Σε σιτάρι και καλαμπόκι στρέφονται οι Τούρκοι καλλιεργητές φρούτων και λαχανικών

Η αύξηση του κόστους καλλιέργειας και οι ακραίες καιρικές συνθήκες οδηγούν τους Τούρκους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών σε πιο «ασφαλείς» επιλογές, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, σύμφωνα με την Eurofruit. Παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως το καρπούζι, οι ντομάτες και τα εσπεριδοειδή, εγκαταλείπονται σταδιακά λόγω χαμηλής κερδοφορίας και υψηλών απαιτήσεων σε εργασία και επενδύσεις.

Στην περιοχή Yüreğir των Αδάνων, ο πρόεδρος του γεωργικού επιμελητηρίου Mehmet Akın Doğan δήλωσε στη Hurriyet Daily πως οι ακραίες θερμοκρασίες και οι πλημμύρες έπληξαν τις αποδόσεις των εσπεριδοειδών, ενώ οι τιμές των λαχανικών, όπως το λάχανο, το μπρόκολο και το πράσο, εκτοξεύθηκαν τον χειμώνα. «Οι αγρότες στρέφονται στο σιτάρι, το καλαμπόκι και το βαμβάκι, που έχουν μικρότερες απαιτήσεις και μεγαλύτερη σταθερότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στη Σμύρνη, όπου οι αγρότες μειώνουν την ποικιλία των καλλιεργειών, σύμφωνα με τον Abdullah Şenol, πρόεδρο του γεωργικού επιμελητηρίου στην περιοχή Turgutlu. «Οι αγρότες δεν μπόρεσαν να πουλήσουν τα προϊόντα τους την προηγούμενη σεζόν, ενώ το χρέος τους αυξάνεται. Πολλοί εγκαταλείπουν τα λαχανικά και στρέφονται σε φθηνότερες καλλιέργειες», τόνισε.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τα αγροτικά πρότυπα, οδηγώντας σε διαταραχές στον εφοδιασμό τροφίμων. Αντίστοιχες στρατηγικές προσαρμογής καταγράφονται και αλλού, με Ρώσους αγρότες να πειραματίζονται με φακές και ηλίανθους και Ισπανούς επιστήμονες να αναπτύσσουν ανθεκτικές στην ξηρασία ποικιλίες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις