Συνάντηση Gazprom και Επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε. Γκίντερ Οτινγκερ
Συνάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε. Γκίντερ Οτινγκερ με εμπειρογνώνονες του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας και της ρωσικής ενεργειακής Gazprom πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με θέμα την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου και το πρόβλημα χρέους της Ουκρανίας.
Ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι η συνάντηση στις Βρυξέλλες έχει στόχο την ανάλυση των στοιχείων για την εξασφάλιση της σταθερότητας στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία και την Ευρώπη τον επερχόμενο χειμώνα.
Την περασμένη Παρασκευή ο Οτινγκερ είχε μεταβεί στη Μόσχα όπου είχε διαβουλεύσεις με τον ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στη διαφορά των τιμών του φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ωστόσο ο Νόβακ επανέλαβε την πάγια θέση της Ρωσίας πως είναι έτοιμη να “ξεπαγώσει” τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία, από τη στιγμή που το Κίεβο αποπληρώσει το χρέος που ήδη ανέρχεται στα 2 δισ. δολάρια. Οπως είπε ο υπουργός, η Gazprom είναι έτοιμη να προσφέρει στην Ουκρανία έκπτωση της τάξης των 100 δολαρίων ανά 1000 κυβικά μέτρα στην τιμή. Η τρέχουσα τιμή ανέρχεται στα 485,5 δολάρια/1000 κ.
Σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Ενέργειας, η συνάντηση με εκπροσώπους του Κιέβου για τριμερείς συνομιλίες θα οριστεί μέσα στην εβδομάδα. Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της ουκρανικής εταιρίας φυσικού αερίου Naftogas, Αντρέι Κομπέλεφ, είπε πως οι τριμελείς συνομιλίες θα διεξαχθούν στις 8 Σεπτεμβρίου, πιθανόν στη Ρωσία σύμφωνα με το Itar Tass -Σύνχρονη Ρωσία
Από την πλευρά του ο ευρωπαίιος Επίτροπος έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον ουκρανό υπουργό Ενέργειας, Βιομηχανίας και Ανθρακα Γιούρι Μπροντάν, στο Μπακού, στις 8 Σεπτεμβρίου, οπότε και πιθανόν να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία της συνάντησης Ρωσίας - Ουκρανίας - Ε.Ε. για το φυσικό αέριο. 
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις