Ο ιταλικός τομέας του ελαιολάδου προετοιμάζεται για μια συνολική επανεκκίνηση, καθώς η κυβέρνηση παρουσίασε το νέο σχέδιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ελιά.
Ο Patrizio Giacomo La Pietra, αναπληρωτής γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας, Διατροφικής Κυριαρχίας και Δασών, δήλωσε ότι η κορυφαία προτεραιότητα είναι να αποκατασταθούν μεγαλύτεροι όγκοι παραγωγής μετά από χρόνια σταθερής μείωσης.
Με 244.000 τόνους που προβλέπονται για το καλλιεργητικό έτος 2024/25, η Ιταλία είναι πλέον έτοιμη να καταταγεί στην πέμπτη θέση μεταξύ των μεγάλων παραγωγών της Μεσογείου, πίσω από την Ισπανία (1,3 εκατομμύρια τόνοι), την Τουρκία (450.000 τόνοι), την Τυνησία (340.000 τόνοι) και την Ελλάδα (250.000 τόνοι).
Αν και το σχέδιο βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, το προσχέδιό του επικεντρώνεται στην ενίσχυση ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού: στήριξη των ελαιοτριβείων, ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων περιοχών καλλιέργειας και αντιμετώπιση της εκτεταμένης εγκατάλειψης των ελαιώνων.
Παρουσιάζοντας το σχέδιο στις ενώσεις του ελαιοκομικού τομέα, η La Pietra εξήγησε ότι ο κύριος στόχος είναι η αύξηση της ιταλικής παραγωγής ελαιολάδου κατά 25% μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση του κόστους παραγωγής κατά τουλάχιστον 20 τοις εκατό εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου μέσω της δημόσιας στήριξης και της αναδιάρθρωσης.
«Στο υπουργείο, εργαζόμαστε για την επαναδραστηριοποίηση των στρογγυλών τραπεζών της αλυσίδας εφοδιασμού, οι οποίες ήταν ανενεργές για χρόνια, ξεκινώντας από το ελαιόλαδο», δήλωσε ο La Pietra. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει κοινή στρατηγική και οργανωτική δέσμευση πριν από την επένδυση».
Η προώθηση της μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ των φορέων, συμπεριλαμβανομένης της κοινής υποδομής, της συντονισμένης λήψης αποφάσεων και της καλύτερης κατάρτισης των εποχιακών εργαζομένων, θα είναι το κλειδί για τη μείωση του κόστους.
Η ανακαίνιση των υφιστάμενων υποδομών, η έρευνα νέων μεθόδων και τεχνολογιών και ο εκσυγχρονισμός του τομέα είναι απαραίτητα για την επίτευξη αυτών των στόχων.
Ένα από τα πιο επαινετά μέτρα είναι η δημιουργία μιας διεπαγγελματικής οργάνωσης για τον τομέα του ελαιολάδου.
Όπως τα επιτυχημένα μοντέλα σε χώρες όπως η Ισπανία, ο οργανισμός αυτός θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη συνένωση των ενδιαφερομένων και την επιδίωξη κοινών στόχων.
Σύμφωνα με την La Pietra, η διεπαγγελματική οργάνωση θα «λειτουργεί “erga omnes”, ζητώντας συνεισφορές από όλα τα μέρη της αλυσίδας εφοδιασμού με βάση τον όγκο των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά, για τη δημιουργία ενός ταμείου για την προώθηση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου».
«Πρέπει να συμφωνήσουμε σε σχέδια δράσης στο τραπέζι και στο πλαίσιο της διεπαγγελματικής οργάνωσης. Διαφορετικά, όπως συνέβη στο παρελθόν, οι πρωτοβουλίες κινδυνεύουν να μείνουν μόνο στα χαρτιά», πρόσθεσε.
Η Anna Cane, πρόεδρος της ομάδας ελαιολάδου στο πλαίσιο της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχανίας Βρώσιμων Ελαίων (Assitol), εξέφρασε την ικανοποίησή της για το σχέδιο.
«Όλοι πρέπει να πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Αν θέλουμε να είμαστε και πάλι ανταγωνιστικοί, είναι απαραίτητο να έχουμε υψηλότερους όγκους παραγωγής με λογικό κόστος», παρατήρησε η Cane, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της καινοτομίας.
Μπορεί η παραγωγή να δυσκολεύεται, αλλά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές σε όλη την Ιταλία.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Παρατηρητήριο Nomisma/Il Sole 24 Ore, το 89% των Ιταλών θεωρεί το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ανώτερο από άλλα λίπη. Το 79% πιστεύει ότι είναι πιο υγιεινό από τα εναλλακτικά προϊόντα.
Το 37% ενός εθνικού δείγματος 1.000 ατόμων δήλωσε ότι θα ήθελε τα εστιατόρια να προσφέρουν ποικιλία ελαιολάδων, όπως συνηθίζεται με το κρασί.
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ένα έντονο ενδιαφέρον για την εκμάθηση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου: το 40 τοις εκατό ενδιαφέρεται για γευσιγνωσίες και μαθήματα οργανοληπτικής ανάλυσης και περίπου το 30 τοις εκατό αναζητά ελαιόλαδα σε εξειδικευμένα καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών καταστημάτων.
Είναι ενδιαφέρον ότι το 54% των αγοραστών επιλέγουν ελαιόλαδα με βάση τη γεωγραφική προέλευση, με αυξανόμενη προτίμηση σε προϊόντα με πιστοποίηση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Αυτές οι πιστοποιήσεις εγγυώνται την παραγωγή σε συγκεκριμένες περιοχές υπό αυστηρά πρωτόκολλα.
Δεδομένης της επιτυχίας τους, το εθνικό σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει μια νέα πιστοποίηση. Οι υποστηρικτές λένε ότι θα ενισχύσει την αναγνώριση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου υψηλής ποιότητας.
Αυτό το νέο εθνικό σύστημα ποιότητας, με την ονομασία SQN-OAQ, θα αναδεικνύει επίσης τη βιωσιμότητα.
Ενώ το 96% των Ιταλών θεωρεί το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εθνικό θησαυρό, μόνο το 20% γνωρίζει ότι η παραγωγή ελαιολάδου ακολουθεί τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
Οι αναλυτές της Nomisma εκτιμούν ότι η αύξηση αυτής της ευαισθητοποίησης θα μπορούσε να οδηγήσει το 81% των καταναλωτών να αγοράζουν περισσότερο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι περίπου το ένα τρίτο των Ιταλών κατανοεί πλήρως τα μοναδικά χαρακτηριστικά που κάνουν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ξεχωριστό, όπως το φαινολικό προφίλ του.
«Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι μόνο το 37% γνωρίζει περισσότερα για τα οφέλη του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην υγεία», δήλωσε ο Cane.
«Το Εθνικό Σχέδιο Ελαιολάδου είναι η τέλεια πλατφόρμα για την έναρξη μιας ευρείας επικοινωνιακής εκστρατείας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας την ανάγκη η διατροφική εκπαίδευση να ξεκινήσει από τα δημοτικά σχολεία.
Εκτός από το σχέδιο, διάφορες πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για τη στήριξη του τομέα.
Η La Pietra επιβεβαίωσε στο OlivoNews ότι σύντομα θα διατεθούν περίπου 80 εκατ. ευρώ στα ελαιοτριβεία, τα οποία αποκλείστηκαν από τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης λόγω ανεπάρκειας πόρων.
Νέα ψηφίσματα του ιταλικού κοινοβουλίου αναγνωρίζουν τον κρίσιμο ρόλο των ελαιοτριβείων.
Σύμφωνα με τον Elia Pellegrino, πρόεδρο της Ιταλικής Ένωσης Ελαιοτριβείων (Aifo), τα ψηφίσματα αυτά αναγνωρίζουν ότι οι ελαιοτριβείς «διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διασφάλιση της καλύτερης ποιότητας του ιταλικού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου».
Τα ψηφίσματα αφορούν επίσης την επικαιροποίηση του νόμου του 1996 που διέπει τη διάθεση του νερού βλάστησης που παράγεται κατά την επεξεργασία. Οι εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία έχουν ανοίξει νέους τρόπους διαχείρισης και επαναχρησιμοποίησης αυτών των υποπροϊόντων.
«Εκτιμούμε επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης να προωθήσει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μια τροποποίηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) για το ελαιόλαδο, ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο της ΚΟΑ για το κρασί», έγραψε ο Pellegrino σε σημείωμα που έστειλε στους Olive Oil Times.
«Η δημιουργία σταθερών και μόνιμων πόρων για επενδύσεις και προώθηση είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του Made in Italy και την αντιμετώπιση του αυξανόμενου ανταγωνισμού», πρόσθεσε.
Οι βασικές διατάξεις του σχεδίου περιλαμβάνουν τη στήριξη της ανάκαμψης των ελαιώνων της Απουλίας που καταστράφηκαν από την Xylella fastidiosa την τελευταία δεκαετία. Η νότια Απουλία παραμένει η σημαντικότερη ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ιταλίας.
Ένα μέτρο περιλαμβάνει στήριξη για την ανάπτυξη 5.000 νέων εκταρίων ελαιώνων ανθεκτικών στην Xylella.
Πέρα από την Απουλία, απομένουν πολλά να γίνουν σε μια χώρα όπου τα διαφορετικά μικροκλίματα και οι εδαφικές συνθήκες δημιουργούν μοναδικά γεωργικά τοπία.
«Η ελαιοκαλλιέργεια στην Ιταλία είναι εξαιρετικά ποικιλόμορφη. Ορισμένες περιοχές έχουν εντατικούς οπωρώνες, ενώ άλλες διατηρούν παραδοσιακούς», δήλωσε στην Olive Oil Times ο Stefano Caroli, πρόεδρος της Ένωσης Ελαιοτριβείων της Απουλίας (Afp).
«Στις λοφώδεις ή ορεινές περιοχές, οι ελαιώνες αποτελούν μέρος της τοπικής κληρονομιάς. Όταν παραμελούνται, δεν παράγουν ούτε ελιές ούτε συμβάλλουν στην περιβαλλοντική υγεία όπως θα μπορούσαν», πρόσθεσε.
«Πρέπει να αποδώσουμε τη σωστή αξία στο ελαιόλαδο, που σημαίνει ότι οι τιμές πρέπει να στηρίζουν την ελαιοκαλλιέργεια», δήλωσε ο Caroli, τονίζοντας την ανάγκη για νέες εμπορικές πολιτικές με βάση την προέλευση και τις πρακτικές παραγωγής.
Η La Pietra εκτιμά ότι 500.000 εκτάρια ελαιώνων είναι σήμερα εγκαταλελειμμένα σε όλη την Ιταλία.
«Πρέπει να προσδιορίσουμε ποιες μπορούν να επανέλθουν στην παραγωγή και ποιες χρειάζονται ειδική προστασία για το ρόλο τους στο τοπίο», είπε.
Οι ενώσεις του κλάδου πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους στο Υπουργείο Γεωργίας έως τον Σεπτέμβριο για την τελική συζήτηση του σχεδίου.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις