Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη ζητά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) Θεόδωρος Βασιλόπουλος προκειμένου να λάβει σαφείς απαντήσεις για την επιχειρούμενη εξόντωση των νέων αγροτών από την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2015-2020, αλλά και από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό, ενώ διαμηνύεται προς πάσα κατεύθυνση πως οι νέοι αγρότες αποτελούν σημαντικό τμήμα του αγροτικού τομέα, εντούτοις με τις πολιτικές που εφαρμόζονται τους οδηγούν σε αφανισμό.
Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
«Προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώνουμε ότι τον τελευταίο καιρό γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια για την εξόντωση των νέων αγροτών, τη στιγμή που σύμφωνα και με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, αποτελούν σημαντικό τμήμα του αγροτικού τομέα και το πλέον ελπιδοφόρο εν μέσω κρίσης. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες, που απορρέουν τόσο από την εφαρμοζόμενη πολιτική του υπουργείου όσο και από την τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2015-2020, χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και για το λόγο αυτό η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) και οι εκπρόσωποι των κατά τόπους Ενώσεων Νέων Αγροτών ζητάμε συνάντηση με εσάς την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να εξευρεθεί λύση πριν να είναι ήδη αργά.
Μεταξύ των προβλημάτων που επιζητούν άμεση λύση είναι:
· Οι περικοπές των προκαταβολών της ενιαίας ενίσχυσης του 2014 των νέων αγροτών. Ήδη με την έναρξη της καταβολής πολλοί αγρότες κατά βάση κτηνοτρόφοι είδαν μειώσεις την πληρωμών.
· Η διαπραγμάτευση για τα δικαιώματα των νέων αγροτών μέσω της νέας ΚΑΠ. Φαίνεται να συνεχίζεται μια αδικία 15 ετών, με ανομοιομορφίες βάσει της επιλογής της ασφάλειας απώλειας μόνο μέχρι 30% επί των ιστορικών δικαιωμάτων.
· Χρηματοδότηση για την ετήσια συνδρομή της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών ( C.E.J.A.) στο οποίο έχει εγγραφεί το 2014.
· Μηδενική φορολογία κατά την πρώτη πενταετία προσαρμογής των νέων στο αγροτικό επάγγελμα και μείωση κατά 50% των εισφορών προς ΟΓΑ και ΕΛΓΑ.
· Χρηματοδότηση των δράσεων της ΠΕΝΑ και των κατά τόπους Ενώσεων Νέων Αγροτών. Οι περιορισμένες δυνατότητες των ατομικών συνδρομών και η γενικότερη έλλειψη ρευστότητας δημιουργούν -συχνά- απαγορευτικές συνθήκες για την συνεπή παρακολούθηση των εξελίξεων, προϋπόθεση κρίσιμη για την βιωσιμότητα των νέων αλλά και ταυτόσημη με τη δυναμική και τον ρόλο τους στον πρωτογενή τομέα. Η δυνατότητα κρατικής χρηματοδότησης της οργάνωσης θα δώσει νέα ώθηση στην ίδια την αγροτική δραστηριότητα των νέων με τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται συνολικά για την αγροτική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες.
· Ενημέρωση για τα βοσκοτόπια. Προβλέπεται, στον σχεδιασμό του Υπουργείου, να προστεθούν επιλέξιμες ενότητες βοσκοτόπων και αν ναι με ποιο τρόπο και πότε;
· Άρση των εμποδίων για την πρόσβαση των νέων αγροτών στο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. Παρά το γεγονός ότι το Ταμείο έχει θεσπιστεί ως εργαλείο για την στήριξη των νέων αγροτών προκειμένου να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους, εντούτοις η Τράπεζα Πειραιώς στρέφει την πλάτη προς αυτούς μπλοκάροντας την πρόσβαση τους στην πίστωση. Και όλα αυτά τη στιγμή που και η Ιταλική προεδρεία της ΕΕ, με κείμενό της που έφερε στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ο ιταλός υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών Μαουρίτσιο Μαρτίνα, υπογραμμίζει ότι ένα από τα κύρια εμπόδια που πρέπει να αρθεί για τους νέους αγρότες είναι η πρόσβαση τους σε χρηματοδοτήσεις που είναι απαραίτητες για εγκατάσταση ή περαιτέρω επενδύσεις. Η εν λόγω πίστωση, θα πρέπει να δίνεται όταν οι νέοι αγρότες αποδεικνύουν ότι έχουν επαγγελματικές δεξιότητες, ειδίκευση ή κατάρτιση και παρουσιάζουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο που είναι σε θέση να αποδείξει την ποιότητα της προτεινόμενη επένδυσης».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις