Η ανάπτυξη της αγοράς  έρχεται από την αύξηση της του καλαθιού της νοικοκυράς
Ποιοι χάνουν ποιοι κερδίζουν
 
Σε πτωτική πορεία παραμένει η οργανωμένη λιανική παρά την αισιοδοξία από την οποία διακατέχεται η αγορά ότι ο κλάδος περνά σε φάση ανάκαμψης. Οι πρώτοι μήνες του έτους κατέγραψαν άνοδο, ωστόσο, το διάστημα που ακολούθησε και κυρίως ο μήνας της διπλής εκλογικής αναμέτρησης «γύρισαν» την αγορά σε αρνητικά πρόσημα.
 
Οι τελευταίες μετρήσεις, αυτές που αφορούν στο πρώτο πεντάμηνο του 2014, δείχνουν απώλειες της τάξης του 1,7%, σύμφωνα με την IRI, ή και 2% βάσει άλλων μετρήσεων. Βέβαια, πρόκειται για πτώση σαφώς χαμηλότερη του 2013, οπότε η αγορά είχε απώλειες τζίρου περίπου 4%. Από τα στοιχεία της IRI προκύπτει, επίσης, ότι ο κύριος όγκος των απωλειών καταγράφηκε στα πολύ μικρά σημεία πώλησης (έκτασης μικρότερης των 400τμ), τα οποία εμφάνισαν αρνητική ανάπτυξη της τάξης του -5,6%, και στα υπέρ μάρκετ όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν -8%.
 
Στο ίδιο διάστημα (πρώτο πεντάμηνο του 2014) τα καταστήματα έκτασης 400-1.000τμ είχαν περιορισμένες απώλειες τζίρου, της τάξης του -0,9%, ενώ οι σάλες των κλασικών σούπερ μάρκετ, δηλαδή τα καταστήματα έκτασης 1.000-2.500τμ, ήταν αυτά που έκαναν τη διαφορά, κερδίζοντας αισθητά, με άνοδο τζίρου 3,5%. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της IRI αφορούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, ενώ η συλλογή των στοιχείων έγινε σε καταστήματα με τουλάχιστον δύο ταμειακές μηχανές.
 
Πόλος έλξης το κλασικό σούπερ μάρκετ
 
Από τα προαναφερόμενα προκύπτει ότι η τάση, σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές επιμένουν να επιλέγουν για τις αγορές τους τα κλασικού τύπου καταστήματα, εξακολουθεί να δίνει τον τόνο, γεγονός που οδηγεί σε δύο βασικά συμπεράσματα: Πρώτον, ότι οι μικροί του κλάδου έχουν δεχθεί ένα πολύ γερό χτύπημα από την κρίση και κυριολεκτικά «ξηλώνονται» από τους χώρους τους. Και δεύτερον, ότι τα υπέρ μάρκετ παραμένουν σε αναζήτηση νέου ρόλου στη λιανική ή απλώς οι διοικούντες τους αναμένουν να αναθερμανθεί ο τομέας των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών, από τον οποίο είχαν σημαντικές απώλειες πωλήσεων από το 2008 έως και σήμερα. Αυτός είναι, εξάλλου, ο λόγος για τον οποίο στο σύνολό του το λιανεμπόριο αποφεύγει, στα εγχειρήματα επέκτασης των δικτύων πωλήσεων, την οργάνωση νέων υπεραγορών.
 
Τάσεις ανά κατηγορία προϊόντων
 
Στον πυρήνα της λιανικής, στα ράφια με τα ταχυκίνητα αγαθά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που παρουσιάζει το σελφ σέρβις αναφορικά με το πώς κινούνται οι βασικές κατηγορίες προϊόντων και, κυρίως, σε ποιες καταγράφονται οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, ποιες έχουν καταποντιστεί και ποιες διατηρούν τα μεγέθη τους.
Από πηγές της αγοράς προκύπτει ότι στην τελευταία κατηγορία κατατάσσονται τα ζυμαρικά, οι σοκολάτες και το μέλι, που κατάφεραν να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους, κρατώντας σταθερό το τζίρο τους στο πρώτο πεντάμηνο του 2014, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013. Από τις ίδιες πηγές διαπιστώνεται πως στο εξεταζόμενο διάστημα η μεγαλύτερη άνοδος τζίρου καταγράφηκε σε κατηγορίες προϊόντων, όπως οι μπάρες των δημητριακών, που εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων 7%, τα κατεψυγμένα λαχανικά με άνοδο 5%, τα όσπρια και το χαρτί υγείας με αύξηση 4%, το ρύζι, τα κρασιά, οι μαρμελάδες και οι βαφές μαλλιών με 3% και τα γιαούρτια, τα μωρομάντιλα και οι παιδικές πάνες, που εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων 2%.
 
Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση στις πωλήσεις κατέγραψαν ο στιγμιαίος καφές, που είχε τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 11%, τα κοτόπουλα και τα σπορέλαια που έχασαν το 9% των πωλήσεων τους, οι μαργαρίνες και τα δημητριακά όπου η πτώση ήταν 7%, τα άλευρα που έχασαν το 4% των εσόδων, τα αυγά, το ψωμί σε φέτες και οι μπίρες, όπου η πτώση ήταν της τάξης του 3%, το γάλα εβαπορέ και τα αναψυκτικά, όπου οι απώλειες ήταν περιορισμένης έκτασης, 2%, και το φρέσκο γάλα όπου χάθηκε το 1% του τζίρου. Από αυτά προκύπτει, και κυρίως από τις μετρήσεις που αποτυπώνουν την εικόνα του συνόλου της αγοράς, ότι η βασιμότητα της αισιοδοξίας των στελεχών του κλάδου για την πορεία των πωλήσεων έως το τέλος του έτους μένει να αποτυπωθεί στα στοιχεία.
 
Τουρισμός: η τελευταία ελπίδα?
Οι ελπίδες όλων εναποτίθενται τώρα στην τουριστική κίνηση του καλοκαιριού. Οι διοικήσεις των αλυσίδων ελπίζουν ότι το καλοκαίρι φέτος θα τους δώσει αυξήσεις τζίρου, ιδιαίτερα ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, οπότε, σύμφωνα τουλάχιστον με τους παράγοντες της τουριστικής αγοράς, η χώρα θα «βουλιάξει» από το εισερχόμενο κύμα τουριστών εξ αλλοδαπής. Ωστόσο, τις προσδοκίες των λιανεμπόρων χαμηλώνει η βεβαιότητα για τη χαμηλή κινητικότητα του εσωτερικού τουρισμού, που και φέτος προδιαγράφεται αδύναμη, φειδωλή και ολιγοήμερη, λόγω της υψηλής ανεργίας και των βαριών φορολογικών υποχρεώσεων που εκκρεμούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Κρίσιμο στοιχείο για το φετινό καλοκαίρι θα αποτελέσει και το «all inclusive», ένα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που περιορίζει την κατανάλωση των τουριστών στα όρια των μεγάλων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, μη επιτρέποντας τη διάχυσή της συνολικά στην αγορά. Εν πάση περιπτώσει, τα αυξημένα έσοδα του «all inclusive» αναμένεται ότι θα «γυρίσουν» εν ευθέτω χρόνω στην αγορά, ενώ άμεσα θα επωφεληθούν από αυτά όσα από τα cash & carry τροφοδοτούν απευθείας τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
«Με τα χρήματα που θα εισρεύσουν από τον τουρισμό αναμένουμε κάποιο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και τον καταναλωτή. Όμως, η πραγματική ανάπτυξη της αγοράς μας έρχεται από την αύξηση της αξίας του καλαθιού της νοικοκυράς και από τη δημιουργία νέων καταστημάτων», σχολίασε παράγοντας του κλάδου στο σελφ σέρβις, προσθέτοντας: «Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, όμως, η τόνωση του τζίρου προέρχεται μόνο από τα νέα καταστήματα. Στο καλάθι απλώς διαπιστώνουμε μια συγκράτηση της πτώσης...».
 
Πλάτωνας  Τσούλος
selfservice.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις