«Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική  2015-2020»

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι ημερίδες ενημέρωσης που διοργάνωσαν οι Δήμοι Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου σε συνεργασία με τον Οργανισμό ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στις  10 & 11-10-2014 με θέμα «Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική  2015-2020» στις κατάμεστες από αγρότες αίθουσες του Πολιτιστικού Κέντρου Αλμυρού και Πνευματικού Κέντρου Βελεστίνου.
Ομιλητές και στις δύο εκδηλώσεις καθώς και οι θεματικές ενότητες που  αναπτύχθηκαν ήταν οι εξής:

-    Μελάς Δημήτριος, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ.
 «Πλαίσιο Εθνικών Επιλογών για τη νέα Κ.Α.Π. 2015-2020».
-    Μποτός Αργύρης, Αντιπρόεδρος ΕΛΓΑ.   «Διαχείριση Κινδύνου και Ασφάλιση Καλλιεργειών από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα στα πλαίσια της νέας Κ.Α.Π. 2015-2020».           
-    Κουτσομήτρος Σωτήρης, Προϊστάμενος Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΥΠΑΑΤ. «Ανάλυση εφαρμογής νέας Κ.Α.Π. 2015-2020».     

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κος Μποτός Αργύρης παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση του  Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2015-2020  στα πλαίσια του Κανονισμού  1305 / 2013 σε ότι αφορά τον τομέα ασφάλισης και συγκεκριμένα του μέτρου 5 με τίτλο «Αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που επλήγη από φυσικές καταστροφές και ανάληψη κατάλληλων προληπτικών δράσεων», με συνολική Κοινοτική Συμμετοχή 45.000.000€ και δυνατότητα αύξησής του εφόσον η απορρόφηση του μέτρου έχει ρυθμούς που θα απαιτούν αυτό.

Με την ενεργοποίηση από το έτος 2015 του μέτρου 5 δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης των δράσεων Ενεργητικής Προστασίας μέσω ΕΛΓΑ για κατασκευή αντιχαλαζικών διχτυών και αντιβρόχινης μεμβράνης στα πλαίσια της έννοιας πρόληψης κινδύνου και μάλιστα με Κοινοτική Χρηματοδότηση έως και 100% των δαπανών κατασκευής των έργων αντί του 60% που υπάρχει σήμερα.

Επίσης στα πλαίσια του μέτρου 17.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2015-2020 ενισχύεται το σύστημα ασφάλισης της Φυτικής Παραγωγής και Ζωικού Κεφαλαίου προκειμένου ν΄ αντισταθμίζονται οι οικονομικές απώλειες από δυσμενείς καιρικές συνθήκες με ενδεικτικό ποσό ενεργοποίησης του μέτρου 17.1 10 εκατ. € και  πολιτικό στόχο αύξησής του στα 200 εκατ. € για την επόμενη πενταετία.



Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κος Μποτός Αργύρης θα επισκεφθεί στις 20 & 21-10-2014 το Δήμο Ανατολικού Πηλίου και το Δήμο Νοτίου Πηλίου για θέματα Ενεργητικής Προστασίας και συγκεκριμένα για τη διερεύνηση δυνατότητας υλοποίησης πιλοτικού προγράμματος κατασκευής συστήματος αντιχαλαζικών διχτυών σε ορεινές επικλινείς εκτάσεις.

Τέλος ανακοινώνεται ότι αντίστοιχες ημερίδες ενημέρωσης επί της νέας ΚΑΠ θα διοργανωθούν κατόπιν σχετικών αιτημάτων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου-Β. Σποράδων, καθώς και του Δήμου Ανατολικού Πηλίου οι ημερομηνίες των οποίων θα καθοριστούν κατόπιν συνεργασίας με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ κο Μελά Δημήτριο στον οποίο διαβιβάστηκαν τα αιτήματα των Φορέων του Πηλίου.




 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις