Στις 17 Ιουνίου και μετά επτά μήνες από το τελευταίο κρούσμα που εμφανίστηκε στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του ιού σε μια εκτροφή στο χωριό Λυκόφως. Σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη επιβεβαιώνει το κρούσμα, τονίζοντας πως πρόκειται για μία εκτροφή 350 Πρόβατων και 120 Αιγών.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως “με δεδομένο το γεγονός ότι η εμφάνιση του κρούσματος αυτού λαμβάνει χώρα μετά την παρέλευση 5 μηνών από το τελευταίο κρούσμα του Νοτίου Έβρου(17/1/2014) και σχεδόν 7 μήνες από το τελευταίο κρούσμα που εμφανίστηκε στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού και της εκτροφής, παρακαλούμε για την προσοχή των κτηνοτρόφων στα παρακάτω ζητήματα:
1. Η ζώνη προστασίας( 3 χλμ) περιλαμβάνει τους οικισμούς Λυκόφως (Λυκόφη) και Λαγυνά και εφαρμόζονται σ’ αυτή τα ακόλουθα σε γενικές γραμμές μέτρα.Όλα τα αιγοπρόβατα παραμένουν μέσα στις εκμεταλλεύσεις και απαγορεύεται η έξοδός τους για βοσκή.Όλες οι εκμεταλλεύσεις των αιγοπροβάτων υποβάλλονται, σε τακτική κτηνιατρική επιθεώρηση.Τα μέτρα διατηρούνται για 21 ημέρες μετά τη θανάτωση όλων των ζώων και υπ τον όρο ότι δεν θα υπάρξουν νέα κρούσματα.
2. Η ζώνη επιτήρησης(10 χλμ ) περιλαμβάνει τους οικισμούς: Σουφλίου, Κορνοφωλιάς, Δαδιάς, Λύρας, Φυλακτού, Τυχερού και Προβατώνα και εφαρμόζονται σ’ αυτή τα ακόλουθα σε γενικές γραμμές μέτρα:
-Απαγόρευση της κυκλοφορίας ζώων των ευαίσθητων ειδών στους δημόσιους δρόμους, εκτός αν αυτά οδηγούνται σε βοσκοτόπους.
-Επιτρέπεται η μεταφορά ζώων των ευαίσθητων ειδών εντός της ζώνης επιτήρησης, μόνο μετά από άδεια του Κτην. Κέντρου Σουφλίου.
3. Επισημαίνουμε πως ζώα για άμεση σφαγή(εντός 24 ωρών) προερχόμενα από τον Νότιο Έβρο και ΜΟΝΟ από περιοχές εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης , επιτρέπεται να οδηγηθούν μόνο στα Σφαγεία Σαπών ή στα Σφαγεία Ορεστιάδας και μόνο σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες και δεν επιτρέπεται εκείνη την ημέρα να σφάζονται ζώα άλλων περιοχών.
4. Παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι:να δηλώσουν άμεσα στο Αγροτικό Κτηνιατρείο της περιοχής τους τυχόν μετακινήσεις ζώντων αιγοπροβάτων, υλικών και χορτονομών, κατά το χρονικό διάστημα από 25/5/2014 έως και 17/6/2014, που έγιναν από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των παραπάνω ζωνών στις δικές τους εκμεταλλεύσεις.Να πάρουν όλα τα μέτρα βιοαφάλειας (απαγόρευση επισκέψεων, σημεία και μέσα απολύμανσης στις εισόδους της εκτροφής , απολύμανση του βυτίου γάλακτος κλπ).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα απαγόρευσης και προστασίας παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έρχονται σε επαφή με τις κατά τόπους Κτηνιατρικές Αρχές”.
Νέο κρούσμα ευλογιάς στον Έβρο
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Στο παγωμένο κλίμα της Φινλανδίας, το Renault Trucks E-Tech T Diamond Echo ξεπερνά κάθε προσδοκία
20 Δεκεμβρίου 2024, 16:41
8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Κρέας και τα Προϊόντα του
20 Δεκεμβρίου 2024, 16:13
Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη: Συμμετοχή-Ρεκόρ των εργαζομένων στο Christmas Bazaar2024 της ΕΛΕΠΑΠ
20 Δεκεμβρίου 2024, 15:40