Το Nutri-score χρειάζεται διορθώσεις λέει ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας

Οι Γάλλοι υπουργοί Οικονομίας, Γεωργίας και Υγείας παρουσίασαν την Παρασκευή διάταγμα για την επικαιροποίηση του αλγορίθμου του αμφιλεγόμενου συστήματος διατροφικής επισήμανσης Nutri-score, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του στα παραδοσιακά τρόφιμα.

«Υπέγραψα το διάταγμα για το Nutri-score», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Γεωργίας Annie Genevard, προσθέτοντας ότι ήθελε να επισημάνει ότι “το Nutri-score έχει περιορισμούς που είναι ζωτικής σημασίας να διορθωθούν”.

«Πολύ συχνά, τα τοπικά μας προϊόντα, τα οποία φέρουν σήμα ποιότητας, τιμωρούνται άδικα. Είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουμε τη γαστρονομική μας κληρονομιά», πρόσθεσε.

Το υπουργείο της δήλωσε ότι θα διασφαλίσει ότι το επικαιροποιημένο σύστημα «δεν θα βλάψει τα προϊόντα που είναι αποτέλεσμα του πλούτου των terroirs μας και σύμβολα της γαστρονομικής μας κληρονομιάς».

Ωστόσο, είναι στη Γαλλία που το Nutri-score ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2017. Με έναν στους δύο Γάλλους υπέρβαρο ή παχύσαρκο, αυτό το σύστημα επισήμανσης με χρωματική κωδικοποίηση έχει ως στόχο να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων, κατατάσσοντας τα τρόφιμα ανάλογα με τη διατροφική τους αξία, από το Α (πιο υγιεινό) έως το Ε (λιγότερο υγιεινό).

Υπήρξε επίσης συζήτηση για την εισαγωγή της ιδέας αυτής σε επίπεδο ΕΕ.

Σύμφωνα με μια μελέτη της Επιτροπής για το 2020, οι ετικέτες με χρωματική κωδικοποίηση σε συνδυασμό με έναν διαβαθμισμένο δείκτη, όπως ο Nutri-score, ήταν ο κύριος υποψήφιος για να εμπνεύσει ένα μοντέλο σε επίπεδο ΕΕ.

Μια πρόταση για ένα ευρωπαϊκό σύστημα επισήμανσης είχε αρχικά προγραμματιστεί για το τέλος του 2022, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ανέστειλε λόγω του πολωτικού χαρακτήρα της συζήτησης.

Η Ιταλία ηγήθηκε μιας ομάδας χωρών που αντιτάχθηκε στην υιοθέτηση της ετικέτας σε επίπεδο ΕΕ. Στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση πρότεινε την υιοθέτηση του Nutri-score τον περασμένο Απρίλιο, για να υπαναχωρήσει δύο μήνες αργότερα, εκφράζοντας «επιφυλάξεις» για ένα σύστημα που δεν λαμβάνει υπόψη το πορτογαλικό μοντέλο διατροφής.

Οι χώρες που τάχθηκαν υπέρ του Nutri-score - το Βέλγιο, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία, οι Κάτω Χώρες και η Ελβετία που δεν είναι μέλος της ΕΕ - συμφώνησαν να βελτιώσουν τον αλγόριθμο.

Από αυτές τις χώρες, η Γαλλία ήταν η τελευταία που τον επικαιροποίησε.

Σε ένα δελτίο τύπου, το Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι το διάταγμα θα βελτιώσει «τη διαφοροποίηση μεταξύ των τροφίμων ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε αλάτι και ζάχαρη και μεταξύ ολόκληρων τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες και των εξευγενισμένων εναλλακτικών τους».

Θα βελτιώσει επίσης «την ταξινόμηση των λιπαρών ψαριών και των ελαίων που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα» και «τη διαφοροποίηση μεταξύ των ποτών ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη», λαμβάνοντας υπόψη την παρουσία γλυκαντικών ουσιών «για τον περιορισμό της χρήσης τους», προστίθεται.

Το Nutri-score παραμένει προαιρετικό - ο γίγαντας του γιαουρτιού Danone σταμάτησε πρόσφατα να το εφαρμόζει - και όσοι το χρησιμοποιούν έχουν δύο χρόνια για να ενημερώσουν τις συσκευασίες τους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις