Πρόγραμμα νέων αγροτών: 6.829 αιτήσεις, αλλά θα σωθεί η ελληνική γεωργία;

Η Ελλάδα κατέγραψε ένα σημαντικό ενδιαφέρον για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης με την υποβολή 6.829 προτάσεων στήριξης για την παρέμβαση «Π3-75.1 Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» (νέοι αγρότες) του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 – 2027. Η συνολική αιτούμενη δημόσια δαπάνη για τις προτάσεις αυτές ανέρχεται σε 241.289.000 ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει την επιθυμία των νέων να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα.

Στο επόμενο διάστημα, οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση των αιτήσεων, με στόχο τη χρηματοδότηση όλων όσων πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Η παρέμβαση «Π3-75.1» στοχεύει στην παροχή κατ' αποκοπή οικονομικής στήριξης σε νέους που επιθυμούν να εγκατασταθούν για πρώτη φορά ως αρχηγοί σε γεωργική εκμετάλλευση, υλοποιώντας ένα επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης.

Η γεωγραφική κατανομή των προτάσεων αποτυπώνει το έντονο ενδιαφέρον σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με την Κρήτη και την Κεντρική Μακεδονία να καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων. Ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα και η Θεσσαλία, γεγονός που υπογραμμίζει τη δυναμική του αγροτικού τομέα σε αυτές τις περιοχές.

Η γεωγραφική κατανομή των προτάσεων έχει ως εξής:

νέοι αγρότες

Η παρέμβαση «Π3-75.1» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.») και το ελληνικό δημόσιο, αποδεικνύοντας τη σημασία που αποδίδεται στην ενίσχυση των νέων αγροτών. Οι στόχοι της παρέμβασης είναι πολυδιάστατοι, περιλαμβάνοντας:

  • Την προσέλκυση και διατήρηση νέων σε ηλικία γεωργών.
  • Τη διευκόλυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές.
  • Την προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης και της ισότητας των φύλων.
  • Την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της τοπικής ανάπτυξης.

Η οικονομική στήριξη παρέχεται υπό τη μορφή κεφαλαίου μη επιστρεπτέας ενίσχυσης και διαμορφώνεται ανάλογα με τον τύπο της εκμετάλλευσης και την περιοχή εγκατάστασης. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν το 70% του ποσού στήριξης με την ένταξή τους στο μέτρο και το υπόλοιπο 30% μετά την πιστοποίηση της ορθής ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού σχεδίου.

Το ποσό στήριξης παρέχεται υπό την μορφή κεφαλαίου μη επιστρεπτέας ενίσχυσης (κατ’ αποκοπή ποσό) και διαμορφώνεται ως εξής:

νέοι αγρότες

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις