Γ.Μανιάτης: «Στόχος μας, η Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρος στην ηλεκτροκίνηση»


Η χώρα, όπως ξέρετε, διανύει τα τελευταία βήματα και ξεπερνά πια την κρίση.
 
Είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να διαμορφώσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα. Ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία, τη παραγωγικότητα, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ασφαλώς που θα στηρίζεται σε επενδύσεις, φιλικές προς το περιβάλλον.
 
Ο τομέας της ηλεκτροκίνησης ανήκει στην καρδιά αυτού του νέου παραγωγικού μοντέλου.
  
Υπάρχει μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν πιο ευρεία εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης στον τρόπο μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών.
 
Υπάρχουν και εκτιμήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όλοι συζητούν για 700.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα 10 χρόνια.
 
Εμείς, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, ξεκινήσαμε στη πατρίδα μας να δρομολογούμε πρωτοβουλίες στο συγκεκριμένο θέμα.
 
Η σημερινή εκδήλωση του ΚΑΠΕ, το οποίο αποτελούσε και θα συνεχίσει να αποτελεί το ισχυρό εργαλείο της Πολιτείας για την εισαγωγή καινοτομικών πρωτοβουλιών στο ενεργειακό γίγνεσθαι της χώρας, πρωτοστατεί σε αυτή την πρωτοβουλία. Σηματοδοτεί το πέρασμα σ’ αυτή τη νέα εποχή.  
 
Ξεκινήσαμε προσεχτικά τον Σεπτέμβρη του 2011, όταν δημιουργήσαμε σχετική επιτροπή που θα διερευνούσε τις προϋποθέσεις και τις προοπτικές για την ηλεκτροκίνηση στη χώρα.
 
Πριν αρκετούς μήνες, προωθήσαμε νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει να υπάρχουν οι τεχνικές προδιαγραφές, προκειμένου να δημιουργηθούν μονάδες και σταθμοί φόρτισης και η ηλεκτροκίνηση να γίνει πραγματικότητα.
 
Η Ελλάδα, λοιπόν, σε αυτή τη μεγάλη νέα αγορά που ανοίγεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δηλώνει την παρουσία της. Διεκδικεί τη δημιουργία 7.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα από την ηλεκτροκίνηση.
 
Διαμορφώνουμε μια Εθνική Στρατηγική Ηλεκτρικής κινητικότητας, όπου με την βοήθεια της Πολιτείας, που οφείλει πάντα να είναι ο θετικός καταλύτης συνεργειών και συνεργασιών, ανοίγουμε τον βηματισμό μας.
 
Συνέργειες και συνεργασίες ανάμεσα στις επιχειρήσεις της χώρας, τα Ερευνητικά και Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ασφαλώς τη ΔΕΗ και το ΚΑΠΕ.
 
Προτιθέμεθα, ως Πολιτεία, ως ΥΠΕΚΑ, να κάνουμε όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις, ώστε αυτή η νέα εποχή να βρει την Ελλάδα, όχι απλώς παρούσα, αλλά ως πρωταγωνιστή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Έχουμε την πολιτική βούληση, την τεχνογνωσία στα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ινστιτούτα, τις καινοτομικές επιχειρήσεις του τόπου μας που μπορούν να συμβάλουν.
 
Κι έχουμε και μια μεγάλη πρόκληση. Μια μεγάλη πανανθρώπινη πρόκληση να καταπολεμήσουμε όλοι μας το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
 
Σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση πλανητικού επιπέδου, αναμφισβήτητα ο τομέας των μεταφορών έχει να παίξει καθοριστικό ρόλο.
 
Η ηλεκτροκίνηση, λοιπόν, αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο στα χέρια των κοινωνιών όλων των χωρών προκειμένου και με αυτόν τον τρόπο να καταπολεμήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
 
Σε αυτήν, λοιπόν, την πανευρωπαϊκή, παγκόσμια και εθνική προσπάθεια το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την πρωτοβουλία που παίρνει σήμερα θεωρώ πως δίνει το έναυσμα για να προχωρήσουμε με πολύ πιο γρήγορο βηματισμό.
 
Είμαι απολύτως βέβαιος  οτι η Ελλάδα θα είναι παρούσα και το “made in Greece” θα αποτελέσει το νέο μότο της νέας εποχής της ηλεκτροκίνησης για ολόκληρη την Ε.Ε.