζεται γύρω στον Ιούνιο, αντιπροσωπεύει το 90% της ετήσιας παραγωγής σιταριού.

«Η προσφορά και η ζήτηση θα παραμείνουν χαλαρές το 2025-26, με το πλεόνασμα να αναμένεται να αυξηθεί», δήλωσε ο Duan Chen, associate hedging manager της COFCO International, σε συνέδριο.

Ο Duan δήλωσε ότι οι εκτάσεις χειμερινού σιταριού παραμένουν σταθερές και αναμένεται καλή συγκομιδή υπό κανονικές καιρικές συνθήκες. Δεν έδωσε εκτίμηση για την παραγωγή.

Η Κίνα, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο, έχει μειώσει τις αγορές φέτος, αφού η εγχώρια παραγωγή εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό 140,1 εκατομμυρίων τόνων το 2024, αυξημένη κατά 2,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι υψηλότερες προμήθειες του επόμενου έτους θα μπορούσαν να συμπιέσουν περαιτέρω τη ζήτηση εισαγωγών της Κίνας, η οποία μειώθηκε κατά 7,4% σε 11,18 εκατομμύρια τόνους πέρυσι.

Εκτός από την αύξηση της παραγωγής, η στασιμότητα της κατανάλωσης έχει οδηγήσει σε υπερπληθώρα αποθεμάτων σιταριού, η οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της COFCO International, θα αυξηθεί το καλλιεργητικό έτος 2025/26, είπε.

Ο Duan δήλωσε ότι η ζήτηση της βιομηχανίας άλεσης για αλεύρι και συστατικά τροφίμων είναι στάσιμη λόγω των δημογραφικών αλλαγών.

«Το πλεόνασμα σιταριού θα απορροφηθεί από τη βιομηχανία ζωοτροφών και τις κρατικές προμήθειες», είπε.

Μια καταμέτρηση του Reuters τον Φεβρουάριο έδειξε ότι ο μεγαλύτερος αγοραστής σιταριού στον κόσμο έχει ήδη αναβάλει τις εισαγωγές έως και 600.000 τόνων, κυρίως από την Αυστραλία.

Κινέζοι εισαγωγείς δήλωσαν στο Reuters σε συνέδριο ότι έχουν γίνει πιο προσεκτικοί με τις αγορές τους λόγω της αβεβαιότητας που περιβάλλει τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

«Η ζήτηση της Κίνας για σιτάρι, κριθάρι και σόργο παραμένει σχετικά αδύναμη προς το παρόν, αλλά υπάρχει ελπίδα για ανάκαμψη το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε Αυστραλός εξαγωγέας σιταριού και σόργου.

Η Κίνα προέβη σε αντίποινα αυτή την εβδομάδα ως απάντηση στους νέους αμερικανικούς δασμούς, ανακοινώνοντας υψηλότερους δασμούς σε αγροτικά προϊόντα αξίας περίπου 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις