Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει πρόταση για μόνιμη απελευθέρωση του εμπορίου με την Ουκρανία, η οποία θα χωρίζει τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με το πόσο «ευαίσθητες» είναι στην αγορά της ΕΕ.
Τα λεγόμενα αυτόνομα εμπορικά μέτρα (ΑΤΜ), τα οποία ισχύουν από το 2022 και διευκολύνουν τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής από την Ουκρανία με την άρση όλων των εμπορικών φραγμών, πρόκειται να λήξουν τον Ιούνιο.
Σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών τη Δευτέρα, η Επιτροπή δήλωσε στους ευρωβουλευτές ότι οριστικοποιεί τις λεπτομέρειες για μια μακροπρόθεσμη απελευθέρωση των δασμών που θα αντικαταστήσει τα ΑΤΜ, κάνοντας διάκριση μεταξύ των εισαγωγών τροφίμων που είναι μη ευαίσθητες, ευαίσθητες και «δυνητικά» ευαίσθητες, δήλωσαν δύο κοινοβουλευτικές πηγές στο Euractiv.
Τα ευαίσθητα προϊόντα είναι πιθανό να περιλαμβάνουν εκείνα των οποίων οι εισαγωγές περιορίζονται σήμερα βάσει των ΑΤΜ, όπως τα αυγά, τα πουλερικά, η ζάχαρη ή το μέλι.
Ενώ τα προϊόντα που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην κατηγορία «δυνητικά» παραμένουν άγνωστα, τον Δεκέμβριο, ένας συνασπισμός γεωργικών οργανώσεων της ΕΕ κατονόμασε τις πατάτες, το χοιρινό κρέας, τα γαλακτοκομικά ή την αιθανόλη, ως προϊόντα που η Ουκρανία θα μπορούσε να εξάγει μαζικά στο μέλλον. Η επιστολή προειδοποιούσε επίσης κατά της κατάργησης των δασμών στα προϊόντα αυτά.
Κατά την ίδια συνεδρίαση, η Επιτροπή σημείωσε ότι το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων ήταν σφιχτό, αλλά ότι ήθελε να αποφύγει να παρέμβει στις επερχόμενες εκλογές σε χώρες της ΕΕ - όπως οι προεδρικές εκλογές στην Πολωνία τον Μάιο.
Οι αγροτικές επιχειρήσεις του Κιέβου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
Ο τομέας της αγροτικής βιομηχανίας της Ουκρανίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις σημαντικές καθυστερήσεις στην πρόταση της Επιτροπής για τη μονιμοποίηση της απελευθέρωσης του εμπορίου.
Ο Alex Lissitsa, πρόεδρος της Ουκρανικής Λέσχης Αγροτικών Επιχειρήσεων (UCAB), δήλωσε σε εκδήλωση στο Κοινοβούλιο την Τρίτη ότι ο τομέας είναι «πραγματικά φοβισμένος» για τις πιθανές συνέπειες της παραγραφής των εμπορικών πλεονεκτημάτων και της επιστροφής σε προπολεμικούς όρους.
Στο παρελθόν, όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δεσμεύτηκαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για πιο σταθερές εμπορικές σχέσεις με το Κίεβο μόλις λήξει το τρέχον προσωρινό πλαίσιο τον Ιούνιο, ώστε να αποφευχθούν οι βασανιστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας.
Εάν τα ΑΤΜ δεν αντικατασταθούν από ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο, αυτό θα σήμαινε «οικονομικό σοκ για την Ουκρανία, καθώς οι πιθανές απώλειες για τα συναλλαγματικά έσοδα θα μπορούσαν να φτάσουν περίπου τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Lissitsa. Πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει άλλους τομείς της οικονομίας, όπως τα χημικά, τα λιπάσματα ή τις μεταφορές, και να μειώσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 2,5% το 2025.
Αλλά η ΕΕ, ενώ οι παραγωγοί και οι διυλιστές ζαχαρότευτλων αντιτίθενται στη διευκόλυνση των ουκρανικών εισαγωγών, ο Γιούρι Σαράνοφ, πρόεδρος της Επιτροπής των Ευρωπαίων Χρηστών Ζάχαρης (CIUS), δήλωσε στην ίδια εκδήλωση ότι η Ουκρανία έχει γίνει αξιόπιστος εταίρος για την ΕΕ τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση του διαρθρωτικού ελλείμματος ζάχαρης της ΕΕ.
«Τα μέλη μας κυμαίνονται από μικρές βελγικές σοκολατοποιίες έως μεγάλους πολυεθνικούς παραγωγούς αναψυκτικών και σνακ», δήλωσε ο Sharanov. «Η επιστροφή σε προηγούμενες περιοριστικές πολιτικές απλά δεν αποτελεί επιλογή».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις