Ο ευρωπαϊκός τομέας των τροφίμων "κρατάει την αναπνοή του" για τους πιθανούς δασμούς των ΗΠΑ

Ο Τραμπ προανήγγειλε ότι αυτή την Τετάρτη θα επιβάλει δασμούς σε χώρες που, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, διατηρούν εμπορικούς φραγμούς σε βάρος αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου ενός δασμού ύψους 25 % στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων.

Εν αναμονή της υλοποίησης αυτών των απειλών, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) διαβεβαίωσε ότι έχει «τη δύναμη να αντεπιτεθεί» με ένα «σταθερό» σχέδιο αντιμέτρων, αν και ο κύριος στόχος εξακολουθεί να είναι η επίτευξη μιας «λύσης μέσω διαπραγματεύσεων».

Ο υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων Λουίς Πλάνας τόνισε ότι θα υπερασπιστεί «αποφασιστικά» τα ισπανικά αγροδιατροφικά προϊόντα στις ΗΠΑ, ενώ η ένωση εργοδοτών της βιομηχανίας τροφίμων FIAB προειδοποίησε για την «πολύ μεγάλη» ζημία που θα μπορούσαν να σημάνουν οι δασμοί του Τραμπ για τις εταιρείες του κλάδου.

Ο κύριος προορισμός εκτός Ευρώπης

Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος προορισμός εκτός Ευρώπης για τα ισπανικά τρόφιμα και ποτά, με πωλήσεις ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, και ο έβδομος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος.

Οι εξαγωγές περιλαμβάνουν το ελαιόλαδο, με πωλήσεις αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ακολουθούμενες από το κρασί (335 εκατομμύρια), τις επιτραπέζιες ελιές (200 εκατομμύρια), τα κατεψυγμένα μαλάκια (84 εκατομμύρια) και τα κηπευτικά προϊόντα (74 εκατομμύρια), σύμφωνα με στοιχεία του 2024.

Οι εξαγωγείς ελαιολάδου έχουν ταχθεί κατά των δασμών κάθε είδους, οι οποίοι, εάν εισαχθούν, θα επηρεάσουν επίσης τους Αμερικανούς καταναλωτές μέσω υψηλότερων τιμών.

Ο τομέας του κρασιού επέμεινε στην ανάγκη να καθίσουν οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι το προϊόν αυτό μπορεί να γίνει αντικείμενο εμπορικών αντιποίνων και να αποκλειστεί από την αγορά των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς 200% στο κρασί και σε άλλα αλκοολούχα ποτά από την ΕΕ ως απάντηση στα σχέδια των Βρυξελλών να φορολογήσουν τις εισαγωγές ουίσκι στις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να εφαρμόσει κλιμακωτούς δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 26 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα μέσα Απριλίου, αφού η Ουάσινγκτον επέβαλε εισφορές στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Σε ένα πλαίσιο γεωπολιτικών εντάσεων, οι ισπανικές εταιρείες αντιμετωπίζουν το δύσκολο έργο της αναζήτησης εναλλακτικών προορισμών έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και της αξιοποίησης των ευκαιριών που προσφέρουν - για παράδειγμα - η Κίνα και η Λατινική Αμερική (Mercosur).

Άλλα προηγούμενα

Το 2019, ο αγροδιατροφικός τομέας έχει ήδη υποστεί την επιβολή πρόσθετων δασμών από την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ κατά 113 ισπανικών προϊόντων ύψους σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως αποτέλεσμα της διαμάχης με την ΕΕ για τις επιδοτήσεις προς τους αεροναυπηγικούς κολοσσούς Airbus και Boeing.

Παρόλο που οι δασμοί ανεστάλησαν το 2021 για πέντε χρόνια, η οριστική τους κατάργηση εκκρεμεί και οι δασμοί που εφαρμόζονται στις μαύρες επιτραπέζιες ελιές εξακολουθούν να ισχύουν.

Από το 2018, οι ισπανικές μαύρες επιτραπέζιες ελιές υπόκεινται σε δασμό 35% (σε ορισμένες περιπτώσεις μειωμένο στο 31%) λόγω μιας άλλης διαφοράς που συνδέεται με τις επιδοτήσεις της ΕΕ για υποτιθέμενο αθέμιτο ανταγωνισμό, γεγονός που έχει προκαλέσει απώλειες άνω των 280 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την εργοδοτική ένωση του κλάδου Asemesa.

Το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε και πάλι κατά των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), ο οποίος άνοιξε εκ νέου τη διαφορά, αφού η Ουάσινγκτον αντιστάθηκε στην κατάργηση του δασμού, σε αντίθεση με μια πρώτη απόφαση του ΠΟΕ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις