Με μια εξαιρετική σοδειά καλαμποκιού, η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών την περίοδο εμπορίας 2025-26 προβλέπεται να ανέλθει σε 2,373 δισεκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC).
Στην έκθεση για την αγορά σιτηρών του Απριλίου, το IGC αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την παραγωγή καλαμποκιού σε 1,274 δισεκατομμύρια τόνους ρεκόρ, ενώ οι προβλέψεις για το σιτάρι και το ρύζι παρέμειναν περίπου οι ίδιες από τον προηγούμενο μήνα.
Εάν υλοποιηθεί, η παραγωγή καλαμποκιού θα είναι 5% υψηλότερη από ό,τι το 2024-25 και η συνολική παραγωγή σιτηρών (σιτάρι, ρύζι και χονδρόκοκκα) θα αυξηθεί κατά 3% σε ετήσια βάση.
Με την αύξηση της προσφοράς να αντιστοιχεί σε γενικές γραμμές στην κατανάλωση, τα συνολικά αποθέματα σιτηρών θεωρούνται αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, δήλωσε η IGC.
«Τα αποθέματα χονδρόκοκκων σιτηρών προβλέπεται να αυξηθούν ελαφρώς, ενώ τα μεταφερόμενα αποθέματα σιταριού θα μπορούσαν να υποχωρήσουν για τρίτο συνεχόμενο έτος», δήλωσε το IGC.
Το Συμβούλιο σημείωσε ότι στους 424 εκατ. τόνους, «το εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί, αλλά με όγκους που θεωρούνται μικρότεροι του μέσου όρου εν μέσω συγκρατημένου κινεζικού αγοραστικού ενδιαφέροντος».
Στο πλαίσιο των αποθεμάτων ρεκόρ, η παγκόσμια κατανάλωση σόγιας και τα αποθέματα αναμένεται να φτάσουν σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα το 2024-25, με το εμπόριο να αναμένεται επίσης να αυξηθεί στους 181 εκατομμύρια τόνους, δήλωσε το IGC.
Όσον αφορά τις προοπτικές για το 2025-26, η παγκόσμια παραγωγή σόγιας προβλέπεται σε επίπεδο ρεκόρ (428 εκατ. τόνοι), με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες στη Νότια Αμερική να αναμένεται να οδηγήσουν την αύξηση.
«Η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω χάρη στην αύξηση της ζήτησης ζωοτροφών, τροφίμων και βιομηχανικών προϊόντων, με τα αποθέματα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα», σημείωσε η IGC. «Η παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών είναι πιθανό να παραμείνει σταθερή, καθώς οι μειωμένες αποστολές προς την Κίνα αντισταθμίζονται από μεγαλύτερες παραδόσεις σε μικρότερες αγορές».
Μικρές αλλαγές αναμένονται για το ρύζι, καθώς η IGC προβλέπει αύξηση της παραγωγής κατά 3 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με πέρυσι σε 540 εκατομμύρια τόνους, ενώ προβλέπονται επίσης μικρές αυξήσεις στο εμπόριο, την κατανάλωση και τα μεταφερόμενα αποθέματα.
Ο δείκτης τιμών σιτηρών και ελαιούχων σπόρων της IGC αυξήθηκε κατά 1% από την έκθεση του Μαρτίου, καθώς η πρόοδος στις τιμές εξαγωγής των φυτών αροτραίας καλλιέργειας υπεραντιστάθμισε την υποχώρηση του ρυζιού, του σιταριού και του κριθαριού.
Σε ετήσια βάση, ο Δείκτης είναι 2% χαμηλότερος, κυρίως χάρη στην πτώση των τιμών του ρυζιού κατά 29%, δήλωσε το IGC.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις