Τον Μάρτιο του 2025, οι εξαγωγές σιταριού από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 2,9 φορές σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο συνολικός όγκος των προμηθειών ανήλθε σε μόλις 1,784 εκατ. τόνους έναντι 5,126 εκατ. τόνων τον Μάρτιο του 2024.
Πρόκειται για ένα ακόμη ανησυχητικό μήνυμα για το ρωσικό αγροτοβιομηχανικό σύμπλεγμα, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις λόγω των κυρώσεων, των δυσκολιών υλικοτεχνικής υποδομής και του αυξανόμενου κόστους παραγωγής.
Η μείωση των εξαγωγών είναι ιδιαίτερα αισθητή στις βασικές αγορές πώλησης. Τον Μάρτιο, μόνο 21 χώρες εισήγαγαν ρωσικό σιτάρι, ενώ πριν από ένα χρόνο υπήρχαν 41.
Οι παραδόσεις στην Αίγυπτο, η οποία παραμένει ο κύριος αγοραστής, μειώθηκαν κατά 4,7 φορές - σε 301,5 χιλιάδες τόνους. Σημαντική μείωση του όγκου σημειώθηκε επίσης στο Μπαγκλαντές (-2,4 φορές) και στην Τουρκία (-5,5 φορές). Μόνο σε ορισμένες κατευθύνσεις, όπως το Μαρόκο και το Σουδάν, καταγράφηκε αύξηση.
Τα προβλήματα εφοδιαστικής και η μείωση του αριθμού των εξαγωγικών εταιρειών επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση. Τον Μάρτιο του 2025, μόνο 25 εταιρείες εξήγαγαν ρωσικό σιτάρι σε σύγκριση με 90 πριν από ένα χρόνο.
Ο αριθμός των λιμένων μέσω των οποίων πραγματοποιήθηκαν οι αποστολές μειώθηκε σημαντικά: από 15 σε 11. Για παράδειγμα, το Νοβοροσίσκ, ο μεγαλύτερος εξαγωγικός κόμβος, μείωσε τις αποστολές τρεις φορές και το Αζόφ - πέντε φορές. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε το λιμάνι Kavkaz, από όπου οι αποστολές αυξήθηκαν μάλιστα, αλλά ολόκληρος ο όγκος του σιταριού πήγε σε μία μόνο χώρα - την Αίγυπτο.
Η τιμολογιακή πολιτική για το ρωσικό σιτάρι επίσης δεν ευνοεί τους εξαγωγείς. Το κόστος του ρωσικού σιταριού FOB Novorossiysk τον Μάρτιο αυξήθηκε στα 253 δολάρια ανά τόνο, δηλαδή 16 δολάρια ακριβότερα από το γαλλικό σιτάρι.
Η έλλειψη πλεονεκτήματος τιμής σε συνθήκες οικονομικής αστάθειας αναγκάζει πολλές χώρες να προτιμούν φθηνότερα και πιο σταθερά προϊόντα από άλλους προμηθευτές.
Η μείωση των εξαγωγών σιταριού αποτελεί άλλη μια εκδήλω<ση της κρίσης που έχει καταλάβει το ρωσικό αγροτοβιομηχανικό σύμπλεγμα.
Οι κυρώσεις, οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής καθιστούν τον ρωσικό γεωργικό τομέα όλο και λιγότερο ανταγωνιστικό στην παγκόσμια αγορά. Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, η Ρωσία κινδυνεύει να χάσει τη θέση της ως ένας από τους βασικούς εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις