Αμετάβλητος ο δείκτης τιμών του FAO το Μάρτιο

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος τον Μάρτιο σε σχέση με την αναθεωρημένη τιμή του Φεβρουαρίου, καθώς οι μειώσεις στις παγκόσμιες τιμές των δημητριακών και της ζάχαρης αντιστάθμισαν τη σημαντική αύξηση των τιμών των φυτικών ελαίων, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές των διεθνών τιμών μιας σειράς παγκοσμίως διακινούμενων ειδών διατροφής, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 127,1 μονάδες τον Μάρτιο, αυξημένος κατά 6,9% σε σχέση με το αντίστοιχο επίπεδο πριν από ένα χρόνο, αλλά 20,7% κάτω από το ανώτατο επίπεδο που είχε επιτευχθεί τον Μάρτιο του 2022.

Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO μειώθηκε κατά 2,6% τον Μάρτιο. Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού μειώθηκαν καθώς υποχώρησαν οι ανησυχίες για τις συνθήκες των καλλιεργειών σε ορισμένους σημαντικούς εξαγωγείς του βόρειου ημισφαιρίου, αν και οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις μετρίασαν την πτώση. 

Οι παγκόσμιες τιμές του αραβοσίτου μειώθηκαν επίσης από τον Φεβρουάριο, όπως και οι τιμές του σόργου. Ο δείκτης FAO για όλες τις τιμές του ρυζιού μειώθηκε κατά 1,7 % λόγω της αδύναμης ζήτησης για εισαγωγές και της άφθονης εξαγώγιμης προσφοράς.

Αντίθετα, ο δείκτης τιμών του FAO για τα φυτικά έλαια αυξήθηκε κατά 3,7 % σε σχέση με τον Φεβρουάριο, με μέσο όρο 23,9 % πάνω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους. Οι τιμές του φοινικέλαιου, της σόγιας, της ελαιοκράμβης και του ηλιέλαιου αυξήθηκαν, λόγω της ισχυρής παγκόσμιας εισαγωγικής ζήτησης.

Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO αυξήθηκε επίσης, κατά 0,9 τοις εκατό για το μήνα και κατά 2,7 τοις εκατό για το έτος, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών του χοιρείου κρέατος στην Ευρώπη, αφού η Γερμανία ανέκτησε το καθεστώς της απαλλαγμένης από τον αφθώδη πυρετό και της ενίσχυσης του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. 

Οι παγκόσμιες τιμές των πουλερικών παρέμειναν σταθερές τον Μάρτιο, παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα που δημιουργούν τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ορισμένες μεγάλες χώρες παραγωγής.

Ο δείκτης τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO παρέμεινε αμετάβλητος από τον Φεβρουάριο, με τις χαμηλότερες διεθνείς τιμές των τυριών να αντισταθμίζονται από τις υψηλότερες τιμές του βουτύρου και του γάλακτος σε σκόνη.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO μειώθηκε κατά 1,6% τον Μάρτιο, κυρίως λόγω των ενδείξεων εξασθένησης της παγκόσμιας ζήτησης. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στις κύριες περιοχές παραγωγής ζαχαροκάλαμου στη νότια Βραζιλία συνέβαλαν στην πτώση, ενώ οι επιδεινούμενες προοπτικές παραγωγής στην Ινδία και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για τις συνολικές προοπτικές των καλλιεργειών στη Βραζιλία περιόρισαν την πτώση των τιμών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις