Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου, η Πορτογαλία θα παράγει 5.890.000 εκατόλιτρα οίνου το 2014, καταγράφεται μείωση κατά 5,8% σε σχέση με τον μέσον όρο πενταετίας. Μετά από αρκετά καλές συγκομιδές το 2012 και το 2013 (περίπου 6,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα), ο Πορτογαλικός αμπελώνας βρίσκεται μακριά από το νέο ρεκόρ του 2010 (7,15 εκατομμύρια εκατόλιτρα), εξαιτίας της κακής καρπόδεσης και του περονόσπορου (το κλίμα ήταν γενικά κρύο και βροχερό κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας). Μετά από έντονες βροχοπτώσεις αναπτύχθηκε περονόσπορος και ωίδιο.
Οι αμπελώνες του Douro και του Porto αναμένεται να παράγουν 1.370.000 εκατόλιτρα το τρέχον έτος, καταγράφοντας πτώση κατά 10% σε σύγκριση με το 2013, που οφείλεται στην χαλάρωση και την υψηλή πίεση μυκήτων. Η παραγωγή στο Alentejo εν τω μεταξύ θα είναι σταθερή 1.130.000 εκατόλιτρα, αφού λήφθηκαν φυτοϋγειονομικά μέτρα που συνέβαλαν στον περιορισμό των ασθενειών.