Με ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής γεωργίας και την ανάδειξη του καθοριστικού ρόλου της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα, παρενέβη ο πρόεδρος της ιταλικής γεωργικής συνομοσπονδίας, Massimiliano Giansanti, στη διάσκεψη , η οποία διοργανώθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, Επισιτιστικής Κυριαρχίας και Δασών της Ιταλίας με την παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Christophe Hansen.
Ο Giansanti, εκπροσωπώντας δυναμικά την ιταλική γεωργία, υπογράμμισε πως το άρθρο 39 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεμελιώνει τις βάσεις του ευρωπαϊκού γεωργικού μοντέλου και καθορίζει τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι αγρότες σήμερα.
«Στο έγγραφο που παρουσίασε ο Επίτροπος Hansen αποτυπώνονται κρίσιμα στοιχεία που αναμέναμε εδώ και καιρό. Πρώτα απ’ όλα, η προστασία της παραγωγικότητας – μια αρχή που δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο στα αιτήματα των αγροτών», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας τον πυρήνα των ανησυχιών που διατυπώνονται στον αγροτικό χώρο.
Στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών, ο Giansanti ανέδειξε την καινοτομία ως καταλύτη για την εξέλιξη του αγροδιατροφικού τομέα: «Χρειαζόμαστε νέα γεωργικά μοντέλα που να προσφέρουν στους αγρότες πρόσβαση σε επιστημονικά δεδομένα, ψηφιακά εργαλεία και σύγχρονες υποδομές. Μια γεωργία που θα εγγυάται την ασφάλεια του εφοδιασμού και θα μπορεί να πιστοποιεί την ποιότητα σε κάθε κρίκο της αλυσίδας παραγωγής».
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την ανάγκη διατήρησης της περιβαλλοντικής ισορροπίας, αλλά και τη σημασία της πρακτικής υποστήριξης των αγροτών:
«Ναι, πρέπει να προστατεύσουμε τη φύση, αλλά οφείλουμε και να προσφέρουμε τα κατάλληλα εργαλεία στους ανθρώπους της παραγωγής για να διασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης», επεσήμανε με έμφαση.
Στο πεδίο της χρηματοδότησης, ο πρόεδρος έθεσε επιτακτικά το ζήτημα ενός ενισχυμένου και μακροπρόθεσμα ανθεκτικού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τη γεωργία: «Η πρόσβαση στις αγορές γίνεται όλο και πιο δύσκολη, και δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να αφήνουμε τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις πίσω. Η ιταλική γεωργία θέλει να είναι ενεργό κομμάτι της αλλαγής που έρχεται».
Με τη συμμετοχή της στη διάσκεψη αυτή, η Ιταλία αποδεικνύει ότι κινείται με ταχύτητα και αποφασιστικότητα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, υπερασπιζόμενη τις ανάγκες των παραγωγών της και χαράσσοντας νέες προοπτικές για το μέλλον της αγροτικής της πολιτικής.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις