"Στροφή" Ιταλίας στον ηλίανθο

Σύμφωνα με την αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση, η Ιταλία στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής ηλιέλαιου, εστιάζοντας στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα και την ιχνηλασιμότητα. Σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση Βιομηχανίας Ελαιολάδου, Assitol, τα στοιχεία είναι «πολύ ελπιδοφόρα, τόσο στην Ιταλία όσο και παγκοσμίως».

Σύμφωνα με την Olio Officina, ο πρόεδρος της ομάδας σπορέλαιων της Ένωσης, Carlo Tampieri, διαβεβαίωσε ότι «δεν μπορούμε να υπολογίζουμε στις μεγάλες ποσότητες σπόρων που έρχονται από την Ανατολική Ευρώπη. Οι γεωπολιτικές εντάσεις των τελευταίων ετών έχουν επηρεάσει τις γενικές οικονομικές προοπτικές καθώς και τις εταιρείες. Ωστόσο, τα στοιχεία κατανάλωσης επιβεβαιώνουν τη θετική δυναμική του τομέα, ο οποίος εξακολουθεί να έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η παγκόσμια παραγωγή ηλιόσπορων έφτασε τα 56 εκατομμύρια τόνους, με τη Ρωσία και την Ουκρανία να έχουν την πρωτοκαθεδρία. Η ιταλική παραγωγή ισοδυναμεί με 293.000 τόνους σπόρων.

Πέρυσι, η ιταλική βιομηχανία παρήγαγε 164.000 τόνους ηλιέλαιο, όταν κατά μέσο όρο παράγει περίπου 150.000 τόνους, αλλά και πάλι δεν αρκεί για να καλύψει τη ζήτηση.

Μέχρι το 2025, η κατανάλωση στην Ιταλία προβλέπεται στους 791.000 τόνους, που ισοδυναμεί με αύξηση 2,3%. Στην πραγματικότητα, οι ηλιόσποροι παίζουν θεμελιώδη ρόλο σε πολλούς τομείς παραγωγής, από το λάδι, που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων και αρτοποιίας, μέχρι τα άλευρα για κτηνοτροφική χρήση και τις ελαιοκάρπες, απαραίτητες για τις βιομηχανίες ελαιοχημικών και ενέργειας. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις