Η ανάπτυξη αρχίζει από το χωράφι

Η GΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, με ένα δίκτυο 90 κέντρων εξυπηρέτησης και τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, προσφέρει λύσεις σε επαγγελματίες αγρότες.

Στον δρόμο της ανάπτυξης με τη βοήθεια της τεχνολογίας φιλοδοξεί να μπει ο ελληνικός πρωτογενής τομέας. Όπως λένε εκείνοι που γνωρίζουν, πρωτοπόρες σε αυτή την προσπάθεια είναι οι ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών της Λακωνίας, της Θεσσαλονίκης και της Αιτωλοακαρνανίας (ειδικότερα του Αγρινίου). Το αποτέλεσμα ήταν τον Φεβρουάριο του 2014 να δημιουργηθεί η GΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, μια ιδιωτική πρωτοβουλία που αποτελεί σύμπραξη του παραγωγικού κλάδου με τον τεχνολογικό και τον χρηματοοικονομικό τομέα. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά από τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια, «στόχος είναι ο αγροτικός τομέας να αποτελέσει έναν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης, με επαγγελματίες αγρότες με θετικό ισοζύγιο, με εξωστρέφεια, με ποιοτική διατροφική αυτάρκεια για τη χώρα, με σεβασμό στις ανεκτίμητης αξίας ομορφιές του φυσικού της περιβάλλοντος». Μακριά από τη νοοτροπία της επιδότησης, της χαλκευμένης ποσόστωσης, των ανύπαρκτων στρεμμάτων γης, της ερασιτεχνικής συμπεριφοράς, των ψεύτικων δηλώσεων, της ανοργάνωτης παραγωγής συσκευασίας και διάθεσης των προϊόντων. Το σχέδιο είναι φιλόδοξο και πρωτοπόρο, στο πλαίσιο των σύγχρονων διεθνών διατροφικών αναγκών, και ο ελληνικός αγροτικός τομέας και όσοι δραστηριοποιούνται πέριξ αυτού καλούνται να αφήσουν πίσω τα κακώς κείμενα του παρελθόντος.

«Αλλάξαμε τακτική»
«Πρόκειται για παρέμβαση στον πρωτογενή τομέα», επισημαίνει στη Real News ο Ιωάννης Κουφουδάκης διευθύνων σύμβουλος της GΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. O 40άρης απόφοιτος του Οικονομικού, Πανεπιστημίου Αθηνών, με πτυχίο και ειδικότητα στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική, έχει συνεργαστεί με πολλές και σημαντικές επιχειρήσεις πληροφορικής ως software engineer και project manager. Στις ψηφιακές εφαρμογές για τον αγροτικό τομέα δουλεύει από το 2004 και είναι απόλυτα ξεκάθαρος για το τι εννοεί όταν λέει πως «είμαστε και θα είμαστε πάντα δίπλα στους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις τους. Με την GΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ αλλάξαμε τακτική. Οπλιστήκαμε με τα πιο ισχυρά ψηφιακά όπλα και πολεμάμε ενάντια στην οπισθοδρόμηση και στη στασιμότητα».

Μετοχικά, η εταιρεία εκπροσωπείται από σαράντα ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών και συνεταιριστικών οργανώσεων-εταιρειών από όλη τη χώρα, τη Neuropublic, μια καινοτόμα και διαρκώς εξελισσόμενη εταιρεία πληροφορικής με ειδίκευση στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και των επιστημονικών πρακτικών στον αγροτικό τομέα, και την Τράπεζα Πειραιώς. Δομικό στοιχείο της GΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε. αποτελεί η διαδικτυακή πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγροτικών υπηρεσιών www.c-gaia.gr. Δεν πρόκειται για μια σειρά συμβατικών λογισμικών προγραμμάτων, αλλά για ένα σύνολο καινοτόμων υπηρεσιών. Η οικονομική και λογιστική παρακολούθηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων καλύπτεται από τις ψηφιακές υπηρεσίες της κατηγορίας GAIA MANAGEMENT και περιλαμβάνει υπηρεσίες όπως επιχειρηματικά σχέδια, μελέτη βιωσιμότητας, οικονομική ανάλυση, ταμειακό προγραμματισμό, διαχείριση επιχειρηματικών πόρων, συνεπικουρούμενες από τα έσοδα-έξοδα και την επιστροφή ΦΠΑ. Η εκπαίδευση, η πιστοποίηση και η συνεργατικότητα των παραγωγών λαμβάνουν σάρκα και οστά από την κατηγορία υπηρεσιών GAIA SOCIETY. Μέσω των υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου (GAIA COMMERCE) και των υπηρεσιών επιδοτήσεων (GAIA SUBSIDY) παρέχεται η δυνατότητα στον παραγωγό να προωθήσει το προϊόν του και να λάβει τη μέγιστη δυνατή επιδότηση. Ο συγκεκριμένος φορέας επελέγη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως φορέας συντονισμού της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης για δικαιώματα καλλιέργειας/εκτροφής για την περίοδο 2014- 2020 και θα εξυπηρετεί την πλειονότητα των 750.000 δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων, οι οποίες θα ανέλθουν σε περίπου 2 δισ. ευρώ ανά έτος. Η εν λόγω πιστοποίηση είναι επταετούς διάρκειας με ετήσια αξιολόγηση.

Τα δεδομένα δείχνουν άτι οι Έλληνες αγρότες όχι μόνο αντιλαμβάνονται την αξία της χρήσης της τεχνολογίας στη δουλειά τους αλλά με τον τρόπο αυτό διεκδικούν να ανέβουν επαγγελματική κατηγορία, υποδεικνύοντας στην πράξη ότι αναγνωρίζουν την αξία του πλούτου της ελληνικής γης και τον κόπο που απαιτείται για την αποκομιδή της υπεραξίας του προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Ήδη η ηλεκτρονική πλατφόρμα της GΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ αριθμεί 621.743 χρήστες και 1.956.229 συνδρομές.

«Ευφυής» γεωργία
Εκτός από τη διαδικτυακή πρόσβαση, η εταιρεία δημιούργησε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ), που είναι πιστοποιημένα για την ποιότητα παροχής υπηρεσιών. Υπάρχουν 90 τέτοια κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Το καθένα απασχολεί από 4 έως 6 εργαζομένους ως μόνιμο προσωπικό και στεγάζονται σε αγροτικούς συνεταιρισμούς διαθέτοντας κοινή εταιρική παρουσία, κοινό λογότυπο, κοινή πλατφόρμα παροχής υπηρεσιών και έλεγχο ποιότητας. Τα 90 ΚΕΑ παρέχουν ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες για κάθε δραστηριότητα του αγροτικού τομέα (ενημέρωση, δικτύωση, εκπαίδευση, ενισχύσεις επιδοτήσεις και μέτρα αγροτικής ανάπτυξης λογιστική και οικονομική παρακολούθηση, «ευφυής» γεωργία, δημιουργία επενδυτικών σχεδίων κ,α.).

Στα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνονται: π αύξηση των ΚΕΑ σε 150 εντός του 2015, που θα καλύψουν τις δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας και τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα, η στελέχωση των ΚΕΑ με επιστήμονες και επιπλέον προσωπικό, αλλά και η αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών με έμφαση στη βελτίωση της αγροτικής δραστηριότητας.

ΛΕΤΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΑ ,real.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις