Το αγαπημένο μπουκάλι κόκκινο ή λευκό της Ευρώπης μπορεί να περιέχει ένα ανεπιθύμητο συστατικό: τοξικές χημικές ουσίες που δεν διασπώνται με φυσικό τρόπο.
Μια νέα έρευνα διαπίστωσε ευρεία μόλυνση των ευρωπαϊκών κρασιών με τριφθοροοξικό οξύ (TFA) - ένα επίμονο υποπροϊόν των PFAS, της ομάδας βιομηχανικών χημικών ουσιών που είναι ευρέως γνωστές ως «χημικές ουσίες για πάντα». Κανένα από τα κρασιά που παρήχθησαν τα τελευταία χρόνια σε 10 χώρες της ΕΕ δεν βγήκε καθαρό. Σε ορισμένα μπουκάλια, τα επίπεδα βρέθηκαν 100 φορές υψηλότερα από αυτά που συνήθως μετρώνται στο πόσιμο νερό.
Σύμφωνα με το Politico, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης για τα Παρασιτοκτόνα (PAN), προσθέτει νέο επείγοντα χαρακτήρα στις εκκλήσεις για ταχεία σταδιακή κατάργηση των φυτοφαρμάκων που περιέχουν PFAS, μια οικογένεια χημικών ουσιών που έχουν κατασκευαστεί από τον άνθρωπο και έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν στη θερμότητα, το νερό και το πετρέλαιο και να αντιστέκονται στη διάσπαση στο περιβάλλον.
Η παραγωγή οίνου συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων χρηστών φυτοφαρμάκων στην ευρωπαϊκή γεωργία, ιδίως μυκητοκτόνων, καθιστώντας τους αμπελώνες πιθανό hotspot για τη συσσώρευση χημικών ουσιών. Τα σταφύλια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις μυκητολογικές ασθένειες, απαιτώντας συχνούς ψεκασμούς καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, μεταξύ άλλων και με ορισμένα προϊόντα που περιέχουν ενώσεις PFAS.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ η TFA δεν ήταν ανιχνεύσιμη σε κρασιά που συγκομίστηκαν πριν από το 1988, τα επίπεδα μόλυνσης αυξήθηκαν σταθερά από τότε - φτάνοντας έως και 320 μικρογραμμάρια ανά λίτρο σε φιάλες από τις τρεις τελευταίες χρονιές, ένα επίπεδο που υπερβαίνει τις 3.000 φορές το νόμιμο όριο της ΕΕ για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα υπόγεια ύδατα. Οι συντάκτες της μελέτης συνδέουν την αύξηση αυτή με την αυξανόμενη χρήση φυτοφαρμάκων με βάση τα PFAS και νεότερων φθοριούχων ψυκτικών μέσων κατά την τελευταία δεκαετία.
«Πρόκειται για μια κόκκινη σημαία που δεν πρέπει να αγνοηθεί», δήλωσε ο Helmut Burtscher-Schaden της αυστριακής ΜΚΟ Global 2000, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. «Η μαζική συσσώρευση της TFA στα φυτά σημαίνει ότι πιθανότατα προσλαμβάνουμε πολύ περισσότερο από αυτό το για πάντα χημικό μέσω της τροφής μας από ό,τι υποθέταμε προηγουμένως».
Η έκθεση, με τίτλο «Μήνυμα από τη φιάλη», ανέλυσε 49 κρασιά, συμπεριλαμβανομένων συμβατικών και βιολογικών προϊόντων. Ενώ τα βιολογικά κρασιά έτειναν να έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις TFA, κανένα δεν ήταν απαλλαγμένο από μόλυνση. Τα κρασιά από την Αυστρία παρουσίασαν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, αν και οι ερευνητές τόνισαν ότι το πρόβλημα εκτείνεται σε όλη την ήπειρο.
«Δεν πρόκειται για τοπικό ζήτημα, αλλά για παγκόσμιο», προειδοποίησε ο Michael Müller, καθηγητής φαρμακευτικής και φαρμακευτικής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, ο οποίος διεξήγαγε ανεξάρτητη μελέτη που επιβεβαίωσε παρόμοια αποτελέσματα. «Δεν υπάρχουν πλέον μη μολυσμένα κρασιά. Ακόμη και η βιολογική γεωργία δεν μπορεί να θωρακιστεί πλήρως απέναντι σε αυτή τη ρύπανση, επειδή η TFA είναι πλέον πανταχού παρούσα στο περιβάλλον».
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον αυξανόμενο έλεγχο των PFAS - μιας ευρείας κατηγορίας φθοριούχων ενώσεων που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα από αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη μέχρι αφρούς πυρόσβεσης και γεωργικά φυτοφάρμακα. Οι ουσίες αυτές εκτιμώνται για την ανθεκτικότητά τους, αλλά έχει αποδειχθεί ότι συσσωρεύονται στο περιβάλλον και στους ζωντανούς οργανισμούς, με συνδέσεις με καρκίνο, ηπατική βλάβη και αναπαραγωγικές βλάβες.
Ενώ οι κίνδυνοι των PFAS μακράς αλυσίδας έχουν αναγνωριστεί εδώ και καιρό, η TFA θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα σχετικά καλοήθης τόσο από τις ρυθμιστικές αρχές όσο και από τους κατασκευαστές. Η άποψη αυτή αμφισβητείται τώρα. Μια μελέτη του 2021 που χρηματοδοτήθηκε από τη βιομηχανία στο πλαίσιο του κανονισμού REACH της ΕΕ για τα χημικά προϊόντα συνέδεσε την έκθεση σε TFA με σοβαρές δυσμορφίες σε έμβρυα κουνελιών, γεγονός που ώθησε τις ρυθμιστικές αρχές να προτείνουν την ταξινόμηση της TFA ως «τοξικής για την αναπαραγωγή».
«Αυτό καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την ανάληψη δράσης», δήλωσε η Salomé Roynel, υπεύθυνη πολιτικής της PAN Europe. Η ίδια επεσήμανε ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα, οι μεταβολίτες που ενέχουν κινδύνους για την αναπαραγωγική υγεία δεν θα πρέπει να είναι ανιχνεύσιμοι στα υπόγεια ύδατα πάνω από 0,1 μικρογραμμάρια ανά λίτρο - ένα όριο που η TFA υπερβαίνει τακτικά τόσο στο νερό όσο και, πλέον, στα τρόφιμα.
Η χρονική στιγμή της έκθεσης προσθέτει πολιτική πίεση λίγες εβδομάδες πριν τα κράτη μέλη της ΕΕ ψηφίσουν για το αν θα απαγορεύσουν το flutolanil, ένα φυτοφάρμακο PFAS που έχει αναγνωριστεί ως σημαντικός παράγοντας εκπομπής TFA. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει περισσότερο, πιέζοντας για την απαγόρευση όλων των φυτοφαρμάκων PFAS σε επίπεδο ομάδας.
«Η ψηφοφορία για τη φλουτολανίλη είναι ένα πρώτο τεστ για το κατά πόσον οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λαμβάνουν σοβαρά υπόψη αυτή την απειλή», δήλωσε ο Roynel. «Αλλά τελικά, πρέπει να εξαλείψουμε ολόκληρη την κατηγορία αυτών των χημικών ουσιών από τη γεωργία».
Οι βιομηχανικοί όμιλοι είναι πιθανό να αντιδράσουν, υποστηρίζοντας ότι τα φυτοφάρμακα με βάση τα PFAS παραμένουν ζωτικής σημασίας για την προστασία των καλλιεργειών. Όμως ο Müller αντικρούει αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις: «Υπάρχουν υποκατάστατα. Η ιδέα ότι αυτές οι χημικές ουσίες είναι απαραίτητες δεν είναι απλώς αληθινή».
Με τους ευρύτερους περιορισμούς των PFAS της ΕΕ να βρίσκονται επί του παρόντος υπό συζήτηση, η μελέτη για το κρασί εισάγει νέο επείγοντα χαρακτήρα στις συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της χημικής ρύπανσης και την προστασία του εφοδιασμού τροφίμων της Ευρώπης.
«Όσο περισσότερο καθυστερούμε, τόσο χειρότερη γίνεται η μόλυνση», δήλωσε ο Burtscher-Schaden. «Και επειδή έχουμε να κάνουμε με μια χημική ουσία για πάντα, κάθε χρόνος αδράνειας κλειδώνει τη ζημιά για τις επόμενες γενιές».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις