Eurostat: Θετικά σήματα για την αγροτική παραγωγή στην ΕΕ - αύξηση τιμών και μείωση εισροών

Σημαντική στροφή καταγράφουν οι δείκτες τιμών στον γεωργικό τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τέταρτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat. Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, η μέση τιμή γεωργικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 2,2% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, σηματοδοτώντας την πρώτη ανοδική κίνηση από το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Η αύξηση αυτή αντανακλά βελτιωμένες προοπτικές για τους Ευρωπαίους αγρότες, καθώς συνοδεύεται από μια συνεχιζόμενη, αν και συγκρατημένη, μείωση του κόστους εισροών.

Συγκεκριμένα, οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται άμεσα στην παραγωγή, όπως τα λιπάσματα, η ενέργεια και οι ζωοτροφές, μειώθηκαν κατά 2,7%.

Παρότι η πτώση αυτή συνεχίζει τη γενική τάση των προηγούμενων έξι τριμήνων, είναι η μικρότερη ποσοστιαία μείωση που έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, γεγονός που υποδηλώνει σταδιακή εξισορρόπηση και σταθεροποίηση των δαπανών των παραγωγών.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην αξία της αγροτικής παραγωγής παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (+18,4%), την Ουγγαρία (+14,9%) και τη Ρουμανία (+11,0%), αναδεικνύοντας διαφορετικές δυναμικές στις εθνικές αγορές της ΕΕ. Ωστόσο, χώρες όπως η Πορτογαλία (-8,1%), η Ισπανία (-5,9%), η Ελλάδα (-2,8%) και η Φινλανδία (-2,4%) είδαν τις τιμές των προϊόντων τους να μειώνονται, γεγονός που υπογραμμίζει τις άνισες συνθήκες που επικρατούν σε επιμέρους περιοχές.

Στο πεδίο των εισροών, οι σημαντικότερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Κύπρο (-8,0%) και την Ισπανία (-7,1%), ενώ μικρές αυξήσεις σημειώθηκαν στη Ρουμανία (+2,6%), την Ουγγαρία (+1,7%) και την Ολλανδία (+1,4%).

Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος στις τιμές του γάλακτος, που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 15,3%. Η Ιρλανδία παρουσίασε την πλέον θεαματική αύξηση με ποσοστό 43,7%, ενώ ακολούθησαν η Λιθουανία (+33,2%) και το Βέλγιο (+30,8%). Τα σιτηρά κινήθηκαν οριακά ανοδικά (+0,3%), με τη Σλοβενία να ξεχωρίζει λόγω αύξησης κατά 20,3%, παρόλο που στις περισσότερες χώρες καταγράφηκαν μειώσεις.

Όσον αφορά τις ζωοτροφές, η Λετονία (-12,9%), η Κύπρος (-12,6%) και η Σλοβακία (-12,4%) κατέγραψαν τις μεγαλύτερες μειώσεις, ενώ στα λιπάσματα σημειώθηκε γενικότερη πτώση κατά 6,9%.

Τα στοιχεία της Eurostat σκιαγραφούν με σαφήνεια τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αγρότες, δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της αγροτικής αγοράς και των προοπτικών της για το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις