Σοβαρό κίνδυνο βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν οι αλιείς στη νότια Κρήτη, καθώς η παράκτια αλιεία βρίσκεται αντιμέτωπη με σωρεία προβλημάτων που απειλούν τον κλάδο.
Οι επαγγελματίες του κλάδου εκφράζουν την απόγνωσή τους, τονίζοντας ότι η οικονομική κατάσταση, η έλλειψη στρατηγικής και οι αυστηροί κανονισμοί δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον με δυσμενείς συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για το θαλάσσιο οικοσύστημα.
Σε ευρεία επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των αλιευτικών συλλόγων της Κρήτης, καταγράφηκαν οι εξής κρίσιμες διαπιστώσεις: η οικονομική δυσχέρεια και η διαρκής μείωση των εσόδων, η απουσία Εθνικής Αλιευτικής Στρατηγικής για τη στήριξη του κλάδου, οι λανθασμένοι χειρισμοί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο που επιτείνουν τα προβλήματα, η επιβολή περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων που πλήττουν την παράκτια αλιεία, η προώθηση νέων ευρωπαϊκών κανονισμών (1005/2008, 1224/2009 και 404/2011) που επιβάλλουν πρόσθετες υποχρεώσεις στα μικρά αλιευτικά σκάφη, όπως η εγκατάσταση συστημάτων VMS, η υποχρεωτική ζύγιση των αλιευμάτων και η πιστοποίηση κινητήρων, καθώς και η αποδυνάμωση της εκπροσώπησης του κλάδου λόγω της κατάργησης συνδικαλιστικών οργανώσεων με τον νόμο 4015/2011.
Αντιδρώντας στη δυσμενή αυτή κατάσταση, οι αλιευτικοί σύλλογοι της Κρήτης ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στις σημερινές πανελλαδικές κινητοποιήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις 11 το πρωί σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Οι διαμαρτυρόμενοι ψαράδες απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις για την ανατροπή των μέτρων που απειλούν το επάγγελμά τους.
Τα βασικά τους αιτήματα περιλαμβάνουν την κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4015/2011, ώστε να αποκατασταθεί η συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αλιέων, την έναρξη διαλόγου με τις υπάρχουσες αλιευτικές οργανώσεις για την εξεύρεση λύσεων, την αναστολή και τροποποίηση των ευρωπαϊκών κανονισμών που επιβαρύνουν δυσανάλογα τον ελληνικό αλιευτικό τομέα και την εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων που προβλέπονται στον κανονισμό 1224/2009, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες της ελληνικής παράκτιας αλιείας.
Οι αλιείς ζητούν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, των κομμάτων και των αρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου, ενώ παράλληλα εξουσιοδοτούν τη συντονιστική επιτροπή τους να προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια για την επίτευξη των διεκδικήσεών τους. Η επιστολή των αλιέων έχει ήδη κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Περιφέρεια Κρήτης, στη Διοίκηση του Λιμενικού, στους βουλευτές της Κρήτης και στους επόπτες αλιείας των νομών του νησιού.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις