ΔΟΕ: Αναγνώρισε την 8η Διεθνή Τράπεζα Γενετικού Πλάσματος Ελιάς στην Ελλάδα

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΟΕ) αναγνώρισε επίσημα τη συλλογή βλαστικού πλάσματος ελιάς του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Καλλιεργειών και Αμπελουργίας (ΙΟΣΒ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στα Χανιά της Κρήτης ως διεθνή τράπεζα βλαστικού πλάσματος ελιάς, καθιστώντας την έτσι την όγδοη στο παγκόσμιο δίκτυο του ΔΣΕ. Η αναγνώριση αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη διατήρηση και την έρευνα του γενετικού υλικού της ελιάς, ενισχύοντας το ρόλο της Ελλάδας στη διατήρηση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας της ελιάς.

Διατήρηση γενετικών πόρων για ένα βιώσιμο μέλλον
Το δίκτυο των διεθνών συλλογών βλαστικού υλικού ελιάς της ΔΟΕ, που ιδρύθηκε το 1994, διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της γενετικής ποικιλότητας της ελιάς και στην υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας. Οι συλλογές αυτές χρησιμεύουν ως πολύτιμες αποθήκες γενετικού υλικού, προστατεύοντας τις ποικιλίες ελιάς από την κλιματική αλλαγή, τις αναδυόμενες ασθένειες και τη γενετική διάβρωση.

Η διατήρηση των γενετικών πόρων της ελιάς είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων, όπως η Xylella fastidiosa, το Verticillium dahliae και οι ακραίες κλιματικές συνθήκες. Διατηρώντας μια ευρεία γενετική δεξαμενή, οι τράπεζες αυτές υποστηρίζουν προγράμματα αναπαραγωγής που μπορούν να αναπτύξουν ανθεκτικές ποικιλίες ελιάς, εξασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ελαιοκαλλιέργειας παγκοσμίως.

Με την προσθήκη της τράπεζας βλαστικού υλικού με έδρα τα Χανιά στην Κρήτη, η ΔΟΕ μετρά πλέον οκτώ διεθνείς συλλογές που βρίσκονται στην Ισπανία, την Ιταλία, το Μαρόκο, την Τουρκία, το Ισραήλ, την Αργεντινή, το Ιράν και τώρα στην Ελλάδα. Τα ιδρύματα αυτά αποτελούν ένα διασυνδεδεμένο δίκτυο αφιερωμένο στη διατήρηση, μελέτη και βιώσιμη χρήση της γενετικής ποικιλότητας της ελιάς.

Η ελληνική συλλογή βλαστικού πλάσματος ελιάς στα Χανιά

Η πρόσφατα αναγνωρισμένη ελληνική διεθνής τράπεζα βλαστικού πλάσματος ελιάς, που φιλοξενείται στο ΙΟΣΒ υπό τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην έρευνα, τη διατήρηση και την καινοτομία της ελιάς. Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι το κορυφαίο κέντρο γεωργικής έρευνας της Ελλάδας, που λειτουργεί υπό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αποστολή την ενίσχυση των βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας.

Στην έδρα του στα Χανιά της Κρήτης, το ΙΟΣΒ διεξάγει έρευνα σε δενδρώδεις καλλιέργειες, ιδίως σε ελιές, εσπεριδοειδή και υποτροπικά είδη. Το Ινστιτούτο διαχειρίζεται εκτεταμένους πειραματικούς και συλλεκτικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής τράπεζας βλαστικού υλικού ελιάς της Ελλάδας, η οποία διατηρεί 115 ποικιλίες ελιάς, εκ των οποίων οι 64 είναι επίσημα καταχωρημένες στον ελληνικό εθνικό κατάλογο. Οι συλλογές αυτές παρέχουν γενετικό υλικό για προγράμματα αναπαραγωγής, έρευνα ανθεκτικότητας σε ασθένειες και μελέτες προσαρμογής.

Στις εγκαταστάσεις στα Χανιά στεγάζεται επίσης ένα από τα τρία αναγνωρισμένα από τον ΔΟΕ εργαστήρια ανάλυσης ελαιολάδου στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην πρόοδο του ποιοτικού ελέγχου και της επαλήθευσης της αυθεντικότητας στην παραγωγή ελαιολάδου. Με επίκεντρο τον εκσυγχρονισμό της ελαιοκαλλιέργειας, τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου και την αντιμετώπιση των αναδυόμενων γεωργικών προκλήσεων, οι ερευνητικές δραστηριότητες του IOSV ευθυγραμμίζονται με την ευρύτερη αποστολή της ΔΟΕ για την προστασία και την προώθηση του παγκόσμιου ελαιοκομικού τομέα.

Κοινή δέσμευση για τη διατήρηση της ελιάς
Η αναγνώριση της τράπεζας βλαστικού υλικού των Χανίων αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της Ελλάδας να διατηρήσει την πλούσια ελαιοκομική της κληρονομιά και να συμβάλει στις διεθνείς προσπάθειες έρευνας και γενετικής διατήρησης της ελιάς. Η Ελλάδα, που βρίσκεται στη Μεσόγειο -το λίκνο της ελαιοκαλλιέργειας- είναι από καιρό θεματοφύλακας ποικίλων και αρχαίων ποικιλιών ελιάς.

Η προσθήκη αυτή ενισχύει το παγκόσμιο δίκτυο των τραπεζών βλαστικού υλικού της ΔΟΕ, διασφαλίζοντας ότι οι πολύτιμοι γενετικοί πόροι θα παραμείνουν προστατευμένοι για τις μελλοντικές γενιές, ενώ παράλληλα ενισχύει τον ιστορικό ρόλο της Μεσογείου ως την καρδιά του κόσμου της ελαιοκαλλιέργειας.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΔΟΕ Jaime Lillo δήλωσε: «Η ΔΟΕ έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη της ελαιοκομίας: «Η αναγνώριση της τράπεζας γεννητικού πλάσματος των Χανίων ως μέρος του παγκόσμιου δικτύου της ΔΟΕ σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για τη διαφύλαξη της γενετικής ποικιλότητας της ελιάς. Η διατήρηση αυτών των πόρων δεν είναι μόνο απαραίτητη για την προστασία της γεωργικής μας κληρονομιάς, αλλά και για τη διασφάλιση του μέλλοντος της ελαιοκαλλιέργειας ενόψει της κλιματικής αλλαγής και των αναδυόμενων απειλών. Επεκτείνοντας το δίκτυο γεννητικού μας πλάσματος, ενισχύουμε τα θεμέλια για επιστημονική έρευνα και προγράμματα αναπαραγωγής που θα εξασφαλίσουν την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα της ελαιοκαλλιέργειας για τις επόμενες γενιές».

Ο Γεώργιος Κουμπούρης, Διευθυντής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ τόνισε: «Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς που έχουν να κάνουν με την καλλιέργεια της ελιάς: «Η ομάδα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι πολύ υπερήφανη που αποτελεί μέρος του δικτύου της ΔΟΕ και είναι τιμή μας που αναγνωρίζεται ως διεθνής τράπεζα μικροβλαστού. Αυτό είναι αποτέλεσμα πολυετούς προετοιμασίας και εκπλήρωσης των υψηλών προδιαγραφών που απαιτούνται. Το κοινό μας όραμα είναι η προστασία του γενετικού πλούτου της ελιάς και η παροχή συγκεκριμένων συστάσεων για την αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών ελιάς στο πλαίσιο της μετάβασης των παραδοσιακών ελαιώνων σε περιβαλλοντικά βιώσιμους και οικονομικά ανταγωνιστικούς γεωργικούς φάρους».

Ως ο κορυφαίος διεθνής οργανισμός αφιερωμένος στην ελιά και τα προϊόντα της, η ΔΟΕ παραμένει στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών για τη διατήρηση, την έρευνα και την ανάπτυξη του τομέα. Μέσω του δικτύου βλαστοπλασίας της, των επιστημονικών συνεργασιών και της καθοδήγησης πολιτικής, η ΔΟΕ συνεχίζει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της ανθεκτικότητας, της βιωσιμότητας και της παγκόσμιας εκτίμησης του τομέα της ελιάς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις