Τα νοικοκυριά της ΕΕ θα πρέπει να αποθηκεύσουν βασικά εφόδια για να επιβιώσουν τουλάχιστον 72 ώρες κρίσης, πρότειναν οι Βρυξέλλες, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και το σκοτεινότερο γεωπολιτικό τοπίο ωθούν το μπλοκ να λάβει νέα μέτρα για την αύξηση της ασφάλειάς του.
Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, η πανδημία του Κόβιντ-19 που αποκάλυψε βάναυσα την έλλειψη δυνατοτήτων αντιμετώπισης κρίσεων και η εχθρική στάση της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στην Ευρώπη ανάγκασαν την ήπειρο να επανεξετάσει τα τρωτά της σημεία και να αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια.
Η νέα πρωτοβουλία έρχεται καθώς οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε κράτος μέλος της ΕΕ εντός τριών έως πέντε ετών, προσθέτοντας στις φυσικές απειλές, όπως οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, και στους κοινωνικούς κινδύνους, όπως οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξημένες απειλές «συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ένοπλης επίθεσης κατά κρατών μελών», προειδοποίησε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς δημοσίευσε ένα σχέδιο 30 βημάτων για τις 27 πρωτεύουσές της, προκειμένου να αυξήσουν την ετοιμότητά τους για την αντιμετώπιση κρίσεων και τα μέτρα μετριασμού.
«Οι νέες πραγματικότητες απαιτούν ένα νέο επίπεδο ετοιμότητας στην Ευρώπη», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Οι πολίτες μας, τα κράτη μέλη μας και οι επιχειρήσεις μας χρειάζονται τα κατάλληλα εργαλεία για να δράσουν τόσο για την πρόληψη των κρίσεων όσο και για την ταχεία αντίδραση όταν χτυπήσει μια καταστροφή».
Η πρωτοβουλία των Βρυξελλών, η οποία περιλαμβάνει τόσο συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ όσο και μη νομοθετικές προτάσεις για τις εθνικές πρωτεύουσες, δανείζεται από τις μακροχρόνιες πολιτικές αντιμετώπισης κρίσεων σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Σουηδία και το Βέλγιο.
Σχεδιάστηκε εν μέρει ως ένα κάλεσμα αφύπνισης για ορισμένες πρωτεύουσες που δεν διαθέτουν ικανότητες αντιμετώπισης κρίσεων.
Εκτός από την ενθάρρυνση «του κοινού να υιοθετήσει πρακτικά μέτρα, όπως η διατήρηση βασικών προμηθειών για τουλάχιστον 72 ώρες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός «κόμβου κρίσης της ΕΕ» για το συντονισμό των διασυνοριακών αντιδράσεων.
Ζητά επίσης να αυξηθεί η «αποθήκευση κρίσιμου εξοπλισμού και υλικών» και να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση της συνέχειας υπηρεσιών όπως η υγειονομική περίθαλψη, η παροχή νερού και οι τηλεπικοινωνίες σε περίπτωση σύγκρουσης ή καταστροφής.
Η πρωτοβουλία ακολουθεί τις προειδοποιήσεις του Sauli Niinistö, του πρώην προέδρου της Φινλανδίας, σε έκθεση της ΕΕ που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη είχε θεωρήσει δεδομένη την ασφάλειά της από το τέλος του ψυχρού πολέμου και τώρα είναι ευάλωτη.
«Αντιμετωπίζουμε έναν αυξανόμενο αριθμό προκλήσεων εξωτερικής ασφάλειας και έναν αυξανόμενο αριθμό υβριδικών επιθέσεων», δήλωσε η Kaja Kallas, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. «Είναι σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρότερη σε όλα τα μέτωπα και σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας. Είναι πάντα καλύτερο να προλαμβάνουμε τις κρίσεις παρά να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειές τους».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις