Ο νομπελίστας οικονομολόγος του εμπορίου Πολ Κρούγκμαν χαρακτήρισε τους σαρωτικούς δασμούς που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «το μεγαλύτερο εμπορικό σοκ στην ιστορία».
Οι δασμοί περιλαμβάνουν δασμό 20% στις εισαγωγές από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.
Παραγωγοί με έδρα τις ΗΠΑ, εισαγωγείς και Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες έχουν προβλέψει ότι οι δασμοί θα καταστήσουν το ελαιόλαδο πολύ πιο ακριβό, οδηγώντας σε υποχώρηση της κατανάλωσης υπέρ φθηνότερων, λιγότερο υγιεινών σπορέλαιων.
Άλλες χώρες που παράγουν ελαιόλαδο, όπως η Αργεντινή, η Αλγερία, η Χιλή, το Μαρόκο, η Τουρκία και η Ουρουγουάη, αντιμετωπίζουν τον βασικό δασμό 10% που εφαρμόζεται σε όλες σχεδόν τις άλλες χώρες.
Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές από την Τυνησία θα αντιμετωπίσουν δασμό 28 τοις εκατό, οι εξαγωγές της Νότιας Αφρικής προς τις ΗΠΑ θα υπόκεινται σε έναν απότομο δασμό 31 τοις εκατό και οι ισραηλινές εξαγωγές θα επιβαρύνονται με δασμό 17 τοις εκατό.
«Βασικά [η κυβέρνηση Trump] πήραν το εμπορικό ισοζύγιο κάθε χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το διαιρούν με το ποσό των εισαγωγών τους και το κόβουν στο μισό», δήλωσε ο Krugman. «Ήταν ένα είδος περίεργου υπολογισμού».
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), το πιο πρόσφατο πλήρες σύνολο διαθέσιμων δεδομένων, το 2023 οι ΗΠΑ εισήγαγαν ελαιόλαδο από την Ισπανία αξίας 713 εκατομμυρίων δολαρίων (693 εκατ. ευρώ).
Ξεχωριστά στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας δείχνουν ότι οι εξαγωγές ελαιολάδου προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 57,7% πέρυσι, ξεπερνώντας το 1 δισ. δολάρια (920 εκατ. ευρώ).
Ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής ελαιολάδου στον κόσμο εισήγαγε επίσης 707 (653) εκατ. δολάρια από την Ιταλία, 216 (200) εκατ. δολάρια από την Τυνησία, 213 (197) εκατ. δολάρια από την Τουρκία, 101 (93) εκατ. δολάρια από την Ελλάδα και 230 (213) εκατ. δολάρια από άλλες χώρες.
Επί του παρόντος, η τοπική παραγωγή ελαιολάδου στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει λιγότερο από το πέντε τοις εκατό του σημερινού επιπέδου κατανάλωσης, η οποία έχει αυξηθεί εκθετικά τις τελευταίες δεκαετίες.
Μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ, η Dcoop σημείωσε ότι οι νέοι δασμοί «βλάπτουν το διεθνές εμπόριο και καταλήγουν να επηρεάζουν ολόκληρη την αλυσίδα, από τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες μέχρι τον καταναλωτή (στην προκειμένη περίπτωση τον Αμερικανό καταναλωτή), ο οποίος είναι ο τελευταίος κρίκος που καταλήγει να αναλαμβάνει την αύξηση του κόστους».
Σύμφωνα με τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, το ελαιόλαδο που δεν θα φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των δασμών θα πωλείται σε άλλες αγορές. Προειδοποίησε ότι μπορεί να προκύψει περισσότερος ανταγωνισμός και να μειωθούν οι τιμές, πλήττοντας την αλυσίδα παραγωγής.
Τα ιδρύματα στην Ανδαλουσία, την καρδιά της παραγωγής ελαιολάδου στην Ισπανία, προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τους νέους δασμούς.
Στόχος είναι να ενώσουν τους γεωργικούς τομείς και να αναζητήσουν πιο υποσχόμενες αγορές, καθώς οι ΗΠΑ μπορεί να γίνουν λιγότερο ελκυστικές.
Οι πρωτοβουλίες της περιφερειακής κυβέρνησης σκοπεύουν επίσης να παρακολουθήσουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις τιμές και τα περιθώρια κέρδους για τις εμπλεκόμενες αλυσίδες παραγωγής μια πιο εκτεταμένη διαθεσιμότητα γεωργικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, στην εθνική και την ευρωπαϊκή αγορά.
Το 2024, μόνο η Ανδαλουσία εξήγαγε 860 εκατομμύρια ευρώ (945 εκατομμύρια δολάρια) εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η María Morales, πρόεδρος της αγροτικής οργάνωσης Asaja-Sevilla, προειδοποίησε ότι οι διαφορετικοί δασμοί που επιβάλλονται στις μεσογειακές τράπεζες μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω ανισορροπία.
"Πολλές χώρες στην άλλη πλευρά της Μεσογείου [ιδίως η Τουρκία], οι ανταγωνιστές μας στις ΗΠΑ, έχουν χαμηλότερους δασμούς. Έτσι, θα είναι ευκολότερο γι' αυτές να εξάγουν", σημείωσε.
Το ρεκόρ παραγωγής ελαιολάδου που αναφέρθηκε στην Τουρκία, σε συνδυασμό με τους χαμηλότερους δασμούς, καθιστά τη χώρα ιδανικό υποψήφιο για αύξηση των εξαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επί του παρόντος, οι τουρκικές εξαγωγές προς την Ισπανία υπερβαίνουν ελαφρώς εκείνες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Καθώς οι δασμοί αλλάζουν τα δεδομένα, οι όγκοι θα μπορούσαν γρήγορα να αλλάξουν.
Η ισπανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει αποζημιώσεις ύψους έως και 15,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων (14,4 δισεκατομμυρίων ευρώ) για να βοηθήσει τις εταιρείες της χώρας να αντιμετωπίσουν το σοκ. Αυτό το δίχτυ ασφαλείας θα επεκταθεί σε όλους τους σημαντικούς οικονομικούς τομείς που πλήττονται από τους νέους δασμούς.
Οι ίδιοι δασμοί ανησυχούν και τον ιταλικό τομέα του ελαιολάδου. Πολλές ιταλικές εξαγωγές ελαιολάδου προορίζονται για τις Ηνωμένες Πολιτείες, φτάνοντας περίπου τους 100.000 τόνους.
«Οι ΗΠΑ είναι η νούμερο ένα εξαγωγική αγορά για το ιταλικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο», δήλωσε ο Nicola Ruggiero, πρόεδρος της κοινοπραξίας Oliveti d'Italia. «Από τα 3 δισ. ευρώ (3,3 δισ. δολάρια) των εξαγωγών το 2024, περίπου 1,1 δισ. ευρώ (1,2 δισ. δολάρια) προέρχονται από το εμπόριο με την Αμερική».
Σύμφωνα με τον Ruggiero, με τους νέους δασμούς, μπορεί να αναμένεται επιβράδυνση "βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς θα αντιδράσουν οι Αμερικανοί καταναλωτές. Πολλοί αγοράζουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για λόγους υγείας", παρατήρησε.
Ακόμα, σε σημείωμά του, ο Ιταλικός Οργανισμός Εμπορίου (ICE), ένας ιταλικός κυβερνητικός οργανισμός, προειδοποίησε τους επιχειρηματίες ότι πολλές αβεβαιότητες ελλοχεύουν σε διάφορους τομείς καθώς πλησιάζει η 9η Απριλίου, η ημέρα που θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ οι δασμοί.
Σύμφωνα με το ICE, ενδέχεται να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί δασμολογικής εξαίρεσης για μεμονωμένες εταιρείες ή προϊόντα, όταν τα εισαγόμενα αγαθά δεν είναι διαθέσιμα στην εγχώρια αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ενώ οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ πολύ γρήγορα για τις εταιρείες που θα κατασκευάσουν νέα εργοστάσια στις ΗΠΑ, ορισμένοι μεγάλοι διεθνείς εμφιαλωτές έχουν διερευνήσει πιθανές λύσεις.
« Ερευνούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να συνεργαστούμε με κάποιον [για τη συν-συσκευασία στις ΗΠΑ], επειδή δεν θα μπορέσουμε να κατασκευάσουμε εργοστάσιο στην Αμερική εγκαίρως», δήλωσε ο Walter Zanre, διευθύνων σύμβουλος της Filippo Berio UK, στους Olive Oil Times σε συνέντευξή του δύο εβδομάδες πριν από την ανακοίνωση των δασμών.
«Αντιστρόφως, ο πρόεδρος Τραμπ έχει δίκιο, διότι [οι δασμοί σημαίνουν] ότι θα πρέπει να εμφιαλώσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στην Αμερική, και πιθανώς θα πρέπει να απολύσουμε ανθρώπους στην Ιταλία, επειδή μειώνουμε την παραγωγή εκεί», πρόσθεσε. «Έτσι επιτυγχάνει τον στόχο του να μεταφέρει την απασχόληση από το εξωτερικό στην Αμερική».
Ένας άλλος μεγάλος ευρωπαίος παραγωγός ελαιολάδου, η Ελλάδα, εξάγει περίπου 20.000 τόνους εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην Ελλάδα, οι παραγωγοί ελαιολάδου ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης προστασία από τις συνέπειες των νέων δασμών, οι οποίες δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν.
«Είμαστε σαφώς ανήσυχοι για τις εξελίξεις», δήλωσε ο Δημήτρης Ευαγγελινός, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βιολογικών Ελαιοπαραγωγών της Ολύνθου, στη βόρεια Ελλάδα.
«Οι δασμοί 20% που ανακοινώθηκαν θα έχουν σίγουρα ως αποτέλεσμα το προϊόν στο ράφι του σούπερ μάρκετ να είναι ακριβότερο», πρόσθεσε.
Πιστεύει ότι οι νέοι όροι θα πιέσουν την αλυσίδα κέρδους και τους αγρότες. «Όλα αυτά ενώ το κόστος παραγωγής έχει δυσκολέψει τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος, ενώ έχουμε και την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει τη συγκομιδή μας», δήλωσε ο κ. Ευαγγελινός.
Ο ίδιος δεν απέκλεισε ότι μπορεί να προκύψουν νέες συνθήκες. "Στο παρελθόν, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, υπήρχαν ανακοινώσεις και αποσύρθηκαν για το ελαιόλαδο. Ελπίζουμε ότι το ίδιο θα ισχύσει και τώρα", δήλωσε ο κ. Ευαγγελινός.
Τοπικοί εμπειρογνώμονες πρόσθεσαν ότι οι νέοι δασμοί θα επηρεάσουν τον αγροδιατροφικό τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 37% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.
Αυτό αντιπροσωπεύει αξία 450 εκατ. ευρώ (495 εκατ. δολάρια) από το σύνολο των ελληνικών αποστολών προς τις ΗΠΑ αξίας 2,4 δισ. ευρώ (2,64 δισ. δολάρια).
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πολλοί παραγωγοί έξτρα παρθένου ελαιολάδου κινδυνεύουν να χάσουν την ανταγωνιστικότητα και το μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ μεσοπρόθεσμα.
Ενώ οι περισσότεροι παρατηρητές της αγοράς ελαιολάδου στην Ε.Ε. συμφωνούν ότι θα περάσει λίγος χρόνος μέχρι να κατανοήσουν τον αντίκτυπο των νέων δασμών, οι περισσότεροι επιχειρηματίες και ενώσεις δήλωσαν ότι απαιτείται μια ενιαία απάντηση από τις Βρυξέλλες.
«Η Ε.Ε. δεν μπορεί να στέκεται άπραγη σε έναν κόσμο όπου οι εμπορικές ισορροπίες αλλάζουν ραγδαία και ο Τραμπ έχει καταστρέψει τις συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)», δήλωσε ο Ricardo Serra, πρόεδρος της Asaja-Andalucía.
Σημειώνοντας πώς η Ε.Ε. προσάρμοζε επί χρόνια τις γεωργικές πολιτικές της για να ανταποκρίνεται στα πρότυπα του ΠΟΕ, ο Serra δήλωσε: «Καταργήσαμε τους δασμούς και συνδέσαμε τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ με την παραγωγή καλλιεργειών, και τώρα αποδεικνύεται ότι εν μία νυκτί και με μια κίνηση, ο Trump τα ανατίναξε όλα αυτά».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις