Επίσκεψη Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε στην ελληνική εταιρεία φυσικών καλλυντικών ΑPIVITA

Με επικεφαλής τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, οι 22 Υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συνοδεία του Επιτρόπου Γεωργίας, κ. Dacian Ciolos επισκέφθηκαν την πρότυπη ελληνική επιχείρηση που συνδυάζει επιτυχώς τον πρωτογενή τομέα με την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων της ελληνικής γης και την εξωστρέφεια, APIVITA.

Η επίσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι αντιπροσωπειών της Ε.Ε, τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας, καθώς και 40 εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και ελληνικών μέσων ενημέρωσης, πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας - Αλιείας της Ε.Ε, που ολοκληρώθηκε χθες, Τρίτη 6 Μαΐου, στο Ζάππειο.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση βασιζόταν στο κεντρικό θέμα της ατζέντας του Συμβουλίου, που ήταν η ποικιλομορφία της ευρωπαϊκής γεωργίας και η μετατροπή της σε στρατηγικό πλεονέκτημα και όπως τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσαυτάρης «στη διάρκεια του Συμβουλίου των Υπουργών που φιλοξενήσαμε στην Αθήνα, το μοναδικό θέμα που συζητήσαμε και αυτό που διάλεξε η χώρα να υποστηρίξει, είναι να δούμε πώς τα ποικίλα παραγωγικά συστήματα της Ευρώπης αποτελούν αντανάκλαση της ποικιλομορφίας των κλιματολογικών και εδαφολογικών συνθηκών. Σε αυτό το πνεύμα, θέλουμε να αναδείξουμε μία ευρωπαϊκή παραγωγική διαδικασία που στηρίζεται στα αυτοφυή αρωματικά, φαρμακευτικά και αρτυματικά φυτά και στη μελισσοκομία της Ευρώπης, μία πρότυπη επιχείρηση που αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορούμε πατώντας σε αυτήν την πλούσια βιοποικιλότητα να φτιάξουμε μία σειρά προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, που κατακλύζουν αυτήν τη στιγμή όλο τον κόσμο».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Γεωργίας, κ.Ciolos τόνισε ότι «το μέλλον της γεωργίας στην Ευρώπη είναι στενά συνδεδεμένο με τη δυνατότητα να διατηρήσουμε και να δώσουμε υπεραξία στη γεωργική ποικιλομορφία, γιατί είναι πηγή καινοτομίας για το μέλλον. Θα προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική τη γεωργική ποικιλομορφία, ως ένα στοιχείο για την ανάπτυξη της γεωργίας».

Οι Υπουργοί, τα μέλη των αντιπροσωπειών, τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας και οι εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης ξεναγήθηκαν στις βιοκλιματικές εγκαταστάσεις, στους χώρους παραγωγής, στο βοτανικό κήπο, όπου αναδεικνύεται η ποικιλομορφία των αρωματικών, φαρμακευτικών και αρτυματικών φυτών του τόπου μας, αλλά και στα μελίσσια της APIVITA. Όλοι μάλιστα φόρεσαν τις ειδικές στολές και δοκίμασαν απευθείας το παραγόμενο  μέλι.
Όπως τόνισε ο Ιδρυτής της APIVITA κ. Νίκος Κουτσιανάς, «σε μια Ελλάδα που διαθέτουμε 6.600 διαφορετικά φυτά εκ των οποίων τα 1.400 μοναδικά, φανταστείτε πόσες εταιρείες, όχι μόνο στο χώρο των καλλυντικών, αλλά και στο χώρο των φαρμάκων, των τροφίμων, των εναλλακτικών θεραπειών θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε σαν χώρα. Είναι τιμή για εμάς να μας επισκέπτονται τόσοι Ευρωπαίοι Υπουργοί, να δουν αυτό που εμείς για χρόνια πρεσβεύαμε και όμως μόλις πρόσφατα άρχισε να αναγνωρίζεται, δηλαδή τη μεγάλη αξία που έχουν τα φυτά και τα βότανα. Αργήσαμε, ως Ευρώπη, να εκμεταλλευτούμε όλη αυτήν τη βιοποικιλότητα, ούτως ώστε να επιστρέψουμε στις επόμενες γενιές αυτό που δανειστήκαμε. Έχουμε εκμεταλλευτεί με το χειρότερο τρόπο την επιχειρηματικότητα, ενώ μπορούσαμε να κάνουμε απλά πράγματα, προϊόντα φυσικά, αποτελεσματικά, ολιστικά, υγιεινά που να μην προσβάλουν το περιβάλλον που τόσο ανάγκη το έχουμε».
 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις