Η έλλειψη προόδου όσον αφορά την τροποποίηση της οδηγίας για τα νιτρικά άλατα απειλεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των τεχνολογιών RENURE (σ.σ. άζωτο που ανακτάται από την κοπριά) στην Ε.Ε. παρά τις δυνατότητες τους να ενισχύσουν την αυτονομία των λιπασμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Αυτή η ανησυχία οδήγησε την Copa & Copega, την Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοαερίου και την Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανίας Γεωργικών Μηχανημάτων (CEMA) να ζητήσουν επίσημα επείγουσα αναθεώρηση του τρέχοντος ρυθμιστικού πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι τεχνολογίες RENURE, που βασίζονται σε χωνεμένα υπολείμματα και άλλα προϊόντα που προέρχονται από κοπριά, έχουν αποδείξει περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση των εκπομπών των ζώων και την παραγωγή λιπασμάτων υψηλής ποιότητας σε επίπεδο εκμετάλλευσης. Ωστόσο οι οργανισμοί προειδοποιούν ότι η τρέχουσα νομική αβεβαιότητα εμποδίζει τους αγρότες να επενδύσουν σε αυτές τις λύσεις και να τις κλιμακώσουν.
Παρόλο που η Επιτροπή έχει αναγνωρίσει τη στρατηγική αξία του RENURE στο όραμά της για τα τρόφιμα και τη γεωργία και το σύμφωνο καθαρής βιομηχανίας, το νομικό πλαίσιο παραμένει απροσάρμοστο.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο τροποποίησης της οδηγίας για τα νιτρικά άλατα περιορίζει την εφαρμογή της μέσω μιας κλειστής λίστας επεξεργασίας, η οποία σύμφωνα με τους οργανισμούς, έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας που υποστηρίζει η ίδια η Επιτροπή.
Επιπλέον, προτείνεται νέος περιορισμούς 100 κιλών αζώτου ανά εκτάριο ετησίως για τα προϊόντα RENURE, μέτρο που ο κλάδος θεωρεί αδικαιολόγητο, δεδομένου ότι τα υλικά αυτά δρουν ισοδύναμα με τα συνθετικά λιπάσματα και ως εκ τούτου, δεν πρέπει να υπόκεινται σε συγκεκριμένο όριο.
Η Επιτροπή νιτρικών αλάτων, η οποία είναι επιφορτισμένη με την έγκριση των απαραίτητων αλλαγών στο παράγωγο δίκαιο, δεν κατάφερε να σημειώσει σημαντική πρόοδο στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις της, οδηγώντας σε αυξανόμενη απογοήτευση στον κλάδο. Οι οργανώσεις που έχουν υπογράψει, θεωρούν ασυνεπές να παροτρύνουν τους αγρότες να υιοθετήσουν κυκλικές και βιώσιμες πρακτικές διατηρώντας παράλληλα ένα κανονιστικό πλαίσιο που εμποδίζει την εφαρμογή τους.
Επιμένουν τέλος ότι η Επιτροπή πρέπει να ενεργήσει με συνοχή και ταχύτητα εάν στοχεύει πραγματικά να εγγυηθεί τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης στα λιπάσματα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις