Δράσεις από το ΥπΑΑΤ για την υποστήριξη της εξωστρέφειας του ελαιολάδου

Σημεία ομιλίας Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη στην εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως  Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ)
 

Την υποστήριξη του κλάδου της ελαιοκαλλιέργειας, του ελαιολάδου και των ελαιοκομικών προϊόντων μέσα και από το πλέγμα δράσεων που θα προωθήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό στον τομέα της γεωργίας για τα επόμενα 12 χρόνια  ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως  Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ).

Ο κ. Τσαυτάρης χαρακτήρισε την ελιά και το ελαιόλαδο το «χρυσάφι» της ελληνικής γεωργίας και τόνισε την αναγκαιότητα της υποστήριξης της ποιότητας των ελαιοκομικών προϊόντων και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι το Υπουργείο θα υποστηρίξει τον κλάδο σε όλα τα βήματα της παραγωγικής αλυσίδας από την παραγωγή έως τη μεταποίηση, τη συσκευασία, τη διακίνηση, την εμπορία και τις εξαγωγές.  «Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δίνουμε μεγάλη σημασία στο «χρυσάφι» του τόπου μας  που είναι η ελιά, το λάδι, η ελαιοκαλλιέργεια. Στην προσπάθεια που κάνουμε να υποστηρίξουμε την ποιότητα αυτού του τόσο σημαντικού μας προϊόντος, που αποτελεί και το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, είμαστε στην ίδια πλευρά.
Σύντομα θα δείτε τον Εθνικό Στρατηγικό μας Σχεδιασμό στον τομέα της γεωργίας για τα επόμενα 12 χρόνια. Στο σχεδιασμό αυτό θα υπάρχουν ολοκληρωμένα και εξειδικευμένα προγράμματα στήριξης 10 κορυφαίων προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Σε αυτήν την ιεράρχηση των στρατηγικών μας στόχων αποτελεί μεγάλη μας προτεραιότητα η ελαιοκαλλιέργεια,  η ελιά και φυσικά το μεταποιημένο της προϊόν που είναι το λάδι. Ήδη κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να βοηθήσουμε τον κλάδο της μεταποίησης, ιδιαίτερα στον τομέα της εκχύλισης,  δηλαδή στα ελαιοτριβεία. Εσείς το γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι η χώρα χάνει το 70% της ποιότητας του λαδιού της στα ελαιοτριβεία. Για αυτό κάνουμε από τώρα προσπάθειες με το πρόγραμμα της μεταποίησης, ιδιαίτερα με το τελευταίο fast-track πρόγραμμα που προωθούμε  για να ενισχύσουμε τον κλάδο. Μάλιστα, οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν στον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων, προκειμένου να μην υποβαθμίζεται η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου, ιδιαίτερα στις συνθήκες εκχύλισης. Θα υποστηρίξουμε όλα τα βήματα της παραγωγικής διαδικασίας του ελαιολάδου, δηλαδή την παραγωγή, τη μεταποίηση, τη συσκευασία,  την εμπορία και την εξωστρέφεια και την τοποθέτηση του προϊόντος στην αγορά» δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Πλέγμα δράσεων από το ΥπΑΑΤ για την υποστήριξη της εξωστρέφειας του ελαιολάδου

Σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη της εξωστρέφειας και της προώθησης του προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού  ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε και στην επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας που αφορά και  στην οριστικοποίηση της συμφωνίας για τον Κανονισμό της Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων, ο οποίος προβλέπει τον τετραπλασιασμό των κονδυλίων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να τονίσω την προτεραιότητα που βάλαμε σαν  Προεδρία της χώρας μας στην Ε.Ε. αφενός μεν να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ – σας θυμίζω ότι μετά τις συμφωνίες της Λισαβόνας εκκρεμούσαν όλες οι πράξεις οι κανονιστικές που αφορούσαν τις λεγόμενες κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, που δίνει για πρώτη φορά η Ε.Ε. στην Κομισιόν, δηλαδή στο Κολέγιο των Επιτρόπω ν- αυτό έχει γίνει και  έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο. Έχουν εξασφαλιστεί σημαντικοί πόροι, όπως γνωρίζετε, όμως ένας από τους πρώτους κανονισμούς που ζήτησε η χώρα μας και έθεσε ως προτεραιότητα να τον ολοκληρώσει είναι ο Κανονισμός της προώθησης των ποιοτικών προϊόντων της χώρας μας και της Ευρώπης  τόσο στην Ευρωπαϊκή αγορά όσο και στις χώρες εκτός συνόρων. Είμαστε περήφανοι για αυτό, είναι η πρώτη φορά που ένας Κανονισμός οριστικοποιείται στο ρυθμιστικό του πλαίσιο, στην ολοκληρία του, δηλαδή να περάσει από τα τρία ανώτατα όργανα  της Ε.Ε μέσα σε 2,5 με 3 μήνες. Τα χρήματα όπως ξέρετε τετραπλασιάζονται, γιατί η Ευρώπη κατάλαβε ότι τα ποιοτικά της τρόφιμα είναι ένας εξαιρετικός στρατηγικός στόχος για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για τη χώρα μας. Και αντιλαμβάνεστε τι σημασία έχει αυτό για τη χώρα μας, μιας και στην προηγούμενη περίοδο, όταν αυτό το πρόγραμμα έτρεξε πιλοτικά, από τα 10-15 προϊόντα που διάλεξε η Ευρώπη ανάμεσα στις χώρες να προωθήσει, τα 5-6 ήταν ελληνικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και το λάδι. Επομένως θα υποστηρίξουμε το προϊόν, το υποστηρίζουμε αυτή τη στιγμή στις μεγάλες αγορές και με στοχευμένες δράσεις και εκεί είναι σημαντικός ο ρόλος σας δηλαδή των συνδέσμων αλλά και ο προηγούμενος ρόλος που αποτελείται τώρα, ο ευρύτερος οργανισμός που έχει φτιαχτεί με βάση και τη συμμετοχή του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών».

Υποστήριξη της ελαιοκαλλιέργειας και από τη νέα ΚΑΠ


Ο κ. Τσαυτάρης πρόσθεσε ότι ο κλάδος της ελαιοκομίας θα υποστηριχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο από τη νέα ΚΑΠ, επισημαίνοντας: «Θα στηρίξουμε τον κλάδο της ελαιοκομίας και μέσω της νέας ΚΑΠ.  γνωρίζω για παράδειγμα ότι θα υπάρχει στο πλαίσιο της  νέας ΚΑΠ ξέχωρο περιφερειακό πρόγραμμα για τις αροτραίες  καλλιέργειες, σε σχέση με τα βοσκοτόπια και αυτές θα ξεχωριστούν εις ότι αφορά τις πολυετείς καλλιέργειες από τις ετήσιες, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερο κομμάτι των πολυετών καλλιεργειών είναι οι δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως η ελιά. Επομένως στο πρωτογενές κομμάτι θα έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε τον κλάδο, όπως επίσης θα έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε την είσοδο νέων αγροτών στον κλάδο, γιατί εκεί θα έχουμε τη δυνατότητα βάση της νέας ΚΑΠ, να δώσουμε 25% παραπάνω στην ενιαία ενίσχυση για τα νέα παιδιά, που θα ήθελαν να καταπιαστούν με τον τομέα αυτό.
Θα πρέπει να ετοιμαστούμε για τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές. Η καλλιέργεια θα υποστεί και θετικές και αρνητικές επιπτώσεις από  αλλαγές στο κλίμα. Ήδη βλέπουμε τα φαινόμενα της ακαρπίας, φέτος πληρώσαμε αρκετά χρήματα για την ακαρπία των ελαιοδέντρων.
Όλα τα επιστημονικά δεδομένα τόσο για το λάδι μας όσο και για την ελιά μας συνηγορούν ότι η ποιότητά μας είναι δεδομένη. Τα δεδομένα αυτά αναδεικνύουν καθημερινά τόσο τα επί μέρους συστατικά του λαδιού όσο και των προβιοτικών ρόλων των ζυμωμένων ελιών, ελιές δηλαδή που έχουν υποστεί χαμηλή ζύμωση σε σχέση με τις επεξεργασμένες με καυστικά κάλια κτλ  και δείχνουν ότι ο τρόπος που παραγάγουμε τα προϊόντα μας, εξασφαλίζει  την εξαιρετική ποιότητά τους και πιστεύω ότι όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο να επενδύσουμε σε αυτήν την ποιότητα».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις