ΣΕΒΙΤΕΛ: Θετική η πρωτοβουλία για την ατάργηση του 16κιλου στο ελαιόλαδο

Τη θετική του στάση απέναντι στην πρόταση της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) για την απαγόρευση της κυκλοφορίας του 16κιλου τενεκέ και την υιοθέτηση του «5λιτρου του παραγωγού» εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ). Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία κινείται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς προάγει την εφαρμογή της Κοινοτικής και Εθνικής νομοθεσίας για τη διακίνηση του ελαιολάδου.

Ζητήματα προς επίλυση για το «5λιτρο του παραγωγού»

Ωστόσο, ο ΣΕΒΙΤΕΛ υπογραμμίζει ότι η πιθανή αποδοχή της πρότασης για το «5λιτρο του παραγωγού» εγείρει σημαντικά ζητήματα, τα οποία απαιτούν σαφείς ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, επισημαίνει τα εξής:

* Αδειοδότηση ελαιοτριβείων: Όλα τα ελαιοτριβεία θα πρέπει να αποκτήσουν άδεια τυποποιητή, γεγονός που συνεπάγεται νέες προδιαγραφές και απαιτήσεις. Ποιο νομικό πλαίσιο θα καθιστά υποχρεωτική αυτή τη διαδικασία; 

* Ευθύνη του προϊόντος: Ποιος θα αναλαμβάνει την ευθύνη ως τυποποιητής του ελαιολάδου, ο ελαιοτριβέας ή ο παραγωγός; 

* Ποιοτικός έλεγχος: Ποιος θα διασφαλίζει ότι το προϊόν πληροί τις ποιοτικές προδιαγραφές (εξαιρετικό παρθένο, παρθένο κ.λπ.) και συμμορφώνεται με τους ελέγχους για φυτοφάρμακα; Πώς θα εξασφαλίζεται η ασφάλεια του προϊόντος ως τρόφιμο; 

* Διακίνηση και φορολογικές διαδικασίες: Ποια θα είναι η διαδικασία εμπορίας του προϊόντος, ποια φορολογικά παραστατικά θα απαιτούνται και πώς θα αποδίδεται ο ΦΠΑ; 

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ τονίζει ότι η έλλειψη σαφούς θεσμικού πλαισίου μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας «παράλληλης αγοράς» ελαιολάδου, χωρίς τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες για την ποιότητα και την ασφάλεια του καταναλωτή, ενώ παράλληλα μπορεί να προκαλέσει αθέμιτο ανταγωνισμό στον κλάδο της τυποποίησης.

Όσον αφορά την απαγόρευση του 16κιλου τενεκέ, ο ΣΕΒΙΤΕΛ υπενθυμίζει ότι για δεκαετίες έχει παρέμβει στα θεσμικά όργανα της πολιτείας, ζητώντας την εφαρμογή της νομοθεσίας και αναδεικνύοντας τους κινδύνους που ενέχει η διακίνησή του. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η συγκεκριμένη πρακτική ευνοεί τη νοθεία, υποβαθμίζει την ποιότητα του προϊόντος, δημιουργεί ζητήματα φοροδιαφυγής και εντείνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ εκφράζει την ελπίδα ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, σε συνδυασμό με τις δικές του διαρκείς προσπάθειες και την εφαρμογή, από την 1η Απριλίου 2025, του υποχρεωτικού ψηφιακού δελτίου αποστολής (myData) για τη διακίνηση ελαιολάδου, θα συμβάλουν στη ρύθμιση της αγοράς. Όπως αναφέρει, στόχος είναι η αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της διακίνησης ανώνυμου και χύμα ελαιολάδου, το οποίο πλήττει τον ελληνικό ελαιοκομικό τομέα σε πολλαπλά επίπεδα.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις