Μια πρωτοποριακή λύση για τη βελτίωση της υγείας των μελισσών εγκρίνεται σε όλη την Ευρώπη

Η ειδική ταινία MAQS® Beehive Strip έλαβε έγκριση κυκλοφορίας σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και άλλες χώρες.

Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας των μελισσών από τα ακάρεα Varroa.

Η εταιρεία NOD Apiary Products και η BASF ανακοίνωσαν ότι η ταινία MAQS® Beehive Strip έλαβε το πράσινο φως για την εμπορική διάθεσή της σε βασικές ευρωπαϊκές χώρες. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή στη συνεργασία των δυο εταιρειών, αφού οι Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι, τώρα πλέον, θα έχουν πρόσβαση σε μια πρωτοποριακή λύση για τον έλεγχο του ακάρεος Varroa. Το συγκεκριμένο άκαρι έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις σημαντικότερες απειλές για την υγεία των μελισσών.

«Με την κυκλοφορία του προϊόντος, προσφέρουμε στην αγορά μια αποτελεσματική λύση που θα βελτιώσει σημαντικά την υγεία των μελισσών», δήλωσε ο Jürgen Oldeweme, Αντιπρόεδρος του παγκόσμιου τμήματος ασφάλειας και έγκρισης προϊόντων του Τομέα Προϊόντων Φυτοπροστασίας της BASF. «Επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες και συνεργαζόμενοι με έναν ειδικό στη μελισσοκομία, όπως η NOD, επιθυμούμε να εξασφαλίσουμε την προστασία του περιβάλλοντος και της γεωργίας. Η επικονίαση είναι θεμελιώδης για τις καλλιέργειες και μόνο ένα υγιές περιβάλλον και η βιοποικιλότητα μπορούν να συμβάλλουν σε μια βιώσιμη γεωργία».

Η πρωτοποριακή λύση αυτή αναπτύχθηκε από τη NOD Apiary Products, μια εταιρεία που εστιάζει στην εξεύρεση λύσεων για την προστασία των μελισσών. «Το προϊόν είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και ανάπτυξης», δήλωσε ο David VanderDussen, Διευθύνων Σύμβουλος της NOD Apiary Products. «Η NOD είναι στενός συνεργάτης της BASF, γεγονός που μας επέτρεψε να προωθήσουμε την ταινία MAQS® Beehive Strip στην ευρωπαϊκή αγορά καθώς επίσης και να ξεπεράσουμε ένα μεγάλο τεχνολογικό εμπόδιο: καταφέραμε να παρατείνουμε τη σταδιακή αποδέσμευση μυρμηκικού οξέως από ένα τζελ σακχαριτών ειδικής σύνθεσης. Η λύση τελικά είναι μια ειδική μεμβράνη που επιτρέπει τη σταδιακή έκλυση των ατμών, κατασκευασμένο με το πιστοποιημένο λιπασματοποιήσιμο πολυμερές της BASF ecoflex®».

Η εφαρμογή καταπολεμά επιτυχώς τα ακάρεα Varroa στα σημεία αναπαραγωγής, εμποδίζοντας τη μετάδοση ιών στους γόνους της μέλισσας. Το προϊόν ελέγχει μοναδικά τα ακάρεα Varroa, εκλύοντας σταδιακά τους ατμούς του μυρμηκικού οξέως, που απαντάται φυσικά στο μέλι. Όταν τοποθετούμε στην κυψέλη το προϊόν MAQS® Beehive Strip, δεν υπάρχει κίνδυνος ανεπιθύμητων υπολειμμάτων στο μέλι ή στο κερί. «Βοηθώντας τους μελισσοκόμους να μάθουν και να χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία, ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες τους», συνεχίζει ο VanderDussen».

«Σε συνεργασία με τους μελισσοκόμους, τους αγρότες και άλλους σημαντικούς εμπλεκόμενους, χρησιμοποιήσαμε την πείρα μας στην έρευνα, στις εγκρίσεις κυκλοφορίας και το marketing για να υποστηρίξουμε τη NOD έτσι ώστε να μπορέσει να προσφέρει αυτήν την πρωτοποριακή λύση στους Ευρωπαίους μελισσοκόμους», καταλήγει ο  Oldeweme. Οι εταιρείες είναι βέβαιες ότι η κυκλοφορία του MAQS® Beehive Strip αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα προς τη διασφάλιση της υγείας των μελισσών.

Το προϊόν σήμερα έχει εγκριθεί σε Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία. Ήδη διατίθεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ουγγαρία, στη Νέα Ζηλανδία, στον Καναδά και στις ΗΠΑ, ενώ αναμένεται η έγκρισή του και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα. Το προϊόν θα κυκλοφορήσει σε όλες τις χώρες από τη NOD μέσω εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να προμηθευτείτε το προϊόν στην Ευρώπη, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της NOD Europe Ltd. (www.nodeurope.eu).

 

Σχετικά με τη NOD Apiary Products

Η παγκόσμια οικογένεια εταιρειών NOD Apiary Products δημιουργήθηκε από Καναδούς μελισσοκόμους το 1997. Βασική μας προτεραιότητα είναι η υγεία των μελισσών. Η NOD έχει λάβει το Πρώτο Βραβείο Αριστείας στην καινοτομία στον αγρο-διατροφικό κλάδο το 2006, Προγράμματος Καινοτομίας της Χρονιάς 2008 και Γεωργικών Επιχειρήσεων της Χρονιάς 2011.

Οι ιδρυτές της NOD διαπίστωσαν πως το μυρμηκικό οξύ αποτελεί το ενεργό συστατικό με την μεγαλύτερη πιθανότητα να μετατραπεί σε ένα χρήσιμο και βιώσιμο ακαρεοκτόνο για τον κλάδο της μελισσοκομίας. Διαθέτει την κατάλληλη σύνθεση και μπορεί να ελέγξει τα ακάρεα Varroa και τα ακάρεα της τραχείας, να προστατέψει τη φήμη του μελιού ως ολοκληρωμένη τροφή, και να μην αφήνει υπολείμματα στην κυψέλη. Οι εφαρμογές της NOD με μυρμηκικό οξύ καθώς και άλλα εταιρικά προϊόντα μελισσοκομίας διατίθενται στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά από το 2005. Από το 2008, η NOD κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την έγκριση των ταινιών με μυρμηκικό τζελ, MAQS, στην Ευρώπη. Το Φεβρουάριο του 2013, η NOD έλαβε Άδεια Κυκλοφορίας του προϊόντος MAQS από το VMD (Διεύθυνση Κτηνιατρικών Φαρμάκων) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η NOD σήμερα εργάζεται για την Αμοιβαία Αναγνώριση της έγκρισης από μια σειρά χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοποριακή ταινία MAQS® Beehive Strip ή τη Διαδικασία Αμοιβαίας αναγνώρισης (MRP), επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.nodglobal.com.

 

Σχετικά με τον τομέα Προϊόντων Φυτοπροστασίας της BASF

Με πωλήσεις € 5,2 δις. το 2013, ο τομέας Προϊόντων Φυτοπροστασίας της BASF προσφέρει καινοτόμες λύσεις για τη φυτοπροστασία, την επένδυση σπόρων, βιολογικά σκευάσματα καθώς επίσης λύσεις για τη διαχείριση του νερού, των θρεπτικών συστατικών και της καταπόνησης των φυτών. Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της περιλαμβάνει επίσης προϊόντα για τη χλόη (γρασίδι) και τα καλλωπιστικά φυτά, για τη δημόσια υγεία και την καταπολέμηση των επιβλαβών οργανισμών. Ο τομέας Προϊόντων Φυτοπροστασίας της BASF βρίσκεται στην κορυφή της καινοτομίας στηρίζοντας τον αγρότη στη βελτιστοποίηση της γεωργικής παραγωγής, στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της γεωργικής του εκμετάλλευσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του διαρκώς αυξανόμενου πληθυσμού της γης. Συμπληρωματικές πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα www.agro.basf.com ή ακολουθώντας μας στα  social media channels.

 

Σχετικά με τη BASF

Η BASF είναι η κορυφαία χημική εταιρεία παγκοσμίως: The Chemical Company. Το εύρος των προϊόντων της εκτείνεται από τα χημικά, πλαστικά, προϊόντα υψηλής απόδοσης έως τα προϊόντα φυτοπροστασίας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Συνδυάζουμε την οικονομική επιτυχία με την περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική ευθύνη. Μέσω της επιστήμης και της καινοτομίας, βοηθάμε τους πελάτες μας σε σχεδόν όλους τους κλάδους της οικονομίας να ανταποκριθούν στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες της κοινωνίας. Τα προϊόντα και οι λύσεις που προσφέρουμε, συμβάλουν στην προστασία των φυσικών πόρων, στην εξασφάλιση διατροφής και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η συμβολή μας αυτή συνοψίζεται στη διατύπωση του εταιρικού μας σκοπού: Δημιουργούμε χημεία για ένα αειφόρο μέλλον. Η BASF κατέγραψε πωλήσεις €74 δισεκατομμυρίων το 2013 και απασχολούσε πάνω από 112.000 εργαζόμενους στο τέλος του ίδιου έτους. Η BASF είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης (BAS), του Λονδίνου (BFA) και της Ζυρίχης (AN). Περισσότερες πληροφορίες για την BASF είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο στο www.basf.com.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις