Την βαθύτατη ανησυχία για τις πρόσφατες συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ανακατανομή της χρηματοδότησης της ΕΕ σε ένα ενιαίο ταμείο που ουσιαστικά καταργεί το ΕΓΤΕ και το ΕΓΤΑΑ - τους πυλώνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΓΠ) εκφράζει η Copa & Cogeca μέσω επιστολής που έστειλε στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμα το Agrocapital η η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζεται για την παρουσίαση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) τον Ιούλιο του 2025, μια βαθιά αναδιάρθρωση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ).
Όπως τονίζει “μια τέτοια μετατόπιση αποτελεί θεμελιώδη αλλαγή στη διακυβέρνηση του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) και θα υπονομεύσει σοβαρά την ΚΓΠ, η οποία παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της ανταγωνιστικότητας και της διατροφικής κυριαρχίας της Ευρώπης”.
Η κατάργηση των δυο πυλώνων της ΚΓΠ θα οδηγήσει όπως επισημαίνει σε περαιτέρω απώλεια της κοινότητας των ευρωπαϊκών πολιτικών.
Επιπλέον, τονίζει πως εκτός από την αποδυνάμωση της αγοράς μια τέτοια ενδεχόμενη κίνηση “θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για την παραγωγή και την ασφάλεια των τροφίμων και τη διατήρηση ζωντανών και πυκνοκατοικημένων αγροτικών περιοχών στην ΕΕ”.
Μεταξύ άλλων η Copa & Cogeca καλεί τη ευρωπαϊκή Επιτροπή “να συμπεριλάβει έναν αυτόματο ευέλικτο μηχανισμό ταχείας αντίδρασης στο πλαίσιο του ΠΔΠ για την προσαρμογή των χρηματοδοτικών κατανομών σε πραγματικό χρόνο με βάση τα πραγματικά παρατηρούμενα ποσοστά πληθωρισμού αντί των προβλεπόμενων”.
Τι διακυβεύεται
Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο η διοικητική δομή ή η δημοσιονομική ευελιξία, αλλά ο πυρήνας της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την επισιτιστική αυτάρκεια, την κοινωνική συνοχή και τη γεωπολιτική αυτονομία.
Από την ίδρυσή της τη δεκαετία του 1960, η ΚΓΠ αποτέλεσε την πρώτη, πλήρως εναρμονισμένη κοινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχεδιασμένη σε δύο διακριτούς πυλώνες —ο πρώτος στις άμεσες ενισχύσεις και τη σταθεροποίηση των αγορών, ο δεύτερος στην αγροτική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνοχή—, η πολιτική αυτή διατήρησε την παραγωγική ικανότητα της Ευρώπης και απέτρεψε διατροφικές κρίσεις.
Η πρόταση περί ενιαίου ταμείου, αν και προωθείται στο πλαίσιο εξορθολογισμού, ενδέχεται να αποσυνδέσει κρίσιμες πολιτικές από τον κοινό σχεδιασμό και να τις επανατοποθετήσει υπό την ευθύνη των κρατών-μελών. Αυτό απειλεί να υπονομεύσει την κοινή προσέγγιση που μέχρι σήμερα εξασφάλιζε ένα ισόρροπο αγροτικό μοντέλο στην ΕΕ των 27.
Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα
Για χώρες όπως η Ελλάδα, οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα έντονες. Η ελληνική γεωργία στηρίζεται διαχρονικά στη σταθερή ροή κοινοτικών ενισχύσεων, με ετήσια χρηματοδότηση που υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ από τον πρώτο πυλώνα, ενώ το ΕΓΤΑΑ διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη αγροτικών υποδομών, τη στήριξη μικρομεσαίων παραγωγών και τη διατήρηση πληθυσμού στην ύπαιθρο.
Η πιθανή ενοποίηση των ταμείων μπορεί να οδηγήσει σε διοικητική ασάφεια, χρηματοδοτική ανασφάλεια και κυρίως, άνιση μεταχείριση μεταξύ των κρατών-μελών. Η Ελλάδα, με περιορισμένη δημοσιονομική δυνατότητα, κινδυνεύει να χάσει τη σχετική ισορροπία που της παρείχε η ΚΓΠ.
Χωρίς δομημένους μηχανισμούς στήριξης της υπαίθρου, θα ενταθεί η αστική συγκέντρωση και η αγροτική παραγωγή σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές μπορεί να συρρικνωθεί δραματικά. Η επισιτιστική αυτάρκεια, στρατηγικής σημασίας σε περιόδους γεωπολιτικών κρίσεων, θα απειληθεί, αυξάνοντας την εξάρτηση από εισαγωγές.
Πέρα από τα οικονομικά, οι κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις θα είναι εξίσου σοβαρές. Η αποσταθεροποίηση των αγροτικών κοινοτήτων και η ενίσχυση της δυσαρέσκειας στην ύπαιθρο, μπορεί να οδηγήσουν σε πολιτική αστάθεια και κλονισμό της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.
* Δείτε ΕΔΩ την επιστολή
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις