Παγετός στην Αμφίπολη: Ανάγκη για άμεση κινητοποίηση για τους αμυγδαλοπαραγωγούς

Επιστολή του Δημάρχου Αμφίπολης, Στέργιου Φραστανλή, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα, καταγράφει την επείγουσα ανάγκη για στήριξη των αγροτών της περιοχής, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς από τον πρόσφατο παγετό. Ο Δήμαρχος ζητά άμεση δράση από την πολιτεία, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης έναρξης εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ, της χορήγησης προκαταβολών αποζημιώσεων και της μείωσης του ποσοστού παρακράτησης στο 15%.

Ακολουθεί η επιστολή: 

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Στις 19 και στις 20 Μαρτίου σημειώθηκαν στον Δήμο Αμφίπολης χαμηλές θερμοκρασίες υπό του μηδενός, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στα δέντρα και συγκεκριμένα  στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς, που βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης .

Οι παραγωγοί μας, με πολύ κόπο αλλά και τεράστια έξοδα (μετά το πέρας του ανεμοστρόβιλου κατά το έτος 2022), προσπάθησαν και κατάφεραν  να καταστήσουν και πάλι τις πολυετείς τους καλλιέργειες (αμυγδαλιά, ελιά, αμπέλι) παραγωγικές.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς, καθώς υπήρχε μία πολύ καλή ανθοφορία και οι αγρότες μας περίμεναν εξίσου μια πολύ καλή παραγωγή.

Εντούτοις, όπως διαφαίνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για το εισόδημα των παραγωγών αμυγδάλου του Δήμου Αμφίπολης φέρνοντάς τους έτσι σε πλήρες αδιέξοδο, αφού έχει ήδη πραγματοποιηθεί το 80% των εξόδων της καλλιέργειας.

Ως Δήμαρχος Αμφίπολης, αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα του θέματος και με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στους δημότες, κάνω έκκληση να στηριχθούν   άμεσα οι αγρότες μας από την πολιτεία, διότι η οικονομική τους ρευστότητα που αποτελεί τον βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας είναι πλέον περιορισμένη.

Για τους λόγους αυτούς ζητώ:

1)Να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του Ελγα.

2)Να δοθούν προκαταβολές αποζημιώσεων στους παραγωγούς, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα επείγοντα έξοδα.

3) Μείωση του άδικου 30% στο 15% όπως ισχύει και σε άλλες καλλιέργειες.

 

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

 

 

 

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΦΡΑΣΤΑΝΛΗΣ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις