Προληπτικό εμπάργκο κατά της Αυστρίας: Παγκόσμια αναταραχή λόγω εξάπλωσης του αφθώδους πυρετού στην Ευρώπη

Η εξάπλωση του αφθώδους πυρετού στην καρδιά της Ευρώπης δεν απειλεί μόνο την υγειονομική ασφάλεια της ηπείρου, αλλά δοκιμάζει και τις αντοχές της παγκόσμιας εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό σύστημα τροφίμων.

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η Ευρώπη μετά την εμφάνιση του έκτου κρούσματος αφθώδους πυρετού στη Σλοβακία, με τις αρμόδιες αρχές να υιοθετούν αυστηρά μέτρα ελέγχου προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της ασθένειας. Την ίδια στιγμή, η Αυστρία, παρότι παραμένει επίσημα απαλλαγμένη από τον αφθώδη πυρετό, αντιμετωπίζει σοβαρές εμπορικές επιπτώσεις, καθώς χώρες-κλειδιά έχουν προχωρήσει στην επιβολή απαγορεύσεων στις εισαγωγές αυστριακών προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν ήδη λάβει προληπτικά μέτρα, επιβάλλοντας εμπάργκο στις εισαγωγές βοείου και χοιρινού κρέατος, καθώς και νωπού γάλακτος από την Αυστρία. Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία στους αυστριακούς παραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν τις εμπορικές τους συμφωνίες να απειλούνται από ένα φαινόμενο που ακόμη δεν έχει πλήξει άμεσα τη χώρα.

Ποιες χώρες αναμένονται να ακολουθήσουν τα παραδείγματα των ΗΠΑ και Ιαπωνίας;

Πώς μπορεί να επηρεαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από αυτή την κατάσταση με τις περιορισμούς;

Η διάρκεια ισχύος αυτών των περιορισμών παραμένει αδιευκρίνιστη. Εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Υγείας, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε πως η Αυστρία διατηρεί στενή επικοινωνία με τους διεθνείς εταίρους της, παρέχοντας συνεχώς ενημέρωση. Ωστόσο, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει την ευθύνη διαμεσολάβησης με το Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση.

Ιδιαίτερη αυστηρότητα στην επιβολή των περιορισμών επιδεικνύει η Ιαπωνία, η οποία απαγορεύει την εισαγωγή ακόμη και επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος και γάλακτος αυστριακής προέλευσης. Παράλληλα, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ακολουθεί μια πιο στοχευμένη πολιτική, περιορίζοντας το εμπάργκο μόνο στις περιοχές της Κάτω Αυστρίας και του Μπούργκενλαντ.

Ωστόσο η αυστριακή κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να διατηρήσει το καθεστώς της χώρας ως «ελεύθερης αφθώδους πυρετού», ωστόσο η πίεση που ασκείται πλέον από τις διεθνείς αγορές είναι αισθητή, εγείροντας κρίσιμα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα της αυστριακής κτηνοτροφίας και των εμπορικών της σχέσεων.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα καλείται να επανεξετάσει τα πρωτόκολλα βιοασφάλειας στη ζωική παραγωγή, καθώς η πρόσφατη εμπειρία με την  πανώλη και την ευλογιά των αιγοπροβάτων ανέδειξε τα ευάλωτα σημεία του συστήματος. Η ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων, η ιχνηλασιμότητα ζωικών προϊόντων και η διαρκής επιδημιολογική επιτήρηση συνιστούν κρίσιμες παραμέτρους για τη διατήρηση της υγειονομικής θωράκισης της χώρας και της εξαγωγικής αξιοπιστίας του κλάδου.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις