Δ.Ιατριδης:Θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο  Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

 

 

 

Θα τεθεί τις επόμενες εβδομάδες, επισημαίνει στην «Α.ε» ο ειδικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Δημήτρης Ιατρίδης

 

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο  Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

 

·         Με τις ελληνικές Περιφέρειες να διαχειρίζονται το 30% των πόρων του συνόλου του Προγράμματος τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020

Απαντήσεις για όλα τα αναπτυξιακά αγροτικά προγράμματα αλλά και γι’ αυτά που πρόκειται να προκυρηχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα,  δίνει στην «Α.ε» ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ  κ. Δημήτρης Ιατρίδης, προτρέποντας ταυτόχρονα τους ενδιαφερόμενους να εκμεταλλευτούν την παράταση του προγράμματος Νέων Αγροτών, να σπεύσουν να κάνουν τις αιτήσεις τους.

Παράλληλα προαναγγέλει, για τις επόμενες εβδομάδες, νέες προκηρύξεις τόσο στο Πρόγραμμα Μεταποίησης και Εμπορίας Αλιευτικών Προϊόντων, όσο και στο Πρόγραμμα των Ιχθυοκαλλιεργειών, ενώ σημειώνει με νόημα ότι «θέλουμε να ολοκληρωθούν οι πληρωμές στη Βιολογική Γεωργία, στη Μείωση Νιτρορύπανσης και στη Βιολογική Κτηνοτροφία για τα έτη 2012 και 2013 μέσα στο έτος που διανύουμε, και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε».

Ας δούμε τώρα αναλυτικά, ολόκληρη τη συζήτηση που είχαμε με τον κ. Ιατρίδη: 

 

1.  Έχετε αναλάβει εδώ και 10 μήνες περίπου, την Ειδική Γραμματεία του ΥΠΑΑΤ,  πως βλέπετε να εξελίσσονται τα θέματα στον τομέα ευθύνη σας;

Να σας ευχαριστήσω και εγώ κ. Αθανασιάδη και κ. Μακά για την ευκαιρία που μου δίνετε να παρουσιάσουμε το έργο μας στην έγκυρη εφημερίδα σας. Πράγματι, το τελευταίο διάστημα  δώσαμε μία μάχη στην Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επιδοθήκαμε σε έναν αγώνα δρόμου για να κερδίσουμε έδαφος και να πετύχουμε τους στόχους απορρόφησης τόσο για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και για το αντίστοιχο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας. Με τη συντονισμένη προσπάθεια όλων μας μέχρι και το τελευταίο βράδυ του 2013 πετύχαμε, λοιπόν, τους στόχους απορρόφησης και για τα δύο Προγράμματα με αυξήσεις από 200% έως 400% στα επενδυτικά σχέδια, σε αυτά δηλαδή που έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην Ελληνική οικονομία. Ένα επίτευγμα που τη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου φάνταζε σχεδόν ακατόρθωτο.

Παράλληλα, προχωρήσαμε αποφασιστικά στο άλλο μέτωπο, την προετοιμασία του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας για τα έτη 2014-2020. Στα μέσα Απριλίου, καταθέσαμε μαζί με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, το ΕΣΠΑ για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Τις επόμενες εβδομάδες προχωρούμε σε δημόσια διαβούλευση για το πρώτο σχέδιο του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ακόμη, με πολλή δουλειά, και αθόρυβα χωρίς τυμπανοκρουσίες, ‘ξεμπλοκάραμε’ και προχωρήσαμε μία σειρά από εγγειοβελτιωτικά έργα και αλιευτικά καταφύγια σε όλη τη χώρα.

Το στοίχημα που έχουμε βάλει είναι να καταστεί η αγροτική οικονομία πυλώνας ανάκαμψης και ανάπτυξης και να τεθεί ο νευραλγικός, για τη χώρα μας, αγροτικός τομέας σε τροχιά σταθερής ευημερίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από σοβαρό σχεδιασμό προοπτικής και ομαδική, αποτελεσματική δουλειά, για τη δημιουργία ενός νέου ανταγωνιστικού μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης, με επίκεντρο τον Έλληνα αγρότη.

 

2.       Ποιοι είναι οι στόχοι σας και οι προτεραιότητές σας για το υπόλοιπο μισό του 2014;

Βρισκόμαστε ίσως στην πιο κρίσιμη καμπή των Προγραμμάτων μας. Oι στόχοι μας επικεντρώνονται προς δύο κύριες κατευθύνσεις: Από τη μια πλευρά, αγωνιζόμαστε καθημερινά για την επιτάχυνση των επενδυτικών σχεδίων και την αύξηση των απορροφήσεων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου με υψηλούς και ιδιαίτερα απαιτητικούς ρυθμούς. Ο πήχης είναι ψηλά.

Το ίδιο σημαντικό, προχωρούμε γοργά και σταθερά στη θεμελίωση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2014-2020, που φιλοδοξούμε να έχουμε ολοκληρώσει στο πέρας της Ελληνικής Προεδρίας. Με τα νέα Προγράμματα, όπως γνωρίζετε, θα εισρεύσουν στη χώρα μας πάνω από 4,5 δις € Κοινοτικά κονδύλια, τα οποία θα συμβάλουν τόσο στην αναπτυξιακή τροχιά της όσο και στην αύξηση της απασχόλησης.

Πόσο σημαντικό είναι το Πρόγραμμά μας; Σήμερα, κατασκευάζονται στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας 78  μεγάλα Δημόσια εγγειοβελτιωτικά έργα προϋπολογισμού άνω των   630 εκατ. ευρώ που έχουν ως στόχο την ορθολογικότερη χρήση των υδατικών πόρων, την αποδοτικότερη χρήση τους και τη βελτίωση ικανότητας αποθήκευσής τους. Παράλληλα υλοποιούνται 487 μικρότερα αρδευτικά έργα, λιμνοδεξαμενές, αγροτικές οδοποιίες και αναπλάσεις συνολικού προϋπολογισμού 786 εκατ. ευρώ. Η ελληνική ύπαιθρος αλλάζει.

 

3.       Πάμε στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Οι νέοι αγρότες κύριε Ιατρίδη,  είναι η ίσως  η γενιά που πρέπει να προσέχετε περισσότερο στο ΥΠΑΑΤ. Υπό την έννοια αυτή, θα θέλαμε να μας πείτε τι σκέφτεστε να κάνετε για το νέο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών που έληξε χθες 16/5. Προτίθεστε να δώσετε παράταση και πόσο χρονικό διάστημα, μιας και μέχρι τώρα λίγες αιτήσεις έχουν κατατεθεί, καθώς ακόμα δεν έχει γίνει το ΟΣΔΕ 2014, αν και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.

 

Το ενδιαφέρον, πράγματι, των νέων ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, για εγκατάσταση στην ύπαιθρο και απασχόληση στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία και την πτηνοτροφία είναι πολύ μεγάλο. Ανταποκρινόμενοι σε αυτή την ανάγκη, όχι όμως χωρίς δυσκολίες, προκηρύξαμε το Δεκέμβριο του 2013 το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών με προϋπολογισμό 140 εκ. ευρώ. Έτσι δίνουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους από 8.500 νέους που το επιθυμούν, να καταπιαστούν με την αγροτική παραγωγή, γεγονός που θα συμβάλει θετικά, τόσο στην απασχόληση, όσο και στη διατήρηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο, ανανεώνοντας το στελεχιακό δυναμικό. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. Η προθεσμία υποβολής αίτησης παρατάθηκε, όπως ήδη γνωρίζετε, για 3 εβδομάδες, μέχρι τις 6 Ιουνίου. Για όλους μας, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι ένα πρόγραμμα κομβικής σημασίας. Ανάλογα Προγράμματα θα υπάρχουν και στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

 

4.       Ακούμε συνέχεια για ανάπτυξη, αλλά τα δύο σημαντικότερα αναπτυξιακά προγράμματα πάνε με αργό ρυθμό, υπάρχει μηδενική απορροφητικότητα. Ειδικότερα:

 α) Στην εμπορία και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, που αφορούν επιχειρήσεις πρωτογενούς τομέα, έχουμε μια κατάσταση, νομίζω με λίγες εγκρίσεις, πόσο μάλλον υλοποιήσεις & πληρωμές.

β) Τι γίνεται με τα Σχέδια Βελτίωσης που αφορούν πολλούς αγρότες που ήταν βαλτωμένα τόσο καιρό, ι)πως πάνε οι  εγκρίσεις, ιι) οι  υλοποιήσεις ιιι) οι πληρωμές;.  ιν) Για τις ενστάσεις & αιτήσεις θεραπείες που έχουμε περικοπές & απορρίψεις, γιατί έχουμε τόση μεγάλη καθυστέρηση;

 

Όσον αφορά το Πρόγραμμα της Μεταποίησης, όπως γνωρίζετε, προχωρήσαμε σε μία νέα Προκήρυξη 100 εκ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2013 και τα πράγματα τρέχουν πολύ διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν. Ήδη έχουν λάβει προέγκριση ορισμένα επενδυτικά σχέδια με τη διαδικασία fast track και σημαντικός αριθμός άλλων σχεδίων αξιολογείται με γοργούς ρυθμούς.  Το ενδιαφέρον της αγοράς για το Πρόγραμμα είναι μεγάλο.   Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα που ενισχύει τόσο την επιχειρηματικότητα όσο και την απασχόληση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο μεταποιητικός κλάδος αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς στην ελληνική οικονομία. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι πάνω από ένα τρίτο των άμεσων επενδύσεων στην Ελληνική Οικονομία κατευθύνεται στον αγροδιατροφικό τομέα και 5 από τα 10 μεγαλύτερα σε αξία εξαγωγικά προϊόντα είναι αγροτικά.

Όσον αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης της Ανταγωνιστικότητας των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, η πρόοδος είναι αλματώδης. Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση όλων των σχεδίων με 7.200 εγκεκριμένες επενδύσεις συνολικής δημόσιας δαπάνης πάνω από 550 εκ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα. Και το πιο σημαντικό. Οι πληρωμές ξεκίνησαν, λίγο μετά την έναρξη της θητείας μου, το Σεπτέμβριο του 2013 και σήμερα έχουν πληρωθεί πάνω από 29 εκ. ευρώ.  Τα πράγματα μιλάνε μόνα τους. 

Παράλληλα, είναι δυνατή η υποβολή των αιτήσεων τροποποίησης, στο ηλεκτρονικό σύστημα, τον τελευταίο ενάμιση μήνα και, επίσης, συστάθηκαν, με Υπουργική Απόφαση, οι επιτροπές που θα εξετάσουν, στο αμέσως επόμενο διάστημα τις ενστάσεις και τις αιτήσεις θεραπείας.

 

5.       Προτίθεστε να προχωρήσετε σε προκήρυξη άλλων προγραμμάτων μέσα στο 2014, που είναι το τελευταίο για την 4η προγραμματική περίοδο; Κάτι ακούστηκε για τα μικρά Σχέδια Βελτίωσης, Μείωση Νιτρορύπανσης, Βιολογική Γεωργία.

 

Τις επόμενες εβδομάδες προχωρούμε σε νέες προκηρύξεις τόσο στο Πρόγραμμα Μεταποίησης και Εμπορίας Αλιευτικών Προϊόντων, όσο και στο Πρόγραμμα των Ιχθυοκαλλιεργειών. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξετάζουμε τις όποιες δυνατότητες έχουμε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στον Άξονα 3 στα ΟΠΑΑΧ και στον Άξονα 4, στο γνωστό Πρόγραμμα Leader, όπου υπάρχουν αρκετές προκηρύξεις σε εξέλιξη. Θέλουμε να ολοκληρωθούν οι πληρωμές στη Βιολογική Γεωργία, στη Μείωση Νιτρορύπανσης και στη Βιολογική Κτηνοτροφία για τα έτη 2012 και 2013 μέσα στο έτος που διανύουμε, και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τη Διεύθυνση Χωροταξίας του Υπουργείου μας που είναι ο Φορέας Εφαρμογής του Μέτρου.

 Η επόμενη προγραμματική περίοδος είναι προ των πυλών και να είστε βέβαιοι ότι θα αξιοποιήσουμε πολύ γρήγορα, στις αρχές του 2015, τις τεράστιες δυνατότητες που μας προσφέρει ο νέος Κανονισμός, οπότε, σε αυτό το χρονικό σημείο να αναμένετε αριθμό σημαντικών Προκηρύξεων.

 

6.       Να ρωτήσουμε για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 τι προβλέπεται, αν θα υπάρξει κάποια αλλαγή σε  προγράμματα ή θα κινηθούνε όπως και την προηγούμενη προγραμματική περίοδο;

 

Κατ’ αρχήν όπως γνωρίζετε, θα εφαρμόσουμε την κεντρική κυβερνητική επιλογή, όπου οι Ελληνικές Περιφέρειες θα κληθούν να διαχειριστούν το 30% των πόρων του συνόλου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Και αυτό αποτελεί μία σημαντική τομή σε σχέση με το παρελθόν.

Στο επίκεντρο του νέου Προγράμματος είναι η επιχειρηματικότητα, η εξωστρέφεια, η καινοτομία και η τόνωση  της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ύπαιθρο.

Δεσμευόμαστε ότι θα ενισχύσουμε τα μοναδικά προϊόντα του τόπου μας, τα Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και τα Προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Επίσης, πάνω από 10% των πόρων του νέου Προγράμματος κατευθύνονται στην Εφαρμοσμένη Έρευνα, την Εκπαίδευση και την Καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργεί, ήδη, η Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για τη γεωργία με αντικείμενο την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης τροφίμων, η επισιτιστική ασφάλεια, η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Συστήνονται Επιχειρησιακές Ομάδες, όπου έρχονται κοντά και συνεργάζονται καθηγητές πανεπιστημίου, σύμβουλοι, ερευνητές, επιχειρηματίες και ομάδες παραγωγών δημιουργώντας ένα ενάρετο μίγμα που εγγυάται την πρόοδο στον αγροτικό τομέα της χώρας μας. Τόσο η σύσταση των Επιχειρησιακών Ομάδων όσο και η υλοποίηση των δράσεών τους θα χρηματοδοτούνται από Μέτρα του Προγράμματός μας.

Σημαντικό είναι, επίσης, το Μέτρο της συνεργασίας που  επεκτείνεται σε οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο, σε ένα ευρύ φάσμα δικαιούχων.

Είναι άξιο αναφοράς, ακόμη, ότι θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στήριξη στους γεωργούς και κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών όπως και ενισχύσεις για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, ενώ θα ενθαρρύνουμε συλλογικές συμβάσεις και συνεργασία μεταξύ γεωργών για την κάλυψη μεγαλύτερων εκτάσεων.

Για τις παρεμβάσεις στην τοπική ανάπτυξη, προκρίνεται η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, ήδη ευρωπαϊκό κεκτημένο με τη μορφή προσέγγισης της πρωτοβουλίας από την ίδια την κοινωνία και της ανάπτυξης Ομάδων Τοπικής Δράσης. Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα για πολυταμειακή υποστήριξη των αγροτικών περιοχών, μέσω της κοινής μεθοδολογίας της «Τοπικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων»  (CLLD) και του συνδυασμού των πόρων και δράσεων από διαφορετικά Ευρωπαϊκά Ταμεία.

Στο νέο Πρόγραμμα που καταρτίζουμε και θα καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απεικονίζονται οι στρατηγικές προτεραιότητες του αγροτικού, κτηνοτροφικού και αλιευτικού τομέα στη χώρα μας και θα εξειδικεύονται αναλυτικά οι επιλογές μας προς όφελος των Ελλήνων πολιτών της υπαίθρου.

 

7.       Τι γίνεται με το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας; Τελικά το ανέλαβε όλο η τράπεζα Πειραιώς; Αν και έχει ξεκινήσει την  υλοποίηση, στα Σχέδια Βελτίωσης πάει με ρυθμούς χελώνας, γιατί; Ξέρετε, υπάρχει μεγάλη ανησυχία γι’αυτό το θέμα,  η ρευστότητα είναι ανασταλτικός παράγοντας υλοποίησης. Όταν ακούγεται ότι η τράπεζα δεν ζητά εγγύηση μόνο την επιδότηση, αλλά οικόπεδα, ακίνητα κα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι αγρότες να πάρουν το επιδοτούμενο επιτόκιο 3,87%. Η τράπεζα γιατί δεν το προχωράει όπως θα έπρεπε, ποιες οι δικές σας πληροφορίες και εκτιμήσεις;

 

Κατ’ αρχήν είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, σε μία οικονομική συγκυρία όπου η ρευστότητα για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής στα επενδυτικά σχέδια δεν είναι καθόλου δεδομένη, παρέχουμε αυτή τη δυνατότητα. Με εντατική προσπάθεια, λοιπόν, ξεπεράσαμε μια σειρά εμποδίων και προβλημάτων και καταφέραμε να συστήσουμε και να ενεργοποιήσουμε το Ταμείο, το Νοέμβριο του 2013. Αυτή ήταν και η πρώτη σημαντική επιτυχία της θητείας μου.

Θεωρούμε ότι το εργαλείο αυτό, το οποίο χορηγεί χαμηλότοκα δάνεια μπορεί να δώσει ένεση ρευστότητας σε αγρότες και επενδυτές και να επιταχύνει αποφασιστικά, την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης, των σχεδίων μεταποίησης, των επενδύσεων στον αγροτουρισμό και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές. Ελπίζουμε ότι η ρευστότητα αυτή θα τονώσει πολλαπλασιαστικά την αγορά και θα υποστηρίξει την αναθέρμανση της οικονομίας. Από την ενημέρωση που έχουμε από την ανάδοχο Τράπεζα, οι εγκρίσεις δανείων έχουν ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, αλλά είναι βέβαιο ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Τόσο η ΕΤΕΑΝ, μέσω της οποίας υλοποιήθηκε η Συμφωνία Χρηματοδότησης και Συνεπένδυσης όπως άλλωστε και σε ανάλογα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όσο και η Τράπεζα μας διαβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει σοβαρή πρόοδος τους επόμενους μήνες. 

 

 

8.       Τέλος τι ευχές θα θέλατε να στείλετε στο αναγνωστικό κοινό της «Αγροτικής έκφρασης» που μπήκε  φέτος στον 14 χρόνο λειτουργίας στην ενημέρωση του αγροτικού τομέα;

 

Πρώτα και πάνω απ’ όλα υγεία σε όλες και όλους και, έπειτα, κριτική σκέψη. Να διαβάζουν την έγκριτη εφημερίδα σας και να κρίνουν καλόπιστα τις προσπάθειές όλων μας με στόχο να βελτιωνόμαστε και να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί. Οι πόρτες μας είναι ανοικτές για όποιον θελήσει να μας καταθέσει απόψεις και ιδέες, σε μια Ειδική Γραμματεία, φιλική προς τον πολίτη.

πηγη:Αγροτική έκφραση

 

 

 

    

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις