Το μερίδιο της Ρωσίας στην αγορά σιταριού θα μειωθεί στο 20%

Μέχρι το τέλος της γεωργικής περιόδου 2024/25, η οποία ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, το μερίδιο της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά σιταριού αναμένεται να μειωθεί στο 20% από 25% την προηγούμενη περίοδο. Παρόλα αυτά, η χώρα θα διατηρήσει τη θέση της ως ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού. Η μείωση των εξαγωγών αποδίδεται όχι μόνο στη χαμηλότερη συγκομιδή του 2024, αλλά και στην αρνητική κερδοφορία των εξαγωγέων και στις ισχυρές αποδόσεις των ανταγωνιστών, σύμφωνα με την Rossiyskaya Gazeta.

Την προηγούμενη περίοδο, χάρη σε μια συγκομιδή ρεκόρ, η Ρωσία εξήγαγε 74 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, εκ των οποίων 54 εκατομμύρια τόνους σιταριού. Σύμφωνα με την Ένωση Εξαγωγέων και Παραγωγών Σιτηρών, οι εξαγωγές κατά την περίοδο εμπορίας 2024/25 θα μπορούσαν να φθάσουν έως και 53 εκατομμύρια τόνους, συμπεριλαμβανομένων 43 εκατομμυρίων τόνων σιταριού. Ωστόσο, οι αναλυτές του Ινστιτούτου Μελετών Αγροτικής Αγοράς (IKAR) εκτιμούν ότι οι πιθανές εξαγωγές σιταριού θα κυμανθούν μεταξύ 38,5 και 42,5 εκατομμυρίων τόνων, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν τις εξαγωγές: η περιορισμένη ποσόστωση των 10,6 εκατομμυρίων τόνων για το δεύτερο μισό της περιόδου, η ενίσχυση του ρουβλίου και η απροθυμία των αγροτών να μειώσουν τις τιμές. Ταυτόχρονα, οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού παραμένουν σταθερές λόγω της υπερπροσφοράς. Τα αποθέματα σιταριού στην Ευρώπη αποδείχθηκαν υψηλότερα του αναμενόμενου και οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο φθηνότερος εξαγωγέας σιταριού. Ως αποτέλεσμα, το ρουμανικό και το βουλγαρικό σιτάρι τιμολογείται σήμερα χαμηλότερα από το ρωσικό σιτάρι.

Παρά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, η Ρωσία παραμένει ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, αν και το μερίδιό της θα μειωθεί στο 20%. Οι κύριοι αγοραστές του ρωσικού σιταριού εξακολουθούν να είναι η Αίγυπτος, η Τουρκία, το Ιράν, το Μπαγκλαντές και η Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, λόγω της χαμηλότερης ζήτησης, οι αποστολές προς την Τουρκία, το Ιράν, την Κίνα και το Πακιστάν έχουν μειωθεί, ενώ οι εξαγωγές προς αφρικανικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Νιγηρίας, της Κένυας και του Μαρόκου, έχουν αυξηθεί.

Με το Ιράν να ξαναρχίζει τις αγορές και την Τουρκία να αυξάνει ενδεχομένως τη ζήτηση, οι Ρώσοι εξαγωγείς ελπίζουν να επιτύχουν πωλήσεις 9-9,5 εκατομμυρίων τόνων εντός της καθιερωμένης ποσόστωσης εξαγωγών.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις