Επιχειρησιακή Συντονιστική Επιτροπή για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου

 

 
Με σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να καταρτίσει μία συνολική Εθνική Στρατηγική για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου. Αυτή η πρωτοβουλία θα απλοποιήσει τόσο τις προ-τελωνειακές όσο και τις τελωνειακές διαδικασίες με σκοπό την ενθάρρυνση των εξαγωγών και τη διευκόλυνση του διασυνοριακού εμπορίου για εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η στρατηγική επικεντρώνεται στην αναθεώρηση των υφιστάμενων διαδικασιών και διεργασιών με σκοπό την ορθολογική οργάνωση και απλοποίησή τους, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, μειώνοντας έτσι τον χρόνο και το διοικητικό κόστος για τις εταιρίες που εξάγουν. Θα καθιερώσει το πλαίσιο υλοποίησης ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, την υπηρεσία μίας στάσης για τη διευκόλυνση των εξαγωγών: Ενιαία θυρίδα - Single Window(SW).
 
Οι βασικοί στόχοι της Στρατηγικής για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου είναι:
α. Η μείωση του αριθμού των ημερών που χρειάζονται για τη διεκπεραίωση μίας εξαγωγής κατά 50% έως το 2015.
β. Η μείωση του διοικητικού κόστους εξαγωγής κατά 20% έως το 2015.
γ. Η καθιέρωση της Εθνικής Ενιαίας Θυρίδας για τις εξαγωγές.
Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, έχει θεσπιστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με Οδικό Χάρτη που παρουσιάζει βήμα-βήμα την όλη διαδικασία, εντός ενός αυστηρά καθορισμένου χρονοδιαγράμματος.
Η υλοποίηση του Οδικού Χάρτη ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 2012.
 
Μία βασική πρόβλεψη του Οδικού Χάρτη είναι ο σχηματισμός μίας εποπτικής δομής, που ονομάζεται «Συντονιστική Επιτροπή Εθνικής Στρατηγικής για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου - ΕΣΕΣΔΕΕ», με τη συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών (ΥπΟικ), του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥπΕξ), του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (ΥπΑΑΝ), του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), ενώ η Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) συμμετέχει με συμβουλευτικό ρόλο.
 
Πέρα από αυτή την εποπτική δομή, σε επιχειρησιακό επίπεδο, συστάθηκε μία Επιχειρησιακή Συντονιστική Επιτροπή (ΕΣΕ) με τη συμμετοχή εκπροσώπων τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, η οποία συνεδριάζει τακτικά με σκοπό να συντονίζει καλύτερα την υλοποίηση του Οδικού Χάρτη. Η Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει και ο ΣΕΒΕ με εκπρόσωπό του, έχει συστήσει Ομάδες Εργασίας, σε μόνιμη ή έκτακτη (ad-hoc) βάση, οι οποίες  είναι υπεύθυνες για τη διεξαγωγή της πραγματικής υλοποίησης των σχεδίων δράσης.
 
Ενημερωτικά Δελτία ΕΣΕ
 

Η ΕΣΕ εκδίδει ενημερωτικά Δελτία, τα οποία μπορείτε να βρίσκετε και στην ιστοσελίδα του ΣΕΒΕ.

 

  • Δεύτερο τεύχος (Νοέμβριος 2013) του Ενημερωτικού Δελτίου είναι μια ειδική έκδοση που έχει ως σκοπό να παρουσιάσει έναν μικρό οδηγό για τις πωλήσεις από απόσταση. Ο Οδηγός αυτός περιγράφει συνοπτικά και όσο το δυνατόν πιο πρακτικά,  τις διαδικασίες που απαιτούνται για την έναρξη δραστηριότητας πωλήσεων από απόσταση καθώς και τις διαδικασίες διεκπεραίωσης της πώλησης - αποστολής  των υλικών ή/και άυλων αγαθών και υπηρεσιών.
  • Πρώτο τεύχος
 
 
 
 
 
 
 
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις