Κτηνοτροφία: Η Ευρώπη φέρνει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την  αγορά ζωικού κεφαλαίου ;

Μια σημαντική πρόταση που μπορεί να δώσει  ανάσα στον κτηνοτροφικό τομέα κατέθεσε η Ρουμανία, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντάξει τα αναπαραγωγικά ζώα στις επιλογές που χρηματοδοτούνται μέσω του Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Η πρωτοβουλία, η οποία θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις 24 Μαρτίου 2025, φέρνει στο προσκήνιο ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο Κανονισμός (ΕΕ) 2021/2115 αποκλείει την αγορά ζώων από την προστασία του ΕΓΤΑΑ, με μοναδικές εξαιρέσεις περιπτώσεις όπως η αποκατάσταση ζωικού κεφαλαίου έπειτα από φυσικές καταστροφές, η από άγρια ζώα και η διατήρηση παραδοσιακών τοπικών φυλών. Ωστόσο, η Ρουμανία υποστηρίζει ότι η αγορά αναπαραγωγικών ζώων υψηλής γενετικής αξίας είναι μια στρατηγική σημασία για τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας, η οποία μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής ευρωστίας των εκμεταλλεύσεων.

Η ρουμανική κυβέρνηση τονίζει ότι η ενίσχυση της αγοράς αναπαραγωγικών ζώων θα προσφέρει πολλαπλάσια οφέλη  για παράδειγμα  ζώα με ανώτερα γενετικά χαρακτηριστικά εξασφαλίζουν υψηλότερες αποδόσεις, βελτιώνοντας την κερδοφορία των κτηνοτροφικών μονάδων. Παράλληλα, οι φυλές με αυξημένη ανθεκτικότητα σε ασθένειες και καλύτερη προσαρμογή στις τοπικές κλιματικές συνθήκες προσφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα στην παραγωγή, μειώνοντας το ρίσκο σοβαρών απωλειών. Επιπλέον, οι επενδύσεις σε αναπαραγωγικά ζώα με ανώτερη γενετική αξία θεωρούνται πάγιο για τις εκμεταλλεύσεις, γεγονός που καθιστά την λογική τους στις επιλογές των κεφαλαίων.

Η Ρουμανία υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στον κτηνοτροφικό τομέα, ειδικά σε χώρες που έχουν υποστεί προβλήματα λόγω επιδημιών ή άλλων κρίσεων. Ειδικότερα, επισημαίνει ότι η ενίσχυση της αγοράς αναπαραγωγικών ζώων μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση και επέκταση των ζωικών πληθυσμών, μειώνοντας τις διακυμάνσεις στην παραγωγή και ενισχύοντας τη διατροφική ασφάλεια.

Πέραν των οικονομικών ωφελειών, η πρωτοβουλία της Ρουμανίας έχει και έντονη περιβαλλοντική διάσταση. Η βελτίωση της γενετικής ποιότητας του ζωικού κεφαλαίου και η χρήση σύγχρονων μεθόδων εκτροφής μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου ανά μονάδα παραγωγής, καθώς λιγότερα αλλά πιο αποδοτικά ζώα θα μπορούν να παράγουν την ίδια ποσότητα προϊόντων. Παράλληλα, η διατήρηση εκτατικών μονάδων σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, όπως οι ορεινές περιοχές, συμβάλλει θετικά στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, προσφέροντας οργανική λίπανση των εδαφών και ενισχύοντας την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα.

Η πρόταση της Ρουμανίας συνάδει απόλυτα με τις στρατηγικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) και η στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» (Farm to Fork), που προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα. Επιπλέον, ενισχύει τους στόχους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για μια αγροτική οικονομία που είναι ανθεκτική, ανταγωνιστική και προσαρμοσμένη στις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Η επικείμενη συζήτηση της πρότασης στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας αποτελεί κομβικό σημείο για τους Ευρωπαίους κτηνοτρόφους. Αν η εισήγηση της Ρουμανίας γίνει αποδεκτή, θα ανοίξει τον δρόμο για σημαντικές επενδύσεις που μπορούν να συμβάλουν στην αναβάθμιση της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας, προσφέροντας στους παραγωγούς ισχυρότερης στήριξης σε μια περίοδο έντονων προκλήσεων για τον αγροτικό τομέα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις