Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο ΥΠΑΑΤ

 

Τελετή για την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιου Καρασμάνη και του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Πάρι Κουκουλόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη  10 Ιουνίου 2014, στο Υπουργείο, παρουσία των απερχόμενων Υπουργών, του Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη και του κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη.

Ο απερχόμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθ. Τσαυτάρης, δήλωσε :
«Σας ευχαριστώ που είστε και απόψε μαζί μας, θα μου επιτρέψετε αυτή η βραδιά είναι των νεοεισερχομένων, αυτοί πρέπει να μας μιλήσουν και να μας πουν τα σχέδια και τα προγράμματα για το Υπουργείο.
 

Θα μου επιτρέψετε μόνο, για ένα λεπτό πρώτον να τους καλωσορίσω επίσημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόσο τον κ. Υπουργό Γεώργιο Καρασμάνη, όσο και τον Αναπληρωτή τον κ. Πάρι  Κουκουλόπουλο.

Επίσης να τους ευχηθώ καλή επιτυχία στο Υπουργείο. Είμαι σίγουρος γι' αυτό, γιατί αμφότερα είναι στελέχη με σημαντική εμπειρία τόσο στον κοινοβουλευτικό τομέα, για χρόνια βουλευτές όσο και  στο διοικητικό τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο νομοθετικό έργο στη Βουλή και φυσικά  στο γεωργικό τομέα, μια και κατάγονται από την Περιφέρεια, από αγροτικές περιοχές και  έχουν εμπειρία  στα κομμάτια της γεωργίας.

Θα μου επιτρέψετε προσωπικά να ευχαριστήσω επίσης τον συνεργάτη μας από την προηγούμενη θητεία τον Αναπληρωτή Υπουργό τον κ. Λεονταρίδη, εγώ επειδή συνήθιζα να τον λέω Θεόφιλο. Λυπάμαι που το διάστημα της συνεργασίας μας ήταν σύντομο. Είμαι σίγουρος όμως ότι κι αυτός από το νέο πόστο του τώρα, του Αναπληρωτή Υπουργού σε ένα κρίσιμο Υπουργείο όπως το Εσωτερικών, θα είναι εξίσου σημαντικό και το έργο του.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο από τους Γενικούς, τους Διευθυντές, τους Προέδρους των εποπτευόμενων φορέων που είναι όλοι εδώ κ. Υπουργέ, τόσο ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο Διευθυντής του ΕΛΓΑ, ο κ. Γενικός Διευθυντής του ΕΛΓΟ, ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ο κ. Έξαρχος, ο κ. Αποστολάκος παλιός κι αυτός κοινοβουλευτικός γνώστης, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Τσιάλτας Πρόεδρος του ΕΦΕΤ και ο κ. Βασιλόπουλος Αντιπρόεδρος.

Να ευχαριστήσω επίσης τους συνεργάτες μου στο γραφείο, χωρίς αυτούς δεν θα πετυχαίναμε πολλά πράγματα. Να τους ζητήσω συγνώμη γιατί πολύ συχνά ήμουν πολύ πιεστικός. Επίσης να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα στελέχη, στους εργαζόμενους του Υπουργείου, η εμπειρία τους ήταν πολύτιμη, τους ανθρώπους που έχουμε στη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία που επίσης στο διάστημα αυτό ήταν πολύτιμη η συνεργασία μαζί τους, ένεκα και της Προεδρίας, των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΚΑΠ και τα λοιπά.

Τέλος να ευχαριστήσω τους δημοσιογράφους που είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία, πολλές φορές επικριτικοί στο έργο μας αλλά εν πάση περιπτώσει είναι καλοδεχούμενες και οι κρίσεις τους γιατί έτσι σκληραγωγούν τις προσπάθειές μας.
Σας ευχαριστώ ειλικρινά για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε. Σας ευχαριστώ όλους, για εμένα ήταν μια μεγάλη εμπειρία στη ζωή μου να ξοδέψω δυο χρόνια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ήταν μια διαφορετική εμπειρία από την εμπειρία που είχα για το γεωργικό χώρο από αγρότης, αργότερα φοιτητής, μετά Καθηγητής στην Γεωπονική και φυσικά ερευνητής. Ήταν σίγουρα μια διαφορετική εμπειρία το να θητεύσεις στο τόσο σημαντικό αυτό Υπουργείο και το πιστεύω.

Εμείς πιστεύουμε ότι η γεωργία, ο αγροτικός τομέας είναι ένας πυλώνας που μπορεί να πατήσει πάνω η ανάπτυξη του τόπου και πιστεύω ότι στα δυο χρόνια προσπαθήσαμε προς την κατεύθυνση αυτή και σε κάποιο βαθμό το καταφέραμε.

Και μόνο που ο αγροτικός κόσμος ήρθε στο κέντρο αυτών των συζητήσεων στις αναπτυξιακές διεργασίες του τόπου, αυτό είναι σημαντικό. Θέλω να πιστεύω ότι με τον ίδιο τρόπο θα συνεχιστεί. Εμείς, τόσο εγώ όσο και ο Θεόφιλος, είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε να βοηθούμε το Υπουργείο και τη νέα ηγεσία, εφόσον κάτι χρειαστεί.
Σας ευχαριστώ και πάλι, συγχαίρω τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή και τους εύχομαι και πάλι καλή επιτυχία στο έργο τους».

Από την πλευρά του, ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Καρασμάνης, δήλωσε :
«Κατ' αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Τσαυτάρη για την ενημέρωση που έκανε για το ποιοι είμαστε και να τον ευχαριστήσω για τις προσπάθειες που κατέβαλε τα δυο τελευταία χρόνια.
 

Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία στα δυο χρόνια μέσα στο Κοινοβούλιο, ενίοτε και με εντάσεις, αυτό λέει η δημοκρατία, η κοινοβουλευτική πρακτική. Όμως μέσα από αυτό το διάλογο, έστω κι αυτών των εντάσεων, βγήκαν πάρα πολύ καλά και θετικά αποτελέσματα.

Να του ευχηθώ καλή και γόνιμη συνέχεια στον πανεπιστημιακό χώρο, όπου πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει ακόμη πολλά. Η επιστημονική του κατάρτιση, οι εμπειρίες του, οι συμβουλές του, οι γνώσεις του θα είναι πάντα χρήσιμες για μας και ευπρόσδεκτες. Έχει καταβάλλει μια μεγάλη προσπάθεια, έχει κάνει τις διαπραγματεύσεις με τη νέα ΚΑΠ, έκανε ό,τι έπρεπε αυτό που έπρεπε και σίγουρα θα τον έχουμε κοντά μας, μέχρι να διεκπεραιωθεί η τελική διαπραγμάτευση.
Θεωρώ ότι η σημερινή μου παρουσία στο τιμόνι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελεί επιστέγασμα μιας μακρόχρονης και επίπονης θα έλεγα πορείας στον αγροτικό χώρο. Γιατί πάντοτε στη ζωή μου πίστευα και πιστεύω ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί για τη χώρα μας έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή.

Η ελληνική γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία όχι απλά έχουν μέλλον, αλλά μπορούν να γίνουν ένας από τους βασικούς στυλοβάτες στην ανάπτυξη της πατρίδας μας, προσαρμοζόμενοι φυσικά στα σύγχρονα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τον καθοριστικό στρατηγικό θα έλεγα ρόλο των αγροτοδιατροφικών προϊόντων τα προσεχή χρόνια.

Μπορούμε και πρέπει να βασιστούμε στον πρωτογενή τομέα. Φτάνει φυσικά να αγκαλιάσουμε, να στηρίξουμε τον κόσμο της υπαίθρου και όλους όσους δραστηριοποιούνται σε αυτόν, μετατρέποντας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε πραγματικό επιτελικό όργανο χάραξης και εφαρμογής αποτελεσματικής αγροτικής πολιτικής και όχι απλά θεατή των εξελίξεων.

Στόχος όλων μας δεν μπορεί να είναι παρά η απελευθέρωση των τεράστιων δυνάμεων που κρύβει μέσα της η ελληνική ύπαιθρος και η ενεργοποίησή τους στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής με σεβασμό τον άνθρωπο και το περιβάλλον, με βασική προτεραιότητα στη διάθεση με τους καλύτερους δυνατούς όρους του προϊόντος, του μόχθου των αγροτών μας στην αγορά.

Άρα η προσπάθειά μας πρέπει να επικεντρωθεί όχι απλά στην παραγωγή, αλλά και στη διασύνδεση του προϊόντος με την ίδια την αγορά και όλες τις παραμέτρους της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Για να το πω πιο απλά, πρέπει να μάθουμε όχι μόνον να παράγουμε καλά, αλλά και να πουλάμε καλά. Να αντιμετωπίζουμε τις αδυναμίες μας και να αναδεικνύουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να είστε βέβαιοι ότι το μπορούμε.

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε όλοι μαζί την προσπάθεια αυτή και από αυτό το βήμα θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό που με τίμησε με την επιλογή του και μου παρείχε την ευκαιρία να συμβάλλω κι εγώ με τις όποιες δυνάμεις μου.

Συμπαραστάτες στο έργο αυτό σας θέλω όλους, στελέχη, προσωπικό όλων των βαθμίδων, Διοικήσεις Οργανισμών, επαγγελματικές οργανώσεις, συνεταιρισμοί, φορείς, Επιμελητήρια και φυσικά τους ίδιους τους παραγωγούς, τους ίδιους τους αγρότες, για τους οποίους λειτουργεί αυτό εδώ το Υπουργείο.

Δεν αποτελεί σχήμα λόγου, οι πόρτες του γραφείου μου είναι ανοιχτές σε όποια και σε όποιον επιθυμεί να συμβάλλει σε αυτή την κοινή προσπάθεια. Η συνεργασία, το ξεκαθαρίζω από την αρχή, θα πρέπει να βασίζεται στις ειλικρινείς αμοιβαίες σχέσεις εντιμότητας και ευθύτητας. Είναι για μένα βασικά προαπαιτούμενα γι΄ αυτή την καλή συνεργασία.

Με το φίλο αναπληρωτή τον Υπουργό τον Πάρι Κουκουλόπουλο είναι όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Τσαυτάρης ένας παλιός έμπειρος κοινοβουλευτικός, γνωριζόμαστε από παλιά, όταν -ο Πάρις θα το θυμηθεί τώρα που θα το πω- όταν ήμουν Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής κι αυτός ήταν Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ είχαμε μια συνεργασία, πάρα πολλές συνεδριάσεις στην Επιτροπή της Βουλής των Περιφερειών, κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις για όλα τα προβλήματα της ελληνικής περιφέρειας και μάλιστα πάρα πολλές από αυτές τις προτάσεις υλοποιήθηκαν.

Θεωρώ ότι η αγαστή συνεργασία μας και η κοινή μας προσπάθεια θα έχει το αποτέλεσμα που και οι δύο επιθυμούμε να πετύχουμε. Μας ενώνει το κοινό ενδιαφέρον, η κοινή αγωνία για τη γεωργία και για τον αγροτικό μας κόσμο και η επιτυχία που προσδοκούμε να έχουμε σε αυτό το δύσκολο έργο δε θα είναι η επιτυχία του ενός ή του άλλου, θα είναι επιτυχία όλων μας.

Δεν το εύχομαι, αλλά το πιστεύω, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός σήμερα, ότι με σκληρή δουλειά, με πίστη, με αισιοδοξία, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους που βάζουμε.

Για το φίλο μου το Θεόφιλο Λεονταρίδη, του εύχομαι καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα του Υπουργείου Εσωτερικών, εγγύηση γι΄ αυτό είναι η σύντομη διαδρομή του, ο οποίος έκανε αυτό που έπρεπε και αυτά που του επέτρεψε ο χρόνος. Του εύχομαι λοιπόν καλή δύναμη, κουράγιο στα νέα του καθήκοντα.
Σας ευχαριστώ όλους».

Ο απερχόμενος Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, δήλωσε :
«Θέλω πρώτα απ΄ όλα να καλωσορίσω το νέο Υπουργό, τον αγαπητό μου φίλο Γιώργο Καρασμάνη και να του ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο του.

Επειδή γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, μαζί ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας ως Βουλευτές, συνεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια και είμαστε φίλοι, είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί στα καθήκοντά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτό διότι έχει ασχοληθεί εδώ και πολλά χρόνια με τον πρωτογενή τομέα, υπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο στη Νέα Δημοκρατία τη Γραμματεία Αγροτικού, είχε κι έχει άμεση επαφή με τον αγροτικό κόσμο, αφουγκραζόμενος τα προβλήματα του νομού Πέλλας, αλλά και ολόκληρης της περιφέρειας.

Καλωσορίζω επίσης και τον νέο αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρι Κουκουλόπουλο, έναν έμπειρο Πολιτικό, που υπηρετεί με συνέπεια την παράταξή του και καλείται από τη νέα του θέση μέσα στην Κυβέρνηση να παλέψει για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει.

Θέλω φυσικά να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για τη δυνατότητα που μου έδωσε από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να υπηρετήσω έστω και για λίγο τον κόσμο της αγροτικής παραγωγής. Σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα στο Υπουργείο είχα την ευκαιρία με τις αρμοδιότητες που μου ανατέθηκαν να έχω άμεση επαφή με ομάδες αγροτών και κτηνοτρόφων από όλη την Ελλάδα και να σκύψω στα προβλήματά τους.
Πάντα όμως να ξέρετε ότι θα υπηρετώ αυτόν τον περήφανο κόσμο της περιφέρειας, ακόμα και από τα νέα καθήκοντα που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός ως Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου που εργάστηκαν με ευσυνειδησία και κυρίως τα στελέχη του Υπουργείου που διακρίνονται για την άριστη γνώση και την επάρκεια των θεμάτων τους. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δύο Γενικούς Γραμματείς και τον Ειδικό Γραμματέα, που διακρίνονται για το υψηλό αίσθημα ευθύνης και την εμπειρία τους πάνω στα αγροτικά θέματα. Επίσης στους Διοικητές των εποπτευόμενων Οργανισμών που πάντα ήταν και είναι στο πλευρό μας και στήριζαν το έργο μας.

Τέλος, θέλω να αναφερθώ στον αγαπητό φίλο Υπουργό Καθηγητή κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και να τον ευχαριστήσω για την ειλικρινή συνεργασία που είχαμε αυτό το διάστημα στο Υπουργείο. Επίσης να τον συγχαρώ για το παραγωγικό του έργο τα δύο αυτά χρόνια, έργο που πιστεύω ότι θα φανεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ιδίως για τη νέα ΚΑΠ που διαπραγματεύθηκε και θα υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς και τις λύσεις που έδωσε ως Υπουργός στα διάφορα προβλήματα.

Πιστεύω ότι η προοπτική που διαγράφεται για τον αγροτικό τομέα θα είναι προς όφελος του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου και γι΄ αυτό παραδίδουμε τη σκυτάλη σήμερα στο νέο Υπουργό τον κ. Καρασμάνη και στον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Κουκουλόπουλο, ευχόμενη καλή συνέχεια.
Σας ευχαριστώ»

Ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Πάρις Κουκουλόπουλος , δήλωσε :
«Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια και την πατρίδα μας αυτή η στιγμή τη βρίσκει, την κοινωνία της και το λαό της, βαθειά τραυματισμένο, βαθειά πληγωμένο, θα έλεγα σχεδόν ακρωτηριασμένο. Όποιος έχει επίγνωση των θυσιών των συμπατριωτών μας και σέβεται τις θυσίες που έχουν κάνει, πιστεύω ότι πρέπει να σταθεί με προβληματισμό πριν πει το ναι ή το όχι σε αυτό που εμείς πιστεύουμε ότι είναι η κεντρική προτεραιότητα της χώρας και η υψίστη η μεγαλύτερη από όλες: Οι Έλληνες πρέπει να ξαναενωθούν.

Και βέβαια ένας λαός και μια κοινωνία δεν ενώνεται παρά μόνον αν υπάρχει ελπίδα, αν υπάρχει προσδοκία, αν υπάρχει καθαρή στόχευση. Πιστεύω βαθειά ότι πουθενά αλλού, σε κανέναν άλλο τομέα κυβερνητικής πολιτικής, σε κανένα άλλο Υπουργείο, δεν αποτυπώνεται τόσο ανάγλυφα και η ίδια η κρίση και τα αίτιά της, αλλά και τόσο ανάγλυφα δεν αποτυπώνεται η βασιμότητα της ελπίδας και της προσδοκίας που μπορούμε και πρέπει να έχουμε ως Έλληνες.

Η αντίστροφη πορεία δύο συγκεκριμένων δεικτών, της υπερσυγκέντρωσης πλούτου δύναμης και ανθρώπων σε έναν τόπο στην Αθήνα και η συρρίκνωση της συμμετοχής του αγροτικού εισοδήματος στο εθνικό ΑΕΠ τα προηγούμενα 20 χρόνια, είναι η επιτομή της κρίσης και ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή τα τελευταία δύο-τρία χρόνια στον πρωτογενή τομέα είναι η πιο βάσιμη η πιο συγκεκριμένη ελπίδα ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση.

Θέλω να πω κάτι που πιστεύω βαθύτατα και τόσο ο Υπουργός ο κ. Τσαυτάρης, ο νέος Υπουργός ο κ. Καρασμάνης, ο Αναπληρωτής χθες του ΥΠΑΑΤ και σήμερα Εσωτερικών ο κ. Λεονταρίδης με έχουν ακούσει στη Βουλή όπου είχα το προνόμιο ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος να το πω πολλές φορές και συχνά και τελευταία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου, θέλω να σας πω κάτι που πιστεύω βαθειά.

Αυτό που λέμε στα αγγλικά timing, δηλαδή η συγκυρία λέει πως μια ολόκληρη κοινωνία προσβλέπει στον πρωτογενή τομέα, περισσεύουν τα καλά λόγια για τους αγρότες μας, γεωργούς, αλιείς και κτηνοτρόφους. Είμαι πολύ επιφυλακτικός για το πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση, αν έχουμε στοιχειώδη συνείδηση και επίγνωση της ιστορίας μας και της νοοτροπίας μας, αυτό δε θα κρατήσει πάρα πολύ, και δεν έχω μαγικές ιδιότητες να μπορώ να μαντέψω μέχρι πότε θα κρατήσει.

Αυτή τη συγκεκριμένη νοοτροπία που υπάρχει σε όλη την ελληνική κοινωνία που προσβλέπει στην αγροτιά έχουμε υποχρέωση να την αξιοποιήσουμε. Έτσι θα ενώσουμε στην πράξη τους Έλληνες κι όχι βέβαια με λόγια και διακηρύξεις. Εγώ έτσι αντιλαμβάνομαι το ρόλο και την αποστολή μου ως Αναπληρωτή Υπουργού στο συγκεκριμένο Υπουργείο και σε αυτό βέβαια θέλω να πω τρία πράγματα.

Πρώτον, ότι οι εντολές που έχουμε από τον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης είναι σαφείς, δε χρειάζεται να τις επαναλάβω, είναι για μας ευαγγέλιο, ειπώθηκαν και εκφωνήθηκαν πριν από μία ώρα περίπου στο Υπουργικό Συμβούλιο και δε θα βάλουμε εμείς άλλη προτεραιότητα κι άλλα καθήκοντα από αυτά που μας όρισαν αυτοί που μας έχουν ορίσει εδώ πέρα, γιατί από εκεί αντλούμε την ισχύ και την εξουσία που απορρέει από την ιδιότητά μας.
Το δεύτερο, να δηλώσω την πίστη μου διαχρονικά στην αρχή της συνέχειας, πόσο μάλλον όταν καλούμαστε να συνεχίσουμε κάτι, το οποίο εγώ θα το πω απερίφραστα, είναι εντελώς ξεχωριστό στο κυβερνητικό έργο και αναφέρομαι στο έργο που έχει διατελέσει ο κ. Τσαυτάρης τόσο με τον κ. Χαρακόπουλο Αναπληρωτή όσο και με τον κ. Λεονταρίδη, με την Ηγεσία του Υπουργείου και με όλους τους Προέδρους και Διοικητές των εποπτευόμενων Οργανισμών.

Τον αγαπώ και τον πιστεύω πολύ τον πρωτογενή τομέα και τον παρακολουθούσα με μεγάλη επιμέλεια ακριβώς για τους λόγους που σας είπα και η αρχή της συνέχειας βέβαια πρέπει να πω ότι είναι μια αρχή που στην Ελλάδα συνήθως την υποτιμούμε. Μας αρέσει να μιλάμε για αυτονόητα, μιλάμε για την ανανέωση, που η ανανέωση είναι ανάγκη της ζωής, δεν μπορεί να την αποφύγει κανείς, όπως και η διαφάνεια είναι υποχρεωτική πάντα και στις μέρες μας ακόμα περισσότερο.
Άλλες αρχές αφήνουμε πίσω και μια από αυτές είναι η αρχή της συνέχειας. Εγώ λοιπόν έχω απόλυτη επίγνωση ότι δεν παραλαμβάνουμε καμιά κατεστραμμένη γη.  Εδώ ερχόμαστε να πατήσουμε σε ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό, ένα έργο το οποίο έχει ονοματεπώνυμο ιδιαίτερα σε αυτό που κομβικά και κεντρικά είπα ότι πιστεύω.

Δηλαδή να αρπάξουμε την ευκαιρία ολόκληρη η κοινωνία και η αγροτιά για να σηκώσει, όπως λέει ο Υπουργός ο κ. Τσαυτάρης, ξανά την πατρίδα στην πλάτη της, όπως το έχει κάνει πάρα πολλές φορές τις προηγούμενες δεκαετίες, αυτή είναι η αποστολή μας κι είναι το δεύτερο.

Και το τρίτο βέβαια είναι ότι οι κοινωνικοί εταίροι που σχετίζονται και το είπε ήδη ο Υπουργός προφανώς θα εξακολουθήσουν να βρίσκουν την πόρτα ανοιχτή στο Υπουργείο κι εδώ πρέπει να νοιώθουν ότι είναι το σπίτι τους.
Και θα ήθελα να πω κι ένα τέταρτο που αφορά τη Διοίκηση του Υπουργείου, αλλά αυτά Υπουργέ νομίζω ότι θα τα πούμε όταν θα έχουμε εδώ και το σύνολο των Διευθυντών και του προσωπικού, γιατί έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ η Διοίκηση, έχει απομειωθεί όχι μόνο υλικά αλλά και ηθικά κι εμείς δεν μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα, δεν μπορούμε να προβούμε σε υλική αποκατάσταση, αλλά σε ηθική αποκατάσταση νομίζω μπορούμε να προβούμε, γιατί έχουν υποστεί και ηθική βλάβη οι υπάλληλοι.

Μοιάζει να ντρέπεται κανείς σήμερα να λέει ότι είναι στο δημόσιο κι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Καλούμαστε με τη Διοίκηση με τους Οργανισμούς και με τους κοινωνικούς εταίρους νομίζω να σηκώσουμε ένα πολύ μεγάλο βάρος. Έχει σηκωθεί όμως, αρκετά. Υπουργέ, έχετε κάνει μια εξαιρετική δουλειά και για μας είναι και μεγαλύτερη η ευθύνη βέβαια γιατί δεν ξεκινάμε από χαμηλά αλλά ξεκινάμε από ψηλά.

Εγώ θέλω να ευχαριστήσω και τον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο για την εμπιστοσύνη, πιστεύω ότι θα συνεργαστούμε ιδιαίτερα καλά. Τον αγαπητό συνάδελφο τον κ. Λεονταρίδη που πάει σε ένα γνώριμο σε μένα χώρο όπως του το έχω πει και κατ΄ ιδίαν θα είμαι δίπλα του, με τον Υπουργό που είμαστε και κοντοχωριανοί και τον γνωρίζω τον αγαπώ και τον εκτιμώ για πάρα πολλά χρόνια και πιστεύω ότι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας.

Είμαστε δυο Μακεδόνες και από Μακεδόνες παραλαμβάνουμε. Μακεδόνες παραλαμβάνουν από Μακεδόνες που παραδίδουν λοιπόν.

Άφησα τελευταίο τον Υπουργό τον κ. Τσαυτάρη. Τον γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια, τον αγαπώ και τον εκτιμώ, τον ακούω με θρησκευτική ευλάβεια, για μένα θα είναι πάντα ένας δάσκαλος όχι μόνο για τα θέματα τα αγροτικά. Συνταξιδέψαμε οι τέσσερίς μας πολλές φορές στην πτήση Θεσσαλονίκη-Αθήνα, τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον που ήταν και ο κ. Τσαυτάρης Υπουργός.

Και ελπίζω αυτό το ταξίδι Υπουργέ μου να το συνεχίσουμε για το καλό της αγροτιάς και της πατρίδας και εύχομαι προσωπικά και σε σας να συνεχίσετε να δίνετε στην επιστήμη στην ελληνική αγροτιά και στην πατρίδα με την ίδια δύναμη που δίνετε εδώ και πάρα πολλά χρόνια να εξακολουθήσετε να δίνετε, γιατί σας χρειάζεται και ο τόπος και ιδιαίτερα η αγροτιά.

Εύχομαι τα καλύτερα, να είστε καλά.»



 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις