Αύξηση των αποδόσεων και της παραγωγής για τις καλλιέργειες σιτηρών της Κίνας

Η παραγωγή καλαμποκιού για την Κίνα προβλέπεται να φθάσει τα 300 εκατομμύρια τόνους την περίοδο εμπορίας 2025-26, αυξημένη κατά 1,7% από τους 294,9 εκατομμύρια τόνους που εκτιμάται για το 2024-25, λόγω της βελτίωσης των αποδόσεων, ενώ οι συγκομιδές σιταριού και ρυζιού αναμένεται να αυξηθούν ελαφρώς, σύμφωνα με έκθεση της Foreign Agricultural Service (FAS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Τα γενικά καταναλωτικά πρότυπα μεταβάλλονται, σημειώνει η FAS, με την κυβερνητική ηγεσία να εφαρμόζει πολιτικές για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής και της αυτάρκειας των σιτηρών, διατηρώντας παράλληλα στρατηγικά αποθέματα και περιορίζοντας τις εισαγωγές στο πλαίσιο εκστρατειών για την αντικατάσταση των εισαγωγών καλαμποκιού με υποκατάστατα προϊόντα και τη χαμηλότερη συμπερίληψη σογιάλευρου.

«Το Έγγραφο 2025 Νο 1 της Κίνας συνέχισε να σημειώνει στρατηγικές για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη με προτεραιότητα την επισιτιστική ασφάλεια, εστιάζοντας σε προγράμματα βελτίωσης των αποδόσεων μεγάλης κλίμακας και σταθερή έκταση για βασικές καλλιέργειες σιτηρών και ελαιούχων σπόρων», δήλωσε η FAS.

Η FAS αναμένει ότι οι φυτεύσεις γενετικά τροποποιημένου (GE) καλαμποκιού θα αυξηθούν σημαντικά το 2025, γεγονός που θα πρέπει επίσης να είναι θετικό για την αύξηση των αποδόσεων, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει προγράμματα βελτίωσης των αποδόσεων μεγάλης κλίμακας.

Κατά το ημερολογιακό έτος 2024, οι επιχειρήσεις αποθεμάτων σιτηρών σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης αύξησαν τις αγορές εγχώριων σιτηρών για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών, με τις εκτιμήσεις του κλάδου να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αγόρασε έως και 12 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού 2023-24, 35 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού 2024-25 και τουλάχιστον 10 εκατομμύρια τόνους σιταριού 2024-25.

Τα τελικά αποθέματα καλαμποκιού το 2025-26 προβλέπεται να ανέλθουν σε 182 εκατομμύρια τόνους, μειωμένα κατά 13 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με υψηλότερη χρήση και χαμηλότερες εισαγωγές.

Στις 4 Μαρτίου, η Επιτροπή Δασμών του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας επέβαλε επίσης νέο γύρο ανταποδοτικών δασμών στα γεωργικά προϊόντα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου δασμού 15% στο σιτάρι και το καλαμπόκι και δασμού 10% σε προϊόντα όπως το σόργο και η σόγια.

Οι εισαγωγές καλαμποκιού προβλέπεται να ανέλθουν σε 8 εκατομμύρια τόνους, 1 εκατομμύριο υψηλότερα από την εκτίμηση για το 2024-25. Η εκτίμηση για το 2024-25 είναι μειωμένη κατά 16 εκατ. τόνους σε σχέση με το προηγούμενο έτος λόγω των αλλαγών στην εμπορική πολιτική, όπως οι ανταποδοτικοί δασμοί. Η Βραζιλία έχει γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής καλαμποκιού στην Κίνα.

«Επειδή οι εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσώπευαν μόνο το 15% περίπου των συνολικών εισαγωγών καλαμποκιού της Κίνας το 2024, ο αντίκτυπος των ανταποδοτικών δασμών στην εγχώρια αγορά αναμένεται να είναι περιορισμένος», δήλωσε η FAS.

Η συνολική κατανάλωση καλαμποκιού εκτιμάται σε 321 εκατομμύρια τόνους το 2025-26, από 318 εκατομμύρια τόνους το 2024-25.

Τα πρότυπα κατανάλωσης ζωοτροφών συνεχίζουν να εξελίσσονται με τους καταναλωτές να αλλάζουν δίαιτα, δήλωσε η FAS. Η συνολική χρήση ζωοτροφών και υπολειμμάτων για το έτος εμπορίας 2025-26 προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρώς σε σχέση με το 2024-25, λόγω της αναμενόμενης σταθερής ζήτησης ζωοτροφών για χοίρους, αλλά υψηλότερης ζήτησης ζωοτροφών για πουλερικά.

Η χρήση ζωοτροφών καταλαμβάνει το 65% της συνολικής κατανάλωσης καλαμποκιού στην Κίνα, αναφέρει η FAS, η οποία προβλέπει ότι η κατανάλωση ζωοτροφών καλαμποκιού το 2025-26 θα αυξηθεί κατά περίπου 1%, καθώς το καλαμπόκι παραμένει το πιο αποδοτικό σιτηρό ζωοτροφών κατά τους πρώτους μήνες του 2025. Οι ζωοτροφές και τα υπολείμματα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3 εκατομμύρια τόνους στα 238 εκατομμύρια.

Ο τομέας της μεταποίησης αντιπροσωπεύει το 30% της συνολικής κατανάλωσης καλαμποκιού στην Κίνα, εκ των οποίων περίπου 30% για άμυλο, 25% για αιθανόλη και περίπου 15% για αμινοξέα και άλλα προϊόντα. Η FAS προβλέπει ότι η βιομηχανική κατανάλωση καλαμποκιού το 2025-26 θα παραμείνει αμετάβλητη στους 83 εκατ. τόνους.

Η παραγωγή σιταριού το 2025-26 προβλέπεται σε 142 εκατ. τόνους, 1,5% υψηλότερη από το 2024-25, λόγω της βελτιωμένης απόδοσης και της σταθερής φυτεμένης έκτασης. Οι αξιοπρεπείς αποδόσεις και οι εγγυημένες αποδόσεις αποτελούν κίνητρο για τους αγρότες να φυτέψουν σιτάρι για τον κορυφαίο παραγωγό της καλλιέργειας στον κόσμο, δήλωσε η FAS. Η καλλιέργεια χειμερινού σιταριού, που αντιπροσωπεύει περίπου το 95% της συνολικής παραγωγής σιταριού, βγήκε από τον λήθαργο σε καλύτερη κατάσταση από πέρυσι, γεγονός που υποδηλώνει βελτιωμένες αποδόσεις.

Η συνολική κατανάλωση σιταριού προβλέπεται να ανέλθει σε 151 εκατομμύρια τόνους, αμετάβλητη σε σχέση με πέρυσι. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η κατανάλωση σιταριού για τρόφιμα παραμένει σταθερή σε ποσοστό περίπου 70%, ενώ η κατανάλωση ζωοτροφών κυμαίνεται από 5% έως 20%. Η FAS προβλέπει ότι το 2025-26 η κατανάλωση σιταριού για διατροφική χρήση θα παραμείνει σταθερή στους 118 εκατ. τόνους, ενώ η χρήση ζωοτροφών και υπολειμμάτων θα παραμείνει επίσης αμετάβλητη στους 33 εκατ. τόνους.

«Η ζήτηση αλεύρων σίτου έχει μειωθεί επί τρία συναπτά έτη, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού και της γήρανσης του πληθυσμού», δήλωσε η FAS. "Ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο έτος, φτάνοντας τα 1,408 δισεκατομμύρια άτομα μέχρι το τέλος του 2024, μια μείωση κατά 1,39 εκατομμύρια άτομα από το προηγούμενο έτος. Οι κορυφαίες μονάδες άλεσης παραμένουν σταθερές και λειτουργούν με ισχνά κέρδη".

Οι εισαγωγές σιταριού το 2025-26 σε 8 εκατ. τόνους προβλέπονται κατά 2 εκατ. τόνους υψηλότερες από το προηγούμενο έτος, αλλά κατά 5,6 εκατ. τόνους χαμηλότερες από το 2023-24, αποτέλεσμα της δασμολογικής πολιτικής της Κίνας και των ακυρώσεων παραγγελιών.

Η παραγωγή ακατέργαστου ρυζιού το 2025-26 προβλέπεται για τον κορυφαίο παραγωγό στον κόσμο σε 208,5 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 1 εκατ. τόνους, λόγω της σταθερής έκτασης και των υψηλότερων αποδόσεων. Οι εθνικές αποδόσεις στην παραγωγή ρυζιού σημείωσαν νέο ρεκόρ το 2024 και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται το 2025.

Η κατανάλωση ρυζιού προβλέπεται σε 146 εκατ. τόνους, 1 εκατ. τόνους υψηλότερη από το 2024-25, βάσει της αναμενόμενης μεγαλύτερης ζήτησης για χρήση σε ζωοτροφές. Η κατανάλωση ρυζιού για τρόφιμα στην Κίνα αναμένεται να μειωθεί, μαζί με τον πληθυσμό της. Καθώς το βιοτικό επίπεδο στην Κίνα συνεχίζει να βελτιώνεται, η κατά κεφαλήν κατανάλωση ρυζιού μειώνεται, αλλά η ζήτηση για γεύση, διατροφική ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων αυξάνεται, σημειώνει η FAS.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις